Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Naučte sa dezinfikovať svoje auto. Vírusy a baktérie nebudú mať šancu!

Cítite sa vnútri svojho vozidla v bezpečí a odkladáte rúško ešte predtým, ako si zapnete bezpečnostný pás? Potom spozornejte. Ak svoje auto pravidelne nečistíte a do údržby klimatizácie sa práve nehrniete, vytvárate výborné podmienky na množenie vírusov a baktérií. Práve teraz je ideálny čas naučiť sa správne vyčistiť a dezinfikovať auto. Pobyt v čistom a zdravom prostredí si zaslúžite, a to nielen v dobe koronavírusové, ale aj po nej.

Čistenie poťahov auta parným čističom

Ak chcete čalúnenie, sedadlá, poťahy a koberce v aute dôkladne vyčistiť, kúpte si parný čistič. Hodí sa vám ale aj doma, a to napríklad na koberce alebo sedacie súpravy. 

Dezinfikujte všetky povrchy pred jazdou aj po nej

S pribúdajúcim množstvom osôb, ktoré sa okolo auta pohybujú a využívajú ho na prepravu, rastie aj význam dezinfekcie. Taxikári, prepravcovia, poštári, hasiči, policajti, záchranári, tí všetci vám potvrdia význam ochrany pred vírusmi a baktériami. 

Na dezinfekciu vozidla by ste však nemali zanevrieť ani vtedy, keď v ňom jazdíte len vy sami. Z čistenia vozidla si urobte rutinu. Naučte sa používať dezinfekčný prípravok vždy, keď do auta nasadnete, a tiež vtedy, keď dorazíte do cieľa. Naneste prípravok na jemnú handričku a dôkladne očistite všetky povrchy, ktorých ste sa počas cesty dotkli. Nezabudnite vydezinfikovať tieto časti:

► kľučky a držadlá dverí – zvnútra aj zvonka,
► 
držadlá na otváranie kufra alebo kapoty,
► 
riadiacu páku, ručnú brzdu, lakťovú opierku,
► 
dotykový displej, všetky tlačidlá aj páčky pod volantom,
► 
palubnú dosku, rámy okien, odkladacie plochy,
► 
karabíny bezpečnostných pásov, polohovanie sedadiel, ovládanie okien a ďalšie.

Izopropylalkohol zničí vírusy a baktérie

Samozrejme sa ponúka otázka, aký dezinfekčný prostriedok si vybrať, aby spoľahlivo zničil všetky škodlivé organizmy a súčasne nepoškodil povrchy v interiéri. Odborníci sa zhodujú, že výborným dezinfekčným prostriedkom je izopropylalkohol, ktorý na čistenie dielov bežne používajú aj samotní výrobcovia áut. Stačí naniesť alkohol na handričku s jemným vláknom a utrieť s ňou všetky plochy. Pri opatrnom zaobchádzaní môžete izopropylalkohol použiť aj na čalúnenie, materiálu by sa nemalo nič stať.

Opatrní buďte pri čistení dielov z prírodnej alebo umelej kože, jej povrch by ste mohli veľkým trením trochu odfarbiť. Nepoužívajte agresívne čističe a chemické látky, napríklad peroxid vodíka alebo odlakovače. Tieto prípravky môžu plastové a iné diely nenávratne poškodiť. Príliš neodporúčame ani použiť mydlovú vodu, ktorá má obmedzenú schopnosť ničiť nebezpečné organizmy, okrem toho často veľmi pení.

Na poťahy a koberce s parným čističom

Do pravidelného čistenia interiéru sa mnohým z nás moc nechce. Práve teraz je pravá chvíľa pustiť sa do generálneho čistenia so všetkým, čo k tomu patrí, a to nielen pre strašiak menom COVID-19, ale aj pre mnohé ďalšie vírusy a baktérie, ktoré nás ohrozujú. Urobte si poriadok v aute a zamerajte sa aj na všetky odkladacie priestory, priehradky či kapsy. Vyprášte koberce a ak máte naťahovacie poťahy, vyperte ich. Na dôkladné vyčistenie čalúnenia, sedadiel, poťahov a kobercov použite parný čistič. Je to cenovo dostupný pomocník, ktorého doma využijete aj na čistenie kobercov alebo sedacích súprav.

Klimatizácia potrebuje pravidelnú starostlivosť

Bohužiaľ, nebezpečným semeniskom zdraviu škodlivých organizmov vrátene plesní sú systémy ventilácie, z ktorých počas jazdy vdychujeme vzduch. Je jasné, že dýchanie vzduchu z klimatizácie plnej plesní nášmu organizmu dvakrát neprospeje. Preto by mal profesionálny autoservis robiť údržbu klimatizácie každý rok a dôkladne jej vyčistiť a skontrolovať filtre. Klimatizáciu a ventilačný systém auta si za chvíľku vyčistíte aj doma. Kúpte si špeciálny sprej určený na čistenie klimatizácií a podľa návodu ho nastriekajte do ventilačného systému. Najlacnejším variantom sú penové čističe s hadičkou, účinnejšie potom bývajú biocídne dezinfekčné prípravky v spreji.

Naučte sa klimatizáciu správne používať a vypnite ju vždy 10 minút predtým, než dorazíte do cieľa. Výparník klimatizácie sa vďaka tomu vysuší počas jazdy, a tak sa zníži aj vlhkosť v klimatizačnom systéme. Nechcete si s údržbou ventilácie robiť veľké starosti? Potom navštívte náš autoservis v Bratislave, kde sa na profesionálny servis klimatizácií dlhodobo zameriavame.

Profesionáli dezinfikujú interiéry aj klimatizácie ozónom

Niektoré profesionálne čistiace centrá okrem účinného čistenia suchou parou využívajú aj ďalšie metódy. Veľký záujem je najmä o dezinfekciu interiérov a klimatizácií ozónom, ktorý spoľahlivo ničí aj veľmi odolné druhy alebo formy patogénnych mikroorganizmov. Prenikne do všetkých pórov materiálu a zbaví ho aj nepríjemných pachov vrátane cigaretového dymu. Dezinfekcia ozónom patrí medzi ekologické metódy, ktoré nezanechávajú žiadny zvyškový produkt.

Aj nám ide o zdravie našich zákazníkov. Pozrite sa na nezávislé testy pneumatík a vyberte si také, ktoré sadnú vášmu autu. Pri manipulácii a preprave dbáme na dodržiavanie všetkých hygienických predpisov. Nové pneumatiky vám doručíme rýchlo a bezpečne.

 

Vybrať kvalitné pneumatiky

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru