Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Motorka ako investícia: Čo robiť, aby hodnota mašiny rástla

Uvažujete, že si kúpite novú mašinu a chcete, aby v priebehu rokov nestrácala svoju hodnotu, ale aby naopak jej cena rástla? V takomto prípade si musíte jednak kúpiť motocykel s investičným potenciálom, jednak s ním musíte zaobchádzať tak, aby sa používaním a nevhodnými úpravami neznehodnotil. Investovať môžete ako do kultových mašín, ktoré už niečo zažili, tak aj do úplne nových strojov, pri ktorých možno predpokladať záujem kupujúcich aj v ďalších rokoch.

Luxusný motocykel na výstave

Niektoré staršie motorky, ako sú veterány alebo youngtimery, majú veľkú hodnotu najmä pre vášnivých zberateľov.   

Kúpa veterána alebo youngtimera ako stávka na istotu

Ak nechcete špekulovať nad tým, ktoré súčasné modely motocyklov budú v budúcnosti vzácne a vyhľadávané, kúpte si mašinu z kategórie veteránov a youngtimerov. Tieto motocykle už prešli časovým testom a došlo k ich roztriedeniu na vyhľadávané a na tie, ktoré upadli do zabudnutia. Staršie motorky vo vynikajúcom stave nekúpite práve za babku, ale môžete predpokladať, že ich cena sa bude aj v budúcnosti zvyšovať.

Veľký záujem je práve o spomenuté youngtimery, čiže o mašiny vyrábané od 80. rokov. Tie si v súčasnosti kupujú nielen vášniví zberatelia, ale aj motorkári v strednom veku, ktorí si plnia svoje detské sny. Dajte si však pozor, aby kúpna cena za mašinu zodpovedala reálnemu stavu motocykla. Predtým ako si kúpite motorku starú niekoľko desaťročí, overte si jej technický stav a zaujímajte sa hlavne o realizované úpravy a výmeny pôvodných dielov. Zberateľský potenciál mávajú skôr mašiny v horšom, ale zato v pôvodnom stave, ako motorky opravované na kolene v domácej dielni.

Pri nových mašinách hľadajte limitované edície

Investovať môžete samozrejme aj do úplne nových motocyklov. Je však ťažké odhadnúť, ktoré modely budú žiadané napríklad za tridsať rokov, a ktoré budú zrelé na odpis. Vzhľadom na pásovú veľkovýrobu bežných modelov, ktoré sa vyrábajú rádovo v státisícoch kusov, nemožno v blízkej budúcnosti predpokladať, že budú vzácne. Iná situácia je v prípade modelov, ktoré sa vyrobili v obmedzenom počte kusov. Ide o rôzne limitované edície, pod ktoré sa podpísal niektorý zo známych jazdcov, prípadne o netypické farebné varianty vydávané k rôznym výročiam. Ceny limitovaných edícií sú však pochopiteľne oveľa vyššie, a je tak otázne, ako veľmi bude ich hodnota v čase rásť.

Muž s dcérou opravujú motorku v domácej dielni

Pri svojpomocných úpravách motorky myslite na to, že niektoré vychytávky môžu negatívne ovplyvniť hodnotu motorky. 

Aj podarená prestavba môže mať investičný potenciál

Ak patríte medzi priaznivcov prestavieb a custom mašín, zbystrite. Pokiaľ máte v garáži originálnu mašinu, ktorá žne úspechy v súťažiach prestavieb a je o nej často počuť, môže mať investičný potenciál. Pri prípadnom predaji však musíte utrafiť vkus potenciálnych záujemcov. Čím originálnejšiu a kontroverznejšiu prestavbu vlastníte, tým zložitejšie sa vám bude hľadať vhodný kupec.

Postupom času rastie hodnota najmä tých prestavieb, ktoré pochádzajú od známych firiem zameraných na úpravy motocyklov. Ak ste mali šťastie a nechali si prestavať mašinu v predtým neznámej dielni, ktorá sa postupne vypracovala na špičku v tomto odbore, môžete mať doma veľmi cenný exemplár.

Na svojpomocné úpravy a „tuningy“ zabudnite

Pokiaľ nechcete prísť o hodnotu svojho motocykla, do svojpomocných úprav sa radšej vôbec nepúšťajte. Ak budete chcieť vymeniť sériovo vyrábaný výfuk za nový ladený, originál si uchovajte, aby ste mohli motorku vrátiť do pôvodného stavu. Zabudnite aj na prelakovanie palivovej nádrže, výmenu svetiel alebo zásahy do mechaniky motocykla. V prípade poruchy alebo nehody vymeňte poškodené diely za originálne, ak sa dajú na trhu ešte zohnať. Montážou neoriginálnych dielov hodnota motorky klesne. Experimentovať ale môžete s motocyklovými pneumatikami, ktoré kedykoľvek v budúcnosti vymeníte za iné modely. Najmä pri starších typoch motocyklov môžete výberom kvalitných pneumatík zlepšiť jazdné vlastnosti stroja. S výberom vám pomôžu napríklad nezávislé testy pneumatík pre motocykle.

Mladí muži si prezerajú pneumatiku na motorke

Kvalitné motocyklové pneumatiky môžu výrazne zlepšiť jazdné vlastnosti staršieho stroja.

Motocykel udržujte v čo najlepšej kondícii

O svoju mašinu sa dobre starajte – navštevujte servisy, nezabúdajte na pravidelné výmeny kvapalín aj na správny postup zazimovania. Ak je to možné, parkujte motocykel v krytej garáži. Celoročný pobyt na parkovisku mu rozhodne neprospeje. Čím lepší stav bude motocykel mať v čase predaja, tým vyššia bude jeho hodnota. 

 

Vybrať kvalitné pneumatiky na motorku

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru