Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Kedy je nutné pneumatiky vymeniť za nové?

Existuje niekoľko tisíc druhov pneumatík. Odlišujú sa značkami, rozmermi a dezénmi. Z takého výberu je niekedy ťažké vybrať si, no vždy sa musíte riadiť odporučenou veľkosťou pre vaše vozidlo. Ale aká je vlastne životnosť pneumatík?

Neexistuje celkom jednoznačná odpoveď na to, po koľkých rokoch je pneumatika považovaná za starú. Ale ak je ešte nepoužitá pneumatika správne uskladnená, môže byť považovaná za dobrú aj po troch alebo piatich rokoch. V prvom rade musíte vedieť, kedy bola pneumatika vyrobená, a to zistíte pomocou DOT kódu.

Skontrolujte dátum výroby

DOT kód sa nachádza na bočnej strane pneumatiky. Je to číselný kód, vďaka ktorému poznáte mesiac a rok výroby. Napríklad, ak sa na vašej pneumatike nachádza kód 0213, znamená to, že bola vyrobená vo februári v roku 2013. Takto jednoducho máte prehľad o tom, ako stará je pneumatika.

Každá pneumatika starne aj na základe chemických a fyzikálnych procesov a nezáleží na tom, či je, alebo nie je používaná. Výrobcovia sa snažia celý proces starnutia spomaliť tým, že pridávajú pri samotnej výrobe do zmesi substancie. Tie znižujú pôsobenie chemických reakcií, a tak vaše pneumatiky vydržia dlhšie.

Ako sú na tom vaše zimné pneumatiky?

15.novembra nás všetkých čaká dôležitá povinnosť – výmena letných pneumatík za zimné. Mali by ste si teda skontrolovať dátum výroby napísaný na bočnej strane kolesa, ale aj hĺbku dezénu, ktorý sa jazdením opotrebováva.

Dezén zimných pneumatík

Opotrebovanie dezénu zavisí od spôsobu jazdy, kvality pneumatík a od terénu, po ktorom jazdíte. Minimálna hĺbka dezénu na zimných pneumatikách môže byť 4 mm. Takže, pokiaľ hĺbka dezénu vašich zimných pneumatík nespĺňa dané normy, vymeňte ich. Pneumatiky určené na celoročné jazdenie meniť pred zimou nemusíte, samozrejme, pokiaľ sú vo vyhovujúcom stave.

Dbajte na správne hustenie

Pred prvou jazdou nezabudnite skontrolovať na zimných pneumatikách tlak. Hustenie je veľmi dôležité pre bezproblémové ovládanie vozidla. Správne hustenie taktiež znižuje ich opotrebovanie a nezvyšuje spotrebu. Informácie o optimálnom tlaku nájdete na vnútornej krytke palivového otvoru auta alebo na samotných pneumatikách.

Ak potrebujete nové zimné pneumatiky alebo disky, obráťte sa na AZ-pneu.sk. Okrem širokej ponuky pneumatík sa postará aj o ich kompletný servis.

Nahoru