Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Neviete, kam vyraziť na výlet na motocykli po ČR? Máme pre vás 6 dobrých tipov!

Nad tohtoročnou dovolenkou v zahraničí stále visí veľký otáznik. Motocyklistov to ale nemusí veľmi znepokojovať. V Českej republike je toľko zaujímavých miest a trás ako stvorených na jazdu v jednej stope! Ak ešte nie ste rozhodnutí, kam sa v priebehu jari alebo leta vybrať na výlet na motocykli, spozornejte. Vybrali sme pre vás 6 jedinečných trás a motorkárskych cieľov, ktoré sa oplatí navštíviť. Stačí len nakopnúť mašinu a vyraziť.

Motocykel na ceste

Medzi obľúbené výletné miesta motocyklistov v Česku patria napríklad Slapy, Pekelné doly, Buchlovské kopce alebo Brnenská priehrada. 

1) Rozburácajte motor v Pekelných doloch

Ak ste ešte nemali možnosť vyraziť na svojom stroji do vychýrených Pekelných dolov, kde má sídlo rovnomenný motoklub, je čas to zmeniť. Pekelné doly patria medzi najznámejšie motorkárske ciele v Českej republike. Tvoria ich rozsiahle podzemné priestory v údolí riečky Svitávky, do ktorých môžete vojsť aj na motorke.

Chcete sa vybrať na výlet na motorke, v priebehu ktorého stretnete veľa ďalších motorkárov, s ktorými si môžete vymieňať svoje skúsenosti? Potom sú Pekelné doly blízko Máchovho jazera dobrou voľbou. Skôr ako zavítate na miesta, kde sa natáčala legendárna rozprávka „S čertmi nie sú žarty“, vopred si zistite aktuálne informácie o prevádzkovej dobe. Tá je totiž závislá od počasia a v priebehu roka sa mení.

2) Dajte si dolu kombinézu a osviežte sa v Slapoch

Rozmýšľate, ktorým smerom sa na motorke vydať z Prahy? Ak si chcete užiť príjemnú jazdu okolo krásnej prírody a výlet zakončiť osviežujúcim kúpaním, vyrazte na slapskú priehradu. V južnej časti Prahy pri Zbraslavi sa napojte na cestu 102 a pokračujte po nej až k odbočke na Slapy. Na motorke si vychutnáte najmä úsek za Štěchovicami, ktorý vedie kľukatou cestou medzi hustými lesmi.

3) Z Buchlovských kopcov jazdite s pokorou

Jednou z najatraktívnejších motorkárskych trás na Morave je úsek medzi Střílkami a Buchlovicami dlhý približne 15 kilometrov. Na širokých asfaltových cestách si vychutnáte jazdu v poriadnom náklone a možno si trochu obrúsite stúpačky.

Jazda na motorke po Buchlovských kopcoch však vyžaduje poriadnu dávku pokory a skúseností. Svoje schopnosti v nich precenilo už veľa motorkárov, ktorí na to doplatili svojím životom. Kvôli veľkej premávke a na jar aj štrku na vozovke je trasa vhodná hlavne pre ostrieľaných motorkárov, ktorí si však výlet na motorke v okolí chřibských lesov určite užijú.

4) Prevezte sa okolo Brnenskej priehrady a dorazte do Kuřimi

Ak si chcete vychutnať bezstarostnú jazdu po jednej stope a veľmi sa nevzďaľovať od moravskej metropoly, prevezte sa okolo Brnenskej priehrady – „Prýglu“. Na jednom z priľahlých parkovísk pri priehrade môžete na chvíľu opustiť svoju mašinu, prejsť sa po okolí a v lete sa okúpať. Od priehrady pokračujte okolo vody smerom na Veverskú Bítýšku a po ceste 386 dôjdite do Kuřimi. Potom sa môžete vrátiť naspäť do Brna, alebo pokračovať na sever smerom na Svitavy.

5) Výlet po Valašsku zakončite v múzeu Harley-Davidson

Na zábavnú jazdu krásnou prírodou je hornatá krajina Valašska ako stvorená. Chcete poznať krásy Zlínskeho kraja? Svoj výlet začnite v Bystřici pod Hostýnem, kde si môžete urobiť krátku odbočku a vyraziť na známe pútnické miesto Svatý Hostýn. Na záchytnom parkovisku pri cintoríne v Bystřici pod Hostýnem je umiestnený automat, ktorý vydáva povolenia na jednorazový výjazd motocyklov a áut až nahor na Hostýn.  Počet povolení je však každý deň obmedzený. Ak nechcete ísť peši, vyrazte zavčasu ráno.

Akú trasu si vybrať na poznávanie Valašska? Nádhernú prírodu a serpentíny si vychutnáte na trase Bystřice – Valašské Meziříčí – Vsetín – Vizovice – Zlín. Odporúčame, aby ste si urobili zo Zlína zachádzku do Otrokovíc, kde sa nachádza Harley Pub – reštaurácia, minipivovar a múzeum Harley-Davidson.

6) Vychutnajte si pretekársku trať Ecce Homo a pokračujte až do Opavy

Kto by nepoznal známu pretekársku trať Ecce Homo v Šternberku, na ktorej sa každoročne konajú automobilové preteky do vrchu. Aj keď sa v tomto roku kvôli šíreniu koronavírusu tradičné preteky neuskutočnia, nič vám nebráni prejsť si trať na svojom motocykli. Osemkilometrová trasa začína priamo v Šternberku vedľa altánu Tyršovy sady a vedie ostrými zákrutami nahor na Lipinu k Novým Dvorcům. 

Skôr ako vyrazíte na dlhšiu cestu po republike, skontrolujte si technický stav svojho stroja, a predovšetkým pneumatík. Máte pocit, že už pomaly dosluhujú? Vyberte si z širokej ponuky motocyklových pneumatík a pozrite sa na výsledky nezávislých testov. Počítajte aj s rizikom defektu a kúpte si súpravu na opravu defektov Slime, s ktorou vás prepichnutá pneumatika len tak nezaskočí.

 

Vyberte si kvalitné motocyklové pneumatiky

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru