Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Dovolenka na motorke 2019 – Ako sa na ňu pripraviť?

Tisíce slovenských motocyklistov vyrážajú každú motocyklistickú sezónu na dovolenku po Európe. Patríte k nim aj vy? Potom sa na dovolenku na motorke v tomto roku dôkladne pripravte. Minimalizujte riziko možných problémov a dopredu počítajte aj s katastrofickými scenármi. Ak si dovolenku v jednej stope dobre naplánujete, naplno si ju užijete a prípadné problémy na ceste pokojne vyriešite.

Jak se připravit na dovolenou na motorce

Byť vždy pripravený sa oplatí aj pri ďalekých cestách na vašom motocykli.

Nepodceňujte kontrolu motocykla

Ak jazdíte okolo „komína“ alebo sa niekedy vydáte na motocyklistickú jazdu po našej vlasti, svoj stroj pravdepodobne kontrolujete len na začiatku sezóny. Ak sa však chystáte na dlhšiu dovolenku na motorke, pred cestou všetko znovu dôkladne skontrolujte. Len máločo vám skazí zážitok z jazdy viac ako zbytočné podcenenie technického stavu motocykla. Skontrolujte stav brzdových doštičiek a hladinu oleja. Pre istotu si fľašku motorového oleja vezmite aj so sebou.

Základom bezproblémovej a bezpečnej cesty sú pneumatiky s dostatočnou hĺbkou dezénu. Nemusíme pripomínať, aká nebezpečná je jazda na opotrebovaných pneumatikách. Ak už majú to najlepšie za sebou, vyberte si zo širokej ponuky motocyklových pneumatík, ktoré vás podržia na akomkoľvek teréne. Budete mať pokoj na ďalšie tisícky kilometrov.

Súprava na opravu pneumatík vám ušetrí veľa starostí

Pri cestách na dlhšie vzdialenosti počítajte s rizikom defektu. K poškodeniu pneumatiky môže samozrejme dôjsť aj pri krátkych jazdách po republike, hľadanie najbližšej opravovne a zaistenie odťahovacej služby v cudzine je však náročnejšie. Kúpte si súpravu na opravu pneumatík, ktorá nezaberie veľa miesta.

Súpravy na opravu pneumatík pre motocykle sú navrhnuté tak, aby umožňovali zalepiť prepichnuté pneumatiky naliatím špeciálneho prípravku do pneumatiky či duše cez ventil. Obľúbená súprava na opravu pneumatík SLIME je okrem toho vybavená aj mini kompresorom, ktorý pripojíte do zapaľovača či priamo k batérii pomocou káblov.

Kvalitné oblečenie na motocykel je základom pre pohodlnú cestu

Pre pohodlie a maximálnu bezpečnosť na dlhých cestách na motorke sa nezaobídete bez kvalitného oblečenia na motocykel. Podľa svojho štýlu jazdy a typu motocykla si vyberte medzi koženým alebo textilným oblečením. Výhoda textilného oblečenia spočíva v rýchlom vysušení materiálu, čo oceníte pri cestách za daždivého počasia. V obidvoch prípadoch používajte ochranné prvky – chrániče ramien, lakťov, kolien, bokov a chrbtice.

Dovolenka na motorke 2019 – pustite sa do plánovania

Vyraziť na cestu bez detailného plánovania môže byť dobrodružstvo, ktoré sa nemusí vyplatiť. Ak chcete zažiť dovolenku na motorke bez nepríjemných prekvapení, základný itinerár cesty si dopredu pripravte. Zistite si informácie o plánovaných uzávierkach, opravách komunikácií a situácii na diaľniciach. Okrem GPS navigácie so sebou pre istotu vozte aj klasickú papierovú mapu, ktorá vás nesklame.

Ak cestujete na motorke vo väčšej skupine, cieľ cesty aj plánované zastávky vopred prediskutujte. Vzájomnú komunikáciu vám uľahčia aj kvalitné interkomy, vďaka ktorým sa budete môcť spontánne rozhodovať a organizovať si neplánované zastávky.

Na čo nezabudnúť pri balení batožiny?

Čo všetko si máte vziať so sebou na dovolenku na motorke? Spíšte si zoznam všetkých potrebných vecí, aby ste na nič dôležité nezabudli. Potrebné vybavenie vyberajte s ohľadom na kapacitu úložného priestoru, počet dní na cestách, destináciu aj štýl jazdy. Nezabudnite na potrebné doklady, vybavenie cestovného poistenia, povinnú lekárničku pre motocykle doplnenú o ďalšie lieky a dostatok finančných prostriedkov. Potraviny so sebou voziť nemusíte, zbytočne zaberajú miesto a môžu sa rýchlo pokaziť.

Váhate, či sú vaše pneumatiky na dlhú cestu pripravené a nie sú príliš opotrebované? Nič neriskujte a ak je dezén už príliš plytký, kúpte si nové.

Zdroj obrázka: Depositphotos.com

Nahoru