Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Oplatí sa vám poistenie pneumatík?

Štandardné havarijné poistenie kryje škody spôsobené na pneumatikách iba v prípade, že ide o súčasť škody aj na iných častiach vozidla. Samotný defekt pneumatiky však vyžaduje špeciálne pripoistenie, ktoré sľubuje vyplatenie poistky len za určitých okolností. Kto má teda právo na pokrytie škody a čo musí poistná udalosť spĺňať, aby bola úspešne vybavená?

Pneumatiky je možné pojistitPoistenie pneumatík býva ponúkané ako bonus k havarijnému poisteniu alebo povinnému ručeniu, ale väčšinou je to služba platená zvlášť.

Rovnako, ako to je v podmienkach havarijného poistenia, aj v prípade poistenia pneumatík platí, že každá poisťovňa má rôzne nastavené podmienky, ktoré treba dôkladne preštudovať pred uzavretím zmluvy. Napríklad niektoré poisťovne dávajú poistenie pneumatík ako bonus k havarijnému poisteniu alebo povinnému ručeniu, väčšinou sa ale stretnete s tým, že si za túto službu priplatíte.

Ceny poistenia pneumatík

Aj ceny sa prípad od prípadu líšia, orientačne však zaplatíte za poistenie pneumatík približne 5 % z kúpnej ceny pneumatiky ročne. Poistiť však budete musieť všetky 4, respektíve 8 pneumatík, v prípade, že prezúvate na zimné. Ak si teda zaobstaráte napríklad dve súpravy pneumatík za cenu 550 eur, zaplatíte ročné poistné za obidve súpravy vo výške 27,50 eur.

Keď vezmete do úvahy životnosť pneumatík, je táto čiastka adekvátna riziku defektu. Má to ale háčik. Výška poistného plnenia je totiž určovaná aj podľa hĺbky dezénu. Stručne povedané, čím majú pneumatiky v dobe vzniku poistnej udalosti opotrebovanejšiu vzorku, tým menej peňazí vám bude vyplatených, a to aj v prípade splnenia všetkých ďalších podmienok. Za letné pneumatiky s hĺbkou vzorky menšou ako 3 mm vo väčšine poisťovní nedostanete nič.

S kvalitnými pneumatikami eliminujete riziko defektu!

Na čo si dať pozor pri uzatvorení poistnej zmluvy na pneumatiky?

Ak sa rozhodnete poistiť pneumatiky, odporúčame vám, aby ste si najprv zistili, či sú v poistení zahrnuté tieto najčastejšie prípady defektov:

  • pretrhnutie bočnice alebo behúňa ostrým predmetom
  • prasknutá pneumatika kvôli prekážke na vozovke
  • defekt spôsobený prejazdom výmoľa

Ďalej si skontrolujte, či sú súčasťou poistného plnenia aj asistenčné služby, teda či máte nárok na odvoz vozidla do pneuservisu, prípadne na privolanie asistenčnej služby, ktorá sa postará o výmenu kolesa alebo opravu na mieste. Tiež by ste si mali zistiť, či sa poistenie vzťahuje aj na výjazdy do zahraničia.

Kedy je zbytočné kontaktovať poisťovňu?

Na vyplatenie poistky môžete zabudnúť, keď:

  • ste v okamžiku poškodenia pneumatiky viedli vozidlo bez platného vodičského oprávnenia
  • bola poistná udalosť spôsobená vedením vozidla pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok
  • došlo k defektu mimo vyznačenú komunikáciu (napríklad na poľnej ceste, na stavenisku …)
  • je dokázané, že škoda vznikla úmyselne, a to aj v prípade vandalizmu spôsobeného cudzou osobou
  • bola pneumatika poškodená chybou vodiča
  • boli pneumatiky použité na automobilovej súťaži
  • bola pneumatika ukradnutá

Viete, že veľa zbytočných defektov spôsobil nesprávny tlak v pneumatikách? A jedným dychom dodáme aj to, že sa rozhodne oplatí sledovať stav pneumatík na vašom aute. O tom, ako poznať, že máte pri jazde zarobené na problém, sa dočítate v našom článku.

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

 

Nahoru