Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Klimatizácia potrebuje pravidelnú starostlivosť

Leto je tu a s ním aj vysoké teploty a potreba použiť počas vašej jazdy autom klimatizáciu. Počas celkom dlhého zimného obdobia si dala klimatizácia oddych, preto je možné, že sa v nej počas zimy nahromadili nežiadúce baktérie a plesne.

Klimatizácia

Leto je v plnom prúde, zimné gumy prezuté za letné, brzdy skontrolované. A čo klimatizácia? Netreba podceňovať jej kontrolu. Po dlhom zimnom odpočinku potrebuje oprášiť. Obzvlášť, ak sa stáva, že po spustení, alebo vypnutí klimatizácie cítite v kabíne auta zápach. Najlepší spôsob servisu klimatizácie je priviesť auto do servisu, kde sa o ňu postarajú odborníci.

Načo treba myslieť je kontrola a doplnenie chladiaceho média a vyčistenie, poprípade výmena, filtra v kabíne. Tento filter býva zanesený najrôznejšími nečistotami, baktériami, plesňami, ktoré nám môžu spôsobovať rôzne alergické reakcie. Dôkladným čistením filtra sa zabezpečí nie len dlhá životnosť samotnej klimatizácie ale aj znižovanie množstva možných alergénov, ktoré ohrozujú alergikov, astmatikov a malé deti.

Naučte sa klimatizáciu správne používať a vypnite ju vždy 10 minút predtým, než dorazíte do cieľa. Výparník klimatizácie sa vďaka tomu vysuší počas jazdy, a tak sa zníži aj vlhkosť v klimatizačnom systéme a možnosť tvorenia nepríjemného zápachu a vzniku baktérii.

Čistenie ozónom

Najefektívnejším spôsobom čistenia klimatizácie je dezinfekcia ozónom. Ozón sa používa na sterilizáciu v zdravotníctve a patrí medzi najsilenejšie dezinfekčné činidlá. Dokáže zničiť celý rad mikroorganizmov, nie len v klimatizačnom systéme ale i v celom interiéri auta. Je to jednoduchá metóda, pri ktorej nedochádza k mechanickým zásahom do auta. Ozón sa voľne koncentruje v interiéri vozidla, čím ho dezinfikuje do hĺbky. Do auta sa vloží špeciálne zariadenie, ktoré vyvíja ozón. Samotné hĺbkové čistenie je pri spustenom motore, zapnutej klimatizácií a zatvorených oknách. Celý proces trvá približne 30 minút. Po skončení procedúry stačí auto poriadne vyvetrať približne 10 minút.

Nepodceňujte pravidelnú výmenu a čistenie klimatizácie. Funkčná klimatizácia nie len zabráni stúpaniu teploty v aute počas zápchy, ale môže účinne predchádzať rôznym chorobám a ťažkostiam.

 

Navštívte autoservis v Bratislave

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

 

Nahoru