Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Odpovieme na najčastejšie otázky týkajúce sa predĺženia STK na motorku v Českej republike

Máte motocykel registrovaný v Českej republike? 1. októbra 2018 vyšla novela zákona č. 193/2018 upravujúca zákon č. 56/2001 o podmienkach prevádzky vozidiel na pozemných komunikáciách. Súčasťou novely je aj zmena intervalu návštev stanice technickej kontroly týkajúca sa motocyklistov. Čo to znamená pre vodičov jednostopových vozidiel v ČR a ako postupovať, ak ste nepožiadali o predĺženie STK na motorku? Odpovieme vám na časté otázky vodičov ohľadom zmeny zákona.

Frekvencia technickej kontroly týkajúca sa motocyklov v ČR

Interval povinnej technickej kontroly sa v prípade motocyklov v ČR nedávno zmenil z 2 rokov na 4 roky. Kde si požiadať o predĺženie STK, ak máte motocykel registrovaný v Českej republike, sa dozviete v našom článku.

O koľko sa predĺžil interval návštevy STK na motorku?

Doba nutnosti navštíviť STK sa predĺžila z 2 rokov na 4 roky. Zmena sa vzťahuje aj na vozidlá, ktoré prešli technickou kontrolou pred účinnosťou novely. Ak napríklad motorka prešla kontrolou v januári 2018 a platnosť bola stanovená na 2 roky, možno STK navštíviť až v decembri 2021. 

Ako je to s technickou kontrolou v prípade novej motorky?

Po nákupe novej motorky je možné navštíviť STK po 6 rokoch, až potom sa interval skráti na 4 roky. Ak ste v ČR absolvovali technickú kontrolu s novou motorkou pred zmenou zákona, je možné predĺženie STK na motorku na stanovených 6 rokov. 

Kde sa predĺženie STK na motorku v ČR vybavuje?

Žiadosť o predĺženie STK na motorku sa podáva na obecnom úrade s rozšírenou pôsobnosťou, napr. na registri vozidiel. Prineste si so sebou vyplnenú žiadosť, malý a veľký technický preukaz a registračnú značku, na ktorú úradník umiestni kontrolnú nálepku. Za tento úkon neplatíte žiadny poplatok. 

Čo keď o predĺženie STK na motocykel nepožiadam?

Podľa novely zákona je lehota na návštevu STK automaticky predĺžená o 2 roky bez ohľadu na to, či úrad navštívite a požiadate o nálepku. Kvôli rýchlejšiemu odbaveniu pri prípadnej cestnej kontrole sa však obstaranie novej nálepky odporúča, najmä ak jazdíte za hranice ČR, kde môže dorozumenie s policajtmi predstavovať komplikácie. 

Ako je to s meraním emisií v prípade ťažších motoriek?

Od 1. októbra 2018 tiež odpadla povinnosť merania emisií v prípade motocyklov s hmotnosťou vyššou ako 400 kg. 

Ak váš stroj v najbližšej dobe čaká STK, prečítajte si náš článok Na čo sa pripraviť pred návštevou STK na motorku? Dozviete sa v ňom, na čo všetko by ste si mali dať pozor. Samozrejmosťou sú motocyklové pneumatiky v dokonalom stave. Ak je na tých vašich hĺbka dezénu menšia ako 1,6 mm, určite neriskujte a vyberte si nové.

 

 
Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru