Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Na čo si dať pozor pri požičaní auta?

Nejazdíte autom tak často, aby sa vám oplatilo kupovať si vlastné, ale občas by ste nejaké potrebovali? Dnes existuje niekoľko alternatív k vlastnému vozidlu. Či sa už  chystáte využiť služby autopožičovne, alebo tzv. carsharing, pripravili sme pre vás pár tipov, na čo si dať pozor, aby ste sa vyhli prípadným nepríjemnostiam.

Žena v aute s kľúčikmi

 Chcete si ušetriť starosti spojené s vlastníctvom auta? Vyskúšajte carsharing alebo požičanie auta v požičovni.

Požičanie osobného automobilu

Nie je to tak dávno, čo bolo požičiavanie áut drahým luxusom, ktorý si nemohol každý dovoliť. S rastúcim dopytom a ponukou však klesli aj ceny požičovného, a tak je dnes požičiavanie áut úplne bežná vec. Hoci sa veľké požičovne áut sústreďujú skôr na požičiavanie turistom, stále častejšie sa začínajú objavovať aj flexibilné ponuky dlhodobého prenájmu. Niektoré autopožičovne dokonca ponúkajú zaujímavé služby vrátane pristavenia vozidla hocikde v cene požičovného. 

Spoločne využívané autá nájdete už aj na Slovensku

Carsharing, alebo tiež krátkodobý prenájom vozidla, je v súčasnosti stále častejšie skloňovaným pojmom. Oproti klasickým autopožičovniam nemusíte auto zložito vopred rezervovať a môžete si ho vyzdvihnúť a vrátiť kedykoľvek bez ohľadu na to, koľko je práve hodín. Stačí si stiahnuť príslušnú aplikáciu, zaregistrovať sa, a potom už len nájsť auto, ktoré je vám najbližšie. Carsharing sa vám oplatí skôr na kratšie cesty, lebo platíte za minúty a najazdené kilometre. Na dlhšie trasy alebo na dlhší čas sa oplatí skôr auto z požičovne, kde väčšinou za najazdené kilometre neplatíte. Niekedy však majú aj carsharingové spoločnosti výhodné ponuky, napríklad požičanie auta na týždeň či na víkend s určitým počtom kilometrov v cene požičovného. Služby carsharingu môžete využiť v Bratislave, v Trnave či v Košiciach.

Požičanie dodávky nielen na sťahovanie

Ak potrebujete presťahovať nábytok, väčšie množstvo tovaru alebo hocičo iné, nie je nič jednoduchšie, ako požičanie dodávky. Na vedenie dodávky je potrebné vodičské oprávnenie skupiny B, čiže pre osobný automobil, a tak to nie je nič zložité. Službu dnes využívajú nielen firmy či drobní živnostníci, ale aj súkromné osoby. Na úžitkové vozidlá narazíte na každom kroku a treba poznamenať, že aj kvalita týchto požičovní sa stále zvyšuje. Ceny za prenájom nie sú vôbec vysoké a často je ich súčasťou aj príslušenstvo na sťahovanie v cene požičovného. 

Pozor na sankcie a spoluúčasť

Skôr ako niečo podpíšete, poriadne si prečítajte podmienky prenájmu. Vyplatí sa vám predovšetkým dať si pozor na výšku spoluúčasti pri dopravnej nehode alebo krádeži, ktorá dosahuje spravidla 10 % hodnoty vozidla, avšak autopožičovňa môže ponúkať možnosť pripoistenia so zníženou alebo dokonca s nulovou spoluúčasťou. Poplatky za pripoistenie sa v prípade jednotlivých požičovní veľmi líšia. Pre komfortné cestovanie sa vždy oplatí priplatiť si minimálne za poistenie čelného skla a pneumatík, ktoré sa najčastejšie poškodia.

Pred jazdou skontrolujte stav vozidla. Vrátane dokumentov

Pred každou jazdou pozorne skontrolujte stav vozidla, a to ako zvnútra, tak aj zvonka. Nie je na škodu si všetko zdokumentovať aj fotografiami, vyhnete sa tak prípadnému vymáhaniu škody, ktorú ste nezavinili. Vždy si skontrolujte, či máte potrebné dokumenty ako je zelená karta a malý technický preukaz. Niektoré autopožičovne ich schovávajú na rôzne miesta, napríklad za slnečnú clonu alebo do priehradky spolujazdca, tak nech ich v prípade potreby nehľadáte. Pred jazdou si overte, že je všetko tam, kde má byť, vrátane povinnej výbavy.

Overte si, ako je to s počtom najazdených kilometrov

Štandardom autopožičovní býva neobmedzený počet najazdených kilometrov, ale niektoré autopožičovne môžu požičanie auta obmedziť limitom. Ak vaša požičovňa vyžaduje obmedzenie, vypočítajte si, či sa vám skôr neoplatí požičať si auto v inej spoločnosti bez limitu. Ak si vyberiete spoločnosť s limitom, vždy je potrebné v zmluve presne uviesť, koľko kilometrov môže nájomca s autom najazdiť, za akú cenu a aký je aktuálny stav.

Vracajte auto s plnou nádržou

Väčšina autopožičovní, či už u nás alebo v zahraničí, požaduje, aby bolo vozidlo vrátené s plnou nádržou. Ak podmienku porušíte, požičovňa vám naúčtuje sankciu a cenu za natankovanie oveľa vyššiu, než je obvyklé. Preto nezabudnite bezprostredne pred vrátením vozidla doplna natankovať. Výnimkou je carsharing, kde tankovanie vozidla nie je povinné. 

Špecifiká spojené s cestovaním do zahraničia

Ak plánujete s požičaným automobilom cestovať do zahraničia, overte si, či je to vôbec možné. Niektoré autopožičovne totiž prekročenie hraníc nepovoľujú. Iné áno, ale často býva táto služba spoplatnená a je potrebné ju vopred nahlásiť. Požičovňa totiž musí zaistiť, aby bol automobil v súlade s dopravnými a colnými predpismi krajiny, do ktorej idete. V mnohých krajinách musíte mať rovnako ako u nás počas určitých mesiacov v roku zimné pneumatiky.

 

Dávate prednosť vlastnému autu? Kúpte si naň kvalitné pneumatiky!

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru