Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Po Európe na divoko alebo Spanie v aute nie je všade povolené

Určite ste si v súvislosti s pandémiou koronavírusu všimli nárast počtu karavanov a obytných vozidiel. A to nielen na našich cestách. Cestovanie na divoko s prenocovaním v aute je v Európe čoraz populárnejšie. Môže sa tiež stať, že keď pôjdete na dovolenku, dokonca budete musieť jednu alebo dve noci prespať v osobnom aute. Zistili sme pre vás, ktoré krajiny sú k tomuto druhu turistiky benevolentné a kde je spanie v aute zakázané.

Obytný automobil pri jazere

V niektorých európskych krajinách môžete voľne kempovať bez obmedzenia. Inde sa dostanete do problémov. 

Kto to nezažil, ten nepochopí. V porovnaní s dovolenkou s cestovnou kanceláriou, keď sa z bodu A do bodu B prepravujete verejnou dopravou, ponúka cestovanie autom značnú dávku slobody okorenenú nezabudnuteľným dobrodružstvom a niekedy aj vysokou porciou adrenalínu, najmä ak sa rozhodnete prenocovať vo svojom mobilnom príbytku. Stručne povedané – tento spôsob cestovania nie je pre každého.

Okrem toho, že môžete ísť autom alebo karavanom kamkoľvek sa vám zachce a užívať si napríklad aj divokú prírodu, môžete tiež ušetriť značnú sumu peňazí za ubytovanie, ak prenocujete v aute alebo v stane blízko svojho auta. To všetko však za cenu menšieho komfortu, horšej hygieny a niekedy aj bezpečnosti. Okrem toho existujú miesta, kde je kempovanie vo voľnej prírode alebo na parkoviskách zakázané, a namiesto toho, aby ste ušetrili peniaze za pohodlný hotel alebo penzión, nepovolené kempovanie vás môže vyjsť dosť draho. 

Ako je to teda v obľúbených európskych krajinách?

Spanie v aute je povolené

Ak sa rozhodnete ísť do Bulharska alebo do Rumunska, nemusíte sa obávať pokút za voľné kempovanie. V týchto krajinách budete musieť skôr dbať na bezpečnosť. Rovnako tolerantné je v tomto smere aj Švédsko, ktoré má ale k dispozícii veľké množstvo tzv. stellplatz, kde môžete bez problémov prespať v aute alebo v karavane. 

Spanie v aute je povolené, ale…

Rozhodli ste sa prejsť susednú Českú republiku na divoko? Potom môžete byť relatívne pokojní. Voľné kempovanie je v Českej republike povolené, nesmiete to však byť v prírodnej rezervácii, chránenej krajinnej oblasti alebo vo vojenskom priestore. Na súkromnom pozemku sa musíte dohodnúť s jeho majiteľom. 

V Španielsku a v Dánsku to záleží od oblasti, do ktorej smerujete. Niekde je voľné kempovanie povolené, inde nie, preto odporúčame, aby ste si to konkrétne overili. Máte namierené do krajiny tisícich jazier? Potom máte zelenú. Spanie v aute je vo Fínsku povolené, pokiaľ nenarazíte na miesto, ktoré je výslovne označené zákazom. Rovnako je to aj v susednom Nórsku. K divokým turistom je pomerne zhovievavé Estónsko, dá sa tam kempovať na štátnych pozemkoch, dokonca aj na plážach. Podobná situácia ako v Českej republike je vo Francúzsku a v Poľsku, kempovanie je zakázané v prírodných rezerváciách a na súkromných pozemkoch bez súhlasu majiteľa. 

Karavany pri nórskom jazere

 Mnohé európske krajiny majú na kempovanie vyhradené špeciálne miesta.

Kde je spanie v aute zakázané

Jednou z najobľúbenejších destinácií Slovákov je stále Chorvátsko. Ak by ste chceli prenocovať v tejto krajine mimo klasického apartmánu alebo kempu, môžete zle dopadnúť. Platí tu totiž prísny zákaz voľného kempovania. Zákaz spania v aute platí aj v Taliansku a v Slovinsku. Rovnako nekompromisné sú zákony a vyhlášky na Slovensku, vo Švajčiarsku, v Rakúsku aj v Nemecku, ďalej v Srbsku, Maďarsku, Taliansku, Grécku, Belgicku alebo Holandsku. Situácia sa pomerne významne zmenila v Portugalsku, kde bolo spanie v aute tolerované, ale hlas miestnych obyvateľov viedol k prijatiu zákona, ktorý od januára tohto roka zakazuje voľné kempovanie.

Ak sa chcete vyhnúť počas jazdy nepríjemnému oslňovaniu slnkom alebo svetlami automobilov, nezabudnite na kvalitné polarizačné slnečné okuliare!

Keď neviete, kam ísť, poradia vám inteligentné aplikácie 

Moderná doba si vyžaduje moderné riešenia. Preto vývojári myslia aj na cestovateľov, ktorí si chcú užiť svoj výlet bez záväzkov. Už sme spomínali takzvané stellplatz, ktoré existujú takmer v celej Európe. Prenocovanie v aute alebo v karavane je tam k dispozícii za malý poplatok alebo bez poplatku. Aby ste nemuseli zložito hľadať súradnice, existujú mobilné aplikácie, ktoré vás na takéto miesto navedú. Niektoré vám na základe vašej polohy nájdu najbližšie parkovacie miesto a niektoré vám dokonca aj prezradia, či je možné tam prenocovať s väčším než osobným autom. 

Medzi najznámejšie a najvyhľadávanejšie aplikácie patria Park4night, Stellplatz Europe alebo Van & Camping App Europa/Womo Stellplatz Europa. Konkrétne v Českej republike a na Slovensku môžete nájsť ubytovanie vo voľnej prírode prostredníctvom projektu bezKempu.cz.

Nezabudnite si na cestu pre istotu pribaliť aj poloautomatickú súpravu na opravu pneumatík a skontrolovať pneumatiky.

 

Vybrať nové pneumatiky

 

Zdroj fotografií: AZ pneu

Nahoru