Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Miešate letnú a zimnú zmes do ostrekovačov? Vytvárate si problém

Zmes do ostrekovačov je dôležitou prevádzkovou kvapalinou, ktorej úlohou je zaistiť vodičovi bezpečný výhľad. Keďže letná a zimná prevádzka automobilu kladie na zmesi do ostrekovačov úplne iné nároky, je im prispôsobené aj ich zloženie. Môžu sa ale v rámci úspory tieto kvapaliny miešať bez toho, aby bola narušená ich funkcia a bezpečnosť za volantom?

Miešanie letnej a zimnej zmesi do ostrekovačov

Už ste niekedy zmiešali zimnú zmes do ostrekovačov s letnou? V našom článku sa dočítate, prečo by sa vám to nemuselo vyplatiť.

Aký je rozdiel medzi letnou a zimnou zmesou do ostrekovačov?

Letná zmes do ostrekovačov sa musí vyrovnať s nalepeným hmyzom, vtáčím trusom, peľom, blatom a ďalšími nečistotami, ktoré sú pre toto obdobie typické. Kvalitné letné zmesi do ostrekovačov potom vytvárajú na skle neviditeľný film, ktorý po určitú dobu dokáže odvádzať dážď a tým aj zaistiť bezpečný výhľad v zlom počasí.  

Zimná zmes do ostrekovačov slúži na prevádzku pri nízkych teplotách, keď letná zmes mrzne a stáva sa nepoužiteľnou. Musí preto obsahovať nemrznúcu zložku v podobe etanolu alebo metanolu. Na rozdiel od letnej zmesi tá zimná neobsahuje odmasťovaciu zložku. 

Miešanie letnej a zimnej zmesi do ostrekovačov

Za spomínané dve sezóny si môžu vodiči klásť dvakrát otázku, či je miešanie letnej a zimnej zmesi do ostrekovačov výhodné a bezpečné:

1. Primiešanie letnej zmesi do zimnej na jar

Zimné zmesi do ostrekovačov totiž túto zložku obvykle neobsahujú, a preto ich zmiešaním znížite účinnosť čistenia. Z dlhodobého hľadiska sa zmes s pridaným alkoholom neodporúča používať po celý rok aj preto, že agresívnejšie zloženie má negatívny vplyv na životnosť stieračov a všetkých plastových a gumových súčastí karosérie. 

2. Primiešanie zimnej zmesi do letnej na jeseň

Zdá sa logické, že ak sa letná a nemrznúca zmes zmieša, stane sa automaticky nemrznúcou celý obsah. To ale neplatí v prípade, že v úzkych hadičkách zostalo väčšie množstvo letnej zmesi, ktorá sa zmieša s nemrznúcou zložkou len čiastočne. Celkom reálne hrozí, že zvyšok letnej zmesi v hadičkách zamrzne, a okrem toho, že ostrekovače nebudú fungovať, hrozí aj deformácia alebo popraskanie hadičiek ako dôsledok rozpínajúceho sa ľadu. A to za ušetrených pár korún na zmesi do ostrekovačov určite nestojí. 

Naša rada teda je: Pred každou výmenou z letnej na zimnú zmes do ostrekovačov a naopak odčerpajte všetky zásoby kvapaliny a až potom nalejte zmes novú. Ušetríte si tak veľa starostí a jazda bude oveľa bezpečnejšia. 

S bezpečnosťou významne súvisí aj stav pneumatík. Kratšia brzdná dráha môže zachrániť život, alebo aspoň zabrániť škode na vašom vozidle. Preto ak vaša vzorka už nie je dostatočne hlboká, kúpte si radšej nové pneumatiky od prevereného výrobcu!

 

Vyberte si z pneumatík preverených značiek!

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru