Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Dovoz motocyklov zo zahraničia nie je veda, ale…

Motocykle zo zahraničia sú medzi motoristami obľúbené, ich dovoz má však aj svoje proti, s ktorými treba rátať. Najjednoduchšou, ale tiež drahšou alternatívou, je využitie sprostredkovateľa, ktorý má skúsenosti s dovozom motocyklov zo zahraničia. Na čo sa ale pripraviť, ak chcem nákup motocykla realizovať na vlastnú päsť?

Dovoz motorky ze zahraničí

Motocykel zo zahraničia si určite nevyberajte podľa fotografie. Choďte sa naň pozrieť.

Dovoz motocyklov zo zahraničia na vlastnú päsť

Keďže sa podmienky pre dovoz zo zahraničia, pokiaľ sa nejedná o krajiny EU, môžu navzájom líšiť, zameriame sa práve na najčastejšiu situáciu, teda nákup motocykla v rámci Európskej únie.

Nepodceňujte výber motocykla zo zahraničia

Pravdepodobne si každý domyslí, že sa nevyplatí vyberať motocykel podľa fotografie. Na obrázku bude ojazdený stroj vždy vyzerať lepšie, ako v skutočnosti, a s tým je treba rátať. Vždy si nechajte čas na rozmyslenie a nedajte sa dotlačiť k rýchlemu nákupu. Najlepšie však urobíte, ak sa za vysneným motocyklom sami vyberiete a osobne sa s ním zoznámite.

Overte si, koľko majiteľov užívalo motocykel pred vami a akým skúškam odolnosti bol vystavený za dobu svojej existencie. Tiež rôzne úpravy naznačujú zásah, ktorý nemusel byť vždy profesionálny. O doplnkoch by mal byť vždy záznam v technickom preukaze, ale stačí vám aj list potvrdzujúci homologizáciu.

Ako prebieha prepis motocykla zo zahraničia a čo musíte doložiť?

  • S motocyklom dostanete originál technického preukazu, osvedčenie o registrácii motocykla (veľký a malý technický preukaz) a tzv. odhlášku. Tá môže mať podobu pečiatky v malom technickom preukaze s dátumom a poznámkou o odhlásení motocykla, ale môže byť vystavená aj ako samostatný dokument.
  • Potrebovať budete tiež technický list – COC list (Certifivate Of Conformitz).
  • Každý motocykel zo zahraničia musí najskôr prejsť kontrolou na našom území, ktorá preukáže jeho technickú spôsobilosť.
  • Pred samotným prihlásením je treba motocykel poistiť. Nezabudnite si so sebou vziať aj protokol z STK.
  • Nasleduje návšteva dopravného inšpektorátu, kde potrebujete občiansky preukaz, osvedčenie o registrácii, technický preukaz, osvedčenie o schválení vozidla s platnosťou v krajinách EU (dostanete na STK alebo od predajcu), protokol o technickej kontrole a doklad o povinnom ručení. Ďalej vyplníte prihlášku na prihlásenie motocykla do registra.
  • Po vyzvaní úradu (za pár dní) si vyzdvihnete malý a veľký technický preukaz a registračnú značku.

Dovoz motocyklov zo zahraničia prostredníctvom firmy

Nespornou výhodou využitia sprostredkovateľa je, že za vás zvyčajne vybaví všetko papierovanie. Predajcovia motocyklov už majú svoje spoľahlivé kontakty a majú prehľad o ponuke aj stave motocyklov zo zahraničia. Orientujú sa v rozdielnych podmienkach jednotlivých krajín a vedia vás oboznámiť s problematikou aj na základe vlastných skúseností. Majú tiež k dispozícii odborníkov zo servisu, ktorí za vás motocykel skontrolujú a upozornia na nedostatky.

Tieto služby ale samozrejme nie sú zadarmo a môžu náklady na obstaranie motocykla zo zahraničia značne zvýšiť.

Pre vašu bezpečnosť si s ojazdeným strojom obstarajte aj nové pneumatiky na motocykel a nezabudnite na kontrolu motolekárničky!

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru