Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Na čo si dať pozor pri poistení auta?

Na majiteľov áut číha v cestnej premávke aj pri parkovaní množstvo nástrah, ktoré dokážu poriadne prevetrať peňaženku. Poistenie vozidla im môže priniesť pokojný spánok, ale len vtedy, keď si vyberú kvalitný poistný produkt. Ceny povinného zmluvného poistenia a havarijného poistenia sa v prípade jednotlivých poisťovní líšia o stovky až tisícky korún, ale výber toho najlacnejšieho sa nemusí vyplatiť. Pred uzatvorením poistenia si prečítajte podmienky a porovnajte si jednotlivé parametre. Prečítajte si, na čo všetko si dať pozor.

Na čo si dať pozor pri poistení auta

Pri uzatváraní poistenia nezabudnite aj na pripoistenie skiel na aute, ktoré sa môžu ľahko poškodiť, napríklad vinou vandalov. 

Pozor na limity poistného plnenia pri
povinnom zmluvnom poistení

Podľa zákona je minimálny limit poistného plnenia určený na 35 miliónov korún. Najlacnejšie poistné produkty sa držia práve tejto zákonom stanovenej hranice, ktorá však v praxi nemusí stačiť. Ak zaviníte vážnu hromadnú dopravnú nehodu alebo napríklad spôsobíte iným vodičom zranenie s doživotnými následkami, výška škody môže ľahko túto hranicu prevýšiť.

Na pozore by tak mali byť najmä tí, ktorí často cestujú do zahraničia, kde výška škody môže dosahovať astronomických výšok. Preto odporúčame, aby ste si priplatili pár korún navyše a uzavreli povinné zmluvné poistenie s vyšším plnením. Štandard sa pohybuje okolo 50 miliónov, výnimkou však nie sú ani poistné produkty s krytím do výšky 150 miliónov korún.

Kvalitná asistenčná služba vám príde vhod

Súčasťou väčšiny poistných produktov pre autá sú asistenčné služby, ktorých rozsah sa však diametrálne líši. Zvážte, aké služby od asistenčnej služby požadujete a ktoré naopak pravdepodobne nikdy nevyužijete.

Na trhu narazíte aj na asistenčné služby, ktorých súčasťou je odtiahnutie vozidla, zaistenie náhradnej dopravy, oprava vozidla na mieste v prípade defektu, dovoz náhradného paliva a podobne. Nie vždy má ale cenu asistenčné služby reálne využívať. Ak máte napríklad v aute súpravu na opravu pneumatík, zvládnete defekt opraviť za chvíľku bez zdĺhavého čakania na príjazd asistenčného vozidla.

Pri cestách do zahraničia si zistite, v ktorých krajinách a v akom rozsahu bude asistenčná služba dostupná. Sledujte tiež maximálne limity, ktoré môžu byť nastavené veľmi nízko.

Nenechajte sa zaskočiť rozsahom havarijného poistenia

Stále vyhľadávanejším poistným produktom najmä v prípade novších modelov áut je havarijné poistenie, ktoré kryje riziká nespadajúce do povinného zmluvného poistenia. Komplexné havarijné poistenie vám poskytne poistnú ochranu pri poškodení vozidla vlastnou vinou, živelnej pohrome, vandalizme aj krádeži alebo zrážke so zverou.

V prípade lacnejších produktov sa poistná ochrana nemusí vzťahovať na všetky riziká. Je to v poriadku, ak o tom viete a nežijete v domnienke, že vás poistenie chráni pred všetkými rizikami. Keď sa nepoistíte na zrážku so zverou alebo na krádež, môžete samozrejme na poistení ušetriť. Ak napríklad jazdíte len po meste, nemal by príplatok za poistnú ochranu spojenú so zrážkou so zverou veľký význam. Je len na vás, do akej miery chcete byť chránení pred rôznymi rizikami a koľko peňazí ste do toho ochotní investovať.

Uzatvorené havarijné poistenie aktualizujte

Pri uzatvorení havarijného poistenia udáte poisťovni priemernú cenu vášho vozidla, od ktorej bude závisieť aj cena poistenia. Ak necháte poistenie bežať niekoľko rokov a  cenu nebudete aktualizovať, cena bude viac-menej stále rovnaká (bez prihliadnutia k bonusom), ale hodnota vozidla bude stále klesať. Ak dôjde po niekoľkých rokoch na plnenie z havarijného poistenia, poisťovňa nebude vychádzať z uvedenej obstarávacej ceny, ale z aktuálnej ceny.

Za poistenie tak vo výsledku zaplatíte zbytočne veľa peňazí a ani pri totálnej škode sa nedostanete na udanú cenu vozidla. Zaujímavým produktom je pripoistenie GAP určené pre nové autá. Tento typ pripoistenia vám zaručí, že pre potreby poistného plnenia bude poisťovňa počítať s cenou nového auta celé tri roky. Po uplynutí tejto doby však nemá zmysel platiť za pripoistenie, pretože by sa na vás v prípade plnenia aj tak nevzťahovalo.

Nezabudnite na pripoistenie skiel na aute

Ani povinné zmluvné poistenie, ani havarijné poistenie spravidla nezahŕňajú krytie v prípade poškodenia skiel na aute. Práve čelné sklá dostávajú poriadne zabrať a vinou vandalov alebo kvôli náhode sa ľahko poškodia. Môžete mať uzatvorené aj to najdrahšie havarijné poistenie, ale ak v ňom nie je zahrnuté pripoistenie čelných alebo ďalších skiel na aute, budete musieť opravu kompletne zaplatiť sami.

Pri uzatváraní pripoistenia skiel si tiež budete môcť vybrať z niekoľkých poistných limitov. Lacnejšie produkty sú nastavené napríklad len do výšky 5 tisíc Kč, za ktoré poškodené sklo na aute len ťažko vymeníte. Zvyšok potom budete musieť doplatiť sami. Nie je to nič neobvyklé, len je treba s tým počítať už pri uzatvorení poistenia auta.

Zvážte, ktoré nadštandardné služby využijete

Poisťovne sa medzi sebou neustále predháňajú a snažia sa poskytovať klientom nové a nové služby, ktoré im zvýšia pohodlie na cestách aj úroveň bezpečnosti. Zvážte, ktoré z týchto služieb môžete v budúcnosti reálne využiť. Niektoré typy poistenia zahŕňajú napríklad aj poistenie straty kľúčov, poškodenie či krádež autosedačky, poistenie právnej ochrany, úrazové pripoistenie alebo poistenie batožiny.

Ak chcete mať istotu, že v prípade dopravnej nehody vám bude schválené plnenie v maximálnej možnej výške, nepodceňujte technický stav vozidla. Ak zaviníte nehodu napríklad na ojazdených pneumatikách, poisťovňa vám môže plnenie výrazne krátiť, prípadne úplne odmietnuť. Z letných pneumatík vás na vozovke v každej situácii podržia napríklad pneumatiky Continental, Michelin a ďalšie. Prípadne sa pozrite na nezávislé testy pneumatík a vyberte si také, ktoré budú najlepšie vyhovovať vašim potrebám a finančným možnostiam.

 

Vybrať nové kvalitné pneumatiky

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru