Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Elektromotorka je drahšia, ale oplatí sa z mnohých dôvodov

Elektrické motorky si vďaka ekologickejšej prevádzke získavajú medzi vodičmi stále väčšiu obľubu. A to najmä v mestskej premávke, kde predstavujú pohodlnú, lacnú a rýchlu prepravu. Elektromotorka má v meste svoje nepopierateľné výhody, oproti ktorým stoja vyššie obstarávacie náklady a nutnosť časovo náročnejšieho nabíjania.

Elektromotorka je oblíbeným dopravním prostředkem do města i terénu

Elektromotorka je obľúbeným dopravným prostriedkom, a to najmä vďaka ekologickej a lacnej prevádzke.

Rozdelenie elektromotoriek

    • Cestné elektromotorky sú vhodné do mesta a na jazdu po spevnenej komunikácii. Majú vysoký výkon, dojazd okolo 250 km a dosahujú vysokú rýchlosť. 
    • Terénne elektromotorky sú určené na adrenalínové zážitky na nespevnenom povrchu. Majú relatívne malý dojazd a maximálnu rýchlosť, v teréne však vďaka ľahkej konštrukcii excelujú. 
    • Elektrické skútre oceníte predovšetkým v mestskej premávke. Predstavujú najčastejšie zvolený a najobľúbenejší variant na jazdu do/z práce alebo na nákupy. 
    • Univerzálne elektromotorky zvládnu jazdu po ceste aj po teréne. Dojazd týchto výkonných strojov je okolo 250 km a maximálna rýchlosť je takmer porovnateľná s cestnými elektromotorkami. Podľa preferencií terénu si vyberte pre maximálny pôžitok z jazdy aj vhodné pneumatiky na motorku.

Nabíjanie elektrickej motorky

Všetky typy elektromotoriek možno dobíjať prostredníctvom verejných dobíjacích staníc alebo pomocou kábla z obyčajnej domácej zásuvky. Domáce nabíjanie je pohodlnejšie, treba však počítať s dlhšou dobou nabíjania, ktorá sa v prípade elektrickej motorky pohybuje v závislosti od dĺžky dojazdu medzi 5 a 9 hodinami. Ak máte v dosahu verejnú dobíjaciu stanicu, strávite na nej nabíjaním elektromotorky asi pol hodiny.

Elektrická motorka: výhody a nevýhody 

Elektrická motorka sa od klasickej benzínovej motorky líši v tom, že zadné koleso nepoháňa benzínový motor, ale elektromotor, ktorý je oveľa ľahší, menší, tichší a výkonnejší. Obstarávacia cena elektrickej motorky je síce vyššia, ale náklady na prevádzku a údržbu sú oproti tomu minimálne. Vzhľadom k nutnosti dobíjania je potrebné viac plánovať dojazd a počítať s časom, ktorý bude potrebný na nabitie elektromotorky. Nespornou výhodou, ktorú v dnešnej dobe ocení väčšina tých, ktorým nie je ľahostajné alarmujúce znečistenie planéty, je ekologická prevádzka

Výhody elektromotoriek Nevýhody elektromotoriek
Minimálne zaťaženie životného prostredia Vyššie obstarávacie náklady
Nízke náklady na prevádzku a údržbu Kratší dojazd
Plynulá jazda Nutnosť časovo náročného nabíjania 
Nízka hmotnosť
Tichá jazda
Vysoký výkon
Možnosť nabíjania z domácej zásuvky

Viete, na ktorých elektromotorkách môžete jazdiť už od 15 rokov?  

Vlastnú motorku už máte, ale rozmýšľate ešte o kúpe nových pneumatík? Nech sa už chystáte na jazdu po spevnenom povrchu alebo napríklad po teréne, vyberte si kvalitné motocyklové pneumatiky od renomovaných výrobcov.  

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com 

Nahoru