Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Na ceste do hôr: prepravte lyže a snowboard bezpečne a skladne

Zima láka milovníkov snehu k aktívnemu odpočinku v horských strediskách. Ak sa chystáte prevetrať svoje lyže, bežky alebo snowboardy, zabezpečte si ich prepravu. Poradíme vám, ako ich uložiť do auta a ako najlepšie držia na streche alebo v strešnom boxe. Bez škrabancov na aute a vyhrotených situácií na ceste.

Preprava lyží na streche

Nepodceňujte situáciu ani vtedy, keď si idete zalyžovať iba na svah, ktorý máte „za kopcom“.

Ak lyže v aute nezaistíte, stanú sa z nich podľa právnych predpisov voľne pohybujúce sa predmety, ktoré sú na ceste životu nebezpečné. Vyhnite sa zbytočným pokutám, ktoré sú napríklad v Rakúsku vyššie ako 4 tisíc eur, a nenechajte si zimnou výbavou zničiť interiér vozidla ani svoje zdravie. Poradíme vám, ako na to.

Lyže vo vnútri auta: do hôr vo dvojici alebo vo veľkom vane

Najjednoduchší spôsob prepravy športového vybavenia do hôr je v aute. Ale nie je to najpohodlnejšie. Pokiaľ teda nemáte rodinný van, kam sa všetko bez problémov zmestí do batožinového priestoru, alebo necestujete do hôr len vo dvojici. 

Kufor bežných osobných áut je totiž zvyčajne príliš krátky na lyže a snowboardy, preto sklopte časť sedadiel. 

  • Vždy sklopte iba užšiu časť zadných sedadiel. Ak sklopíte širšiu časť, hrozí, že pri brzdení sa zo zvyšnej batožiny môžu stať nebezpečné predmety. 
  • Ak máte na zadných sedadlách stredovú lakťovú opierku, využite v nej zabudovaný vak na lyže a môžete ísť do hôr pohodlne aj štyria.

Či už veziete dva páry lyží alebo tri páry a snowboard, všetko zviažte pevne dohromady, najlepšie do kríža, a to vrátane palíc. Ideálnou možnosťou je uloženie do spoločného vaku, ktorý v interiéri upevníte pomocou upínacích pásov

Pri jazde s deťmi sa radšej vyhnite upínacím gumám. Deti z nich rady robia svoje obľúbené zbrane, ktorými by vás zbytočne ohrozovali pri šoférovaní. Myslite aj na lyžiarske topánky a prilby. Zo zadných sedadiel ľahko preletia až k vodičovi, preto ich radšej dajte za zadné sedadlá do kufra a upevnite ich.

Preprava lyží na strešnej záhradke: ušetrí miesto v aute

Oveľa pohodlnejšie sa vybavenie preváža v nosičoch na lyže, ktoré pripevníte na strešnú záhradku. Do nosičov dáte niekoľko párov lyží alebo napríklad aj štyri snowboardy. Vo vnútri auta máte potom dostatok miesta na lyžiarske topánky, prilby a ďalšiu batožinu.

Ak idete na kratšiu vzdialenosť a máte len dva páry lyží, vyskúšajte magnetické nosiče, pri ktorých sa nemusia inštalovať lyžiny. Držia samy len pomocou magnetu na plechovej streche.

TIP: V oboch prípadoch upevnite lyže špičkami nad batožinový priestor, aby ste počas jazdy nenarušovali aerodynamiku vozidla.

Hoci je preprava lyží na streche pre posádku bezpečnejšia, má aj svoje nevýhody.

  • Pri jazde sa strešná záhradka a vybavenie stávajú terčom nečistôt
  • a ľahšie si ju všimnú zlodeji, preto ju radšej nenechávajte dlho bez dozoru.

Strešný box na lyže

Aj do strešného boxu umiestnite lyže špičkami proti smeru jazdy, aby sa pri prudkom brzdení nepoškodili.

Strešný box na lyže: najpohodlnejší a najbezpečnejší

Ak sa chystáte do stovky kilometrov vzdialených Álp alebo Tatier, celá posádka ocení komfort ďalšieho uzavretého priestoru na streche. Uvoľní sa tak priestor na zadnom sedadle a pod nohami. Cestou autom do hôr totiž robíte každú chvíľu prestávky a vzadu si každý rád pretiahne kosti. 

Strešný box je preto tým najlepším a najpohodlnejším spôsobom ako prepravíte

  • lyže,
  • bežky,
  • snowboardy,
  • palice.

Nenechávajte všetku svoju výbavu voľne ležať v boxe, ale zabezpečte ju pomocou viazacích popruhov, ktoré sú súčasťou každého kvalitného boxu. Prilby a lyžiarske topánky ale do boxu nedávajte. Sú príliš ťažké aj na box z tvrdeného plastu a pri vysokej rýchlosti a prudkom brzdení sú nebezpečné. 

Strešný box je najdrahšia možnosť, ale ak jazdíte do zahraničia na hory len raz za dva roky, určite sa oplatí box si aspoň požičať.

Chystáte sa do hôr autom? Nezabudnite si skontrolovať povinnú zimnú výbavu, do ktorej napríklad v Rakúsku bez výnimky patria aj snehové reťaze. A aby ste sa vyhli nepríjemnému hrabaniu na zamrznutom kopci, budete potrebovať aj poriadny dezén.

Vybrať si do hôr kvalitné pneumatiky

Nahoru