Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Kam s opotrebovanými pneumatikami ekologickou cestou?

Ešte nedávno bola likvidácia pneumatík legálnou cestou drahá alebo príliš nepohodlná. Veľmi často sa tak stávalo, že opotrebované pneumatiky končili na nepovolených skládkach, v lese, pri nádobách na smeti, alebo ich dokonca spaľovali. Tie časy sú už našťastie preč a existujú pohodlné spôsoby, ako ekologicky a úplne zadarmo naložiť s opotrebovanými pneumatikami.

Kam s ojetými pneumatikami

Ekologická likvidácia opotrebovaných pneumatík je dnes pre užívateľov úplne bezplatná. Veľká časť z nich sa okrem toho dá následne recyklovať a vrátiť do výroby.

Prečo nenechávať opotrebované pneumatiky v prírode?

Odhodiť pneumatiky do lesa alebo na čiernu skládku predstavuje jeden z najhorších prečinov, ktorý môžete prírode spraviť. Pneumatiky obsahujú totiž ťažké kovy, ktoré sa uvoľňujú do pôdy a ovzdušia. Človek by povedal, že o ich zložení a negatívnom vplyve na životné prostredie v prípade nevhodnej likvidácie vie dnes už každý. Napriek tomu niektorí ľudia neváhajú „vyzdobiť“ svoje záhradky improvizovaným plotom z opotrebovaných pneumatík zasadených do zeme alebo dokonca nechajú svoje deti, aby sa na nich hrali.

Vôbec najhorším spôsobom likvidácie pneumatík je ich nelegálne spaľovanie. Nielenže to predstavuje veľkú záťaž pre ovzdušie, ale horením pneumatík vznikajú silné karcinogénne látky, ktoré napomáhajú rakovinovému bujneniu buniek. Okrem toho vám za nedovolené nakladanie s odpadmi hrozí vysoká pokuta.  

Aj keď nie sú všetky časti opotrebovanej pneumatiky stopercentne recyklovateľné, veľká časť sa predsa dá recyklovať. Keď pneumatika doslúži, je len na vás, či sa z nej využije čo najviac materiálu, alebo bude použitá na otravu pôdy, rastlín, živočíchov alebo vás a vašich detí.

Recyklácia opotrebovaných pneumatík

Na začiatku recyklácie opotrebovaných pneumatík sa vyberie oceľová výstuž a potom sa materiál rozdrví na granulát rôznych frakcií. Ďalej je granulát zbavený textilných kúskov a kovových častí a roztriedený podľa veľkosti. Takto pripravený materiál sa vracia naspäť do výroby, a to nielen nových pneumatík, ale aj ďalších automobilových komponentov a všade tam, kde sa využije pružnosť a pevnosť materiálu. Vyrábajú sa z neho napríklad protihlukové tvárnice, bezpečnostné prahy na železničných priecestiach, mriežky na kanalizáciu a pridáva sa do množstva zmesí využívaných v stavebníctve.

Opotrebované pneumatiky, ktoré spĺňajú kritériá opätovného uvedenia do prevádzky, prechádzajú procesom tzv. protektorovania. Základným predpokladom je rovnomerné opotrebovanie, minimálna hĺbka dezénu 1 mm, celkový stav opotrebovanej pneumatiky a vek do 4 rokov. Tieto pneumatiky sa brúsia, dá sa na nich nová vrstva kaučukového materiálu a znovu sa lisujú.

Dajte pneumatikám novú šancu! Protektory šetria prírodu aj peniaze.

Kam s opotrebovanými pneumatikami?

V dnešnej dobe nepredstavuje odovzdanie opotrebovaných pneumatík do správnych rúk žiadny problém. Na Slovensku existujú desiatky miest, kde môžete pneumatiky bezplatne odložiť, a to aj keď si na tomto mieste nové pneumatiky nekúpite. Väčšinou je ale pohodlnejšie objednať si nové pneumatiky u toho predajcu, ktorý zároveň ponúka možnosť odovzdať opotrebované pneumatiky. Vždy sa preto dopredu informujte, či obchodník ponúka túto možnosť. Ak ste z Bratislavy a okolia, zamierte do AZ Pneu, kde túto službu poskytujú úplne zadarmo.

Myslite ekologicky, nielen keď odovzdávate opotrebované pneumatiky! Pamätajte na to, že pneumatiky vám najdlhšie vydržia vtedy, keď sú správne nahustené, dobre vyvážené a keď vyberáte z kvalitných pneumatík preverených značiek!

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru