Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Kamera v aute môže poskytnúť najdôležitejší dôkaz v prípade nehody. Za zneužitie záznamu však hrozí postih!

Kamera v aute je bezpochyby dobrým pomocníkom pri objasňovaní nehôd a dopravných priestupkov alebo pri riešení poistnej udalosti. Natáčanie ostatných účastníkov cestnej premávky však spadá pod legislatívu Európskej únie o všeobecnej ochrane osobných údajov občanov. Hoci väčšina krajín EÚ nahrávanie povoľuje, každý štát má vlastné pravidlá, ktoré upravujú používanie kamery v aute. Ako je to so zhotovovaním záznamov na Slovensku a kedy hrozí pokuta?

Používání autokamery

Zábery z kamery v aute vám pri troche šťastia pomôžu usvedčiť vinníka nehody, ale ich zverejnením si môžete vykoledovať pomerne vysokú pokutu.

Na čo slúži kamera v aute a na čo sa naopak nesmie používať?

Používanie kamery v aute a vytváranie záznamov je povolené. Záznamy však môžete odovzdať iba polícii alebo poisťovni ako dôkaz pri vyšetrovaní dopravnej nehody. Len čo záznam z kamery v aute poskytnete inej osobe (pošlete známemu, sprístupníte na sociálnej sieti alebo hocikde na internete…), hrozí vám pokuta až niekoľko stoviek eur za porušenie súkromia tretej osoby. Ak už tak urobíte, musíte zamaskovať všetko, čo by mohlo tretiu osobu identifikovať, teda nielen registračné značky, ale aj tváre, polepy vozidiel napríklad s názvom firmy a ďalšie výrazné znaky, ktoré by mohli viesť k prezradeniu totožnosti. Ani v takomto prípade však nemožno odporúčať zverejnenie záznamu. 

Přečtěte si také: 6 tipov na bezpečnú jazdu

Zákaz kamery v aute v EÚ

S úplným zákazom umiestnenia kamery v aute sa stretnete vo Švajčiarsku a v Portugalsku, zákaz vytvárania záznamov verejného priestranstva platí v Rakúsku a v Luxembursku. Pokuty za porušenie sa už nepohybujú v rádoch stoviek eur, ale sú mnohonásobne vyššie. A to si už jeden rozmyslí, či mu to za natáčanie stojí. Pred cestou do cudzích krajín sa radšej vždy informujte o predpisoch platných pre danú oblasť.

Umiestnenie kamery v aute

Presné umiestnenie kamery nie je stanovené zákonom, nesmie však vodičovi žiadnym spôsobom prekážať vo výhľade. Ideálnym miestom je spodný okraj čelného skla, zadná plocha spätného zrkadla alebo pod hornou tieniacou fóliou. Aby bol vytvorený kvalitný záznam, je potrebné udržiavať čelné sklo čisté, k čomu vám dopomôžu autodoplnky.

Ako vybrať kameru do auta?

  • Kamera do auta by mala mať funkciu automatického nahrávania, vypnutia a uloženia záznamov do súborov.
  • Samozrejmosťou by malo byť ľahké a stabilné upevnenie aj možnosť jednoduchého odstránenia celého zariadenia.
  • Nočné videnie je takisto dôležité pre vytvorenie kvalitného záznamu aj pri šoférovaní v nočných hodinách.
  • Referencie na internete vám môžu viac napovedať o skúsenostiach s daným typom kamery.
  • Neutrálna farba kamery bude menej lákavá pre zlodejov.

Kamera vám môže pomôcť s usvedčením vinníka nehody, ale predovšetkým by ste sa mali snažiť nehode predísť. Preto majte vždy obuté kvalitné pneumatiky s dostatočne hlbokou vzorkou, aby ste skrátili svoju brzdnú dráhu na minimum.

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru