Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Hliníkové, alebo plechové disky? Vieme, ktoré víťazia v najdôležitejších disciplínach!

Disky na auto sa dajú vyberať jednoducho podľa vzhľadu a ceny. Ak chcete ale zároveň zohľadniť aj ich vlastnosti v rôznych podmienkach, oplatí sa vedieť, čím sa hliníkové disky odlišujú od plechových, a ktorý materiál splní vaše očakávania. V každom prípade si však dajte pozor na nehomologizované disky. Preto odporúčame vyberať u predajcov s osvedčením. Ktoré disky si vybrať a čo pri ich výbere zohľadniť? Dozviete sa v našom článku.

 

Hliníkové, nebo plechové disky?

Hliníkové disky sú výrazne estetickejšie a lepšie sa udržiavajú, ale plechové sú zase lacnejšie a odolnejšie.

Odolnosť diskov

Lepšiu odolnosť proti mechanickému poškodeniu majú plechové disky, ktoré sa oproti hliníkovým tak ľahko nepoškodia, napríklad pri náraze do obrubníka. Pri jarných dažďoch oceníte odolnosť hliníka proti korózii. Ak sú však disky poškodené vo väčšej miere, môžu začať galvanicky korodovať a veľmi rýchlo strácajú svoju – nielen estetickú – hodnotu.

Alu disky BROCK

Disky od nemeckého výrobcu BROCK sa vyrábajú s použitím najmodernejších metód.

Jazdné vlastnosti

Hliníkové disky sú ľahšie, čo mierne znižuje spotrebu a opotrebovanie komponentov zavesenia. Ak si zaobstaráte plechové disky, musíte počítať nielen s vyššou hmotnosťou, ale aj s pomalším rozjazdom. Zároveň vás ale plechové disky môžu potešiť bezpečnejšou jazdou. Vďaka konštrukcii a krytom sa do brzdového systému nedostanú malé kamienky, ktoré by mohli ohroziť plynulosť jazdy. Najlepšie disky pre svoje vozidlo si môžete vybrať z ponuky kvalitných značiek, ako sú AEZ, DOTZ, DEZENT, RIAL alebo BROCK.

Disk od značky RIAL

Hliníkové disky RIAL sa vyznačujú nemeckou precíznosťou.

Finančná stránka

Ak sa pri výbere diskov riadite ich cenou, sú pre vás jasnou voľbou plechové disky, na ktorých oproti hliníku výrazne ušetríte. Záleží tiež na tom, akú pozornosť venujete ich údržbe, ktorá ovplyvňuje trvanlivosť obidvoch materiálov. Neudržiavané plechové disky môžu byť dlhodobo finančne porovnateľné s udržiavanými hliníkovými, a to kvôli skrátenej životnosti.

Údržba diskov

Na údržbu sú jednoduchšie hliníkové disky, ktoré nezachytávajú toľko nečistôt ako plechové disky. A ako už bolo spomenuté, nehrozí na nich korózia vplyvom poveternostných podmienok. Aby mali plechové disky dlhšiu životnosť, treba ich pravidelne ošetrovať antikoróznym náterom a v prípade, že k zhrdzaveniu dôjde, disky prebrúsiť a prelakovať. Pri akejkoľvek úprave povrchu dbajte na to, aby prípravok nezostal na povrchu kolesa a nespôsobil tak nezvratné škody na pneumatike.

Estetické hľadisko

V dizajne majú jednoznačne navrch hliníkové disky pred plechovými, vynikajú totiž variabilitou. Môžete ich zladiť s farbou vozidla, alebo vybrať iný zaujímavý dizajn. Plechové disky síce z hľadiska estetiky pokrivkávajú, ale dajú sa doplniť o plastové puklice rôznych odtieňov, ktoré môžu imitovať vzhľad „krajších“ hliníkových diskov.

Hliníkové disky Plechové disky
Odolnejší materiál +
Vyššia odolnosť proti korózii     +
Lepšie jazdné vlastnosti v zime +
Nižšia cena +
Estetickejší dizajn +
Jednoduchšia údržba +

Niečo medzi? Hybridné disky!

Chcete svoje vozidlo vyfešákovať, ale zároveň nesiahnuť príliš hlboko do kapsy? Hybridné disky sú splneným snom vodičov, ktorí vsádzajú na výhody plechových kolies, ale láka ich i elegancia hliníkových diskov. Inovativne hybridné kolesá sa tešia stále väčšej obľube a nie je sa čo diviť. Sú kvalitné, majú štýlový design, odolný antracitový lak a širokú škálu využitia. Sú homologizované pre celú radu zavedených značiek automobilov, mimo iné i pre najnovšie modely, ako je Škoda Karoq a Scala, Dacia Duster, Seat Tarraca, Volkswagen T-Cross a mnoho ďalších.

S hybridnými diskami už sa vám nestane, že cestou stratíte puklicu na kolese. Jedná sa o univerzálnu a cenovo výhodnú alternatívu k hliníkovým diskom. Pomer cena/výkon hovorí v ich prospech.

Automobil s hybridnými kolesami

Hybridné kolesá sú univerzálnou a lacnou alternatívou k liatinovým diskom. Majú odolný antracitový lak a širokú škálu využitia.

V našej ponuke nájdete aj hybridný disk ALCAR, ktorý sa vyrába v identických rozmeroch ako originálne oceľové disky. Tento úspešný produkt dostal aj nový kabát. Klasický strieborný lak nahradil moderný a odolnejší antracitový lak. Atraktívnejší dizajn hybridného disku so špeciálnym stredovým krytom môžu nielen počas zimnej sezóny využiť vozidlá značiek Škoda, VW, Seat, Audi, Citroen, Dacia, Ford, Hyundai, Kia, Mazda, Nissan, Opel, Peugeot, Renault a Subaru.

Aké disky si teda vybrať?

Hliníkové disky sú výrazne dizajnovejšie a drahšie. Pokiaľ ide o plechové disky, sú bezpečnejšie pri jazde v nepriaznivých poveternostných podmienkach,  ktoré môžete zažiť na jar alebo v lete, a stoja menej peňazí. Počítajte však s náročnejšou údržbou. A hybridné disky? Sú jasnou voľbou pre tých, ktorí majú slabosť pre oceľové disky a ocenia aj elegantný dizajn.

Plechový disk AZ pneuPlechové disky sú bezpečnejšie pri jazde v nepriaznivých podmienkach.

Ak chcete naplno využiť všetky výhody hliníkových, plechových a hybridných diskov, odporúčame vám striedať materiály vždy s príchodom sezóny. 

Ak sa už chystáte kúpiť akýkoľvek typ kolies, dajte si pozor na nekvalitné disky bez homologácie! AZ pneu je autorizovaným predajcom všetkých typov kolies, u nás si môžete vybrať disky bez obáv.

Certifikát Az pneu_autorizovaný prodejce kol

Kolesá dodáva naša dcérska spoločnosť AZ pneu PRO CZ.

Nahoru