Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Pneumatiky odolné proti prepichnutiu: Existujú? A ako ich vybrať?

Prepichnutá pneumatika aspoň raz za život potrápi takmer každého vodiča. Typickými príčinami môžu byť klince, skrutky alebo ostré kamene. Stačí ale aj neopatrné nabehnutie na obrubník, alebo výmoľ na ceste a poškodenie je na svete. Existujú vôbec pneumatiky odolné proti prepichnutiu a ako vybrať tie najlepšie? To sa dozviete v našom článku.

Koleso automobilu idúceho po kamení
Takmer každý výrobca pneumatík sa dnes snaží vyrobiť čo najkvalitnejší dezén, ktorý je vďaka zloženiu zmesi a materiálu odolný proti prepichnutiu.

Existujú vôbec pneumatiky odolné proti prepichnutiu?

Ak vám napadlo, či sú vôbec takéto pneumatiky dostupné, máme pre vás skvelú správu. Takmer každý výrobca pneumatík sa dnes snaží vyrobiť čo najkvalitnejší dezén, ktorý je vďaka zloženiu zmesi a materiálu odolný proti prepichnutiu.

S revolučnou sériou pneumatík založenou na silnom syntetickom aramidovom vlákne obsiahnutom v gumovej zmesi na bočniciach nedávno prišla spoločnosť Nokian, ktorá sľubuje extrémnu odolnosť pneumatík aj v ťažkom teréne. Pre skutočných offroad nadšencov sú určené napríklad pneumatiky Nokian Rockproof, ktoré zvládajú aj ťažké nárazy a len tak ich niečo neprerazí.

Ako spoznať odolné pneumatiky?

Odolnosť pneumatík zvyšuje tzv. ochrana ráfika, ktorú možno nájsť na vybraných modeloch pneumatík. Takéto pneumatiky majú väčšinou v svojom názve skratku FR, MFS, FSL a pod. Veľmi odolné pneumatiky, ktoré disponujú ochranou ráfika, sú skonštruované tak, aby aj pri nabehnutí na obrubník ochránili pneumatiku a disk pred poškodením.

Ako čo najviac eliminovať defekt pneumatiky?

Nič však nie je stopercentné, a tak vám ani najodolnejšie pneumatiky nemôžu zaručiť, že sa defektu úplne vyhnete. Riziko sa dá však výrazne eliminovať. Okrem opatrnej jazdy je dôležitá predovšetkým kontrola tlaku hustenia. Pravdepodobnosť poškodenia bočníc je totiž oveľa väčšia v prípade nedostatočne nahustených pneumatík. Obzvlášť opatrní by ste mali byť aj pri jazde v takom teréne, kde možno predpokladať nebezpečenstvo prepichnutia pneumatík. Napríklad na poľných cestách alebo na stavbách.

Pomôže aj poistenie

Zničená pneumatika vás určite nepoteší a keď už sa tak stane, nezostane vám nič iné, ako defekt opraviť, napríklad pomocou súpravy na opravu prepichnutých pneumatík, prípadne celú pneumatiku vymeniť za novú.  A to sa môže pekne predražiť, pretože havarijné poistenie sa nie vždy vzťahuje aj na pneumatiky. Riešením je špeciálne poistenie pneumatík, ktoré môžete uzavrieť pri nákupe nových pneumatík. 

Pamätajte, že základom bezpečnej jazdy je výber pneumatík od overeného výrobcu, vyvinutých v súlade s najmodernejšími technologickými postupmi. 

 

Vyberte si z pneumatík overených značiek

 

Zdroj fotografií: AZ pneu

Nahoru