Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Pohodlné stúpačky a nášľapy na motorku: Spríjemnite jazdu sebe aj spolujazdcovi!

Stúpačky a nášľapy sú na pohľad nenápadné, napriek tomu patria medzi najzákladnejšie súčasti každého motocykla. Zaisťujú oporu nohy jazdca a v prípade kolízie dokážu ochrániť pred nepríjemným zranením. Či už korzujete po cestách na cestnej motorke, alebo chopperi, vyrážate do terénu na enduro stroji, alebo klopíte zákruty na okruhu, oceníte stabilnú, pevnú a ľahkú stúpačku či nášľap. Nenechajte sa obmedzovať limitmi sériovo vyrábaných typov a kúpte pre seba aj pre spolujazdca nové stúpačky, ktoré vám znásobia zážitok z jazdy.

Motocyklista v náklone

Stúpačky a nášľapy na motorku zásadne ovplyvňujú štýl jazdy, pohodlie aj bezpečnosť. Na výber máte z obrovskej ponuky druhov a štýlov.

Nášľapy na choppery a cruisery pre pohodovú jazdu

Choppery, cruisery a najrôznejšie prestavby sú v mnohých ohľadoch špecifické. Sú skonštruované tak, aby jazdcovi zaistili pohodlnú cestu za zvuku bublajúceho motora a zaujali aj svojím vzhľadom. Platí to aj v prípade pneumatík pre choppery a cruisery, ktoré sú masívne a doplnené výrazným vzorom zdôrazňujúcim štýl motocykla.

Klasické stúpačky alebo gumové valčeky by ste márne hľadali na týchto strojoch. Spravidla sú vybavené veľkými nášľapmi (často aj odpruženými), na ktoré sa vojde celé chodidlo. Moderným mašinám nechýbajú ani systémy prepákovania, vďaka ktorým sa dá brzda aj riadiaca páka pohodlne ovládať smerom dopredu. Len čo zaradíte, môžete ihneď položiť celú plochu chodidla na nášľap a pokračovať v pohodlnej jazde.

Nášľapy sa veľmi často inštalujú na padacie rámy, ktoré sú položené nízko, a tak pri vedení motorky môžete v podstate ležať. Na trhu narazíte na nádherné nášľapy na motorku rôznych štýlov, ktoré sa vyrábajú z ušľachtilých materiálov. Či už dávate prednosť jednoduchým líniám, alebo motívom lebiek či plameňov, určite si vyberiete.

Hlásiče náklonu zabránia opotrebovaniu gumovej stúpačky

Úplne odlišný typ stúpačiek nájdete na klasických cestných či „turistických“ motorkách. Pre ne sú typické podlhovasté valčeky obalené gumou. Sú nenápadné a relatívne malé, ale svoj účel splnia. Ak ale prejdete na agresívnejší štýl jazdy a čas od času mašinu poriadne naklopíte, začne sa gumou obalená stúpačka šúchať o asfalt a zakrátko sa odhalí jej kovové jadro.

Pretože odreté valčeky nevyzerajú najlepšie a majú obmedzenú životnosť, nájdete na moderných motocykloch hlásiče náklonu. Sú to drobné kovové komponenty inštalované na spodnej strane stúpačky. Vo chvíli, keď s motocyklom pôjdete do veľkého náklonu, nebudete šúchať o asfalt priamo stúpačkou, ale práve hlásičom. Zavčasu tak budete upozornení, že plocha cesty je vám bližšie, než je zdravé.

Máte pretekársky motocykel? Vybavte ho zlepšenou stúpačkovou súpravou

Technologickú špičku v oblasti stúpačiek predstavujú pretekárske typy, ktoré sa často nechávajú vyrábať na zákazku. Sériovo dodávané pretekárske stúpačky sú odolné, ľahké a funkčné, ale neprinášajú jazdcovi taký veľký komfort a variabilitu nastavenia polohy nohy. Ak si chcete jazdu na okruhu spríjemniť, kúpte si zlepšené stúpačkové súpravy z kalených materiálov. Dajú sa nastaviť do ľubovoľnej polohy, okrem toho zvyšujú bezpečnosť jazdy. Pri páde nespôsobia poškodenie rámu motorky a znížia aj riziko zranenia, pretože vytvoria pomyselnú bariéru medzi jazdcom a asfaltom.

Terénnu mašinu vybavte dravými žralokmi

Špeciálne typy stúpačiek sa inštalujú na enduro motocykle a ďalšie terénne stroje. Sú celé zo železa a často majú ostré zuby, ktoré pripomínajú čeľusť žraloka. Pri jazde v teréne zaistia stabilitu motorkárskych topánok, ktoré pevne zafixujú. Bývajú doplnené o veľké otvory, ktorými prepadne bahno, piesok a štrk prichytený na podrážke. Na rozdiel od iných typov stúpačiek sú oveľa ťažšie, čo vzhľadom na charakter terénnych disciplín až tak neprekáža.  

Pohodlnú jazdu doprajte aj spolujazdcovi

Máte radi jazdu so spolujazdcom a často cestujete s „batôžkom“? Potom myslite aj na pohodlie spolujazdcov a nahraďte drobné stúpačky väčšími a pohodlnejšími. Na mnohých typoch motoriek možno klasické kovové stúpačky vymeniť za menšie nášľapy na motorku, na ktoré sa vojde väčšia časť chodidla. Aj zadné stúpačky a nášľapy sa vyrábajú v rôznych dizajnoch a tvaroch, takže ich ľahko prispôsobíte štýlu motocykla.

Ponúka sa rad možností, ako zlepšiť svoju motorku, a výmena stúpačiek či nášľapov medzi ne rozhodne patrí. Bez poriadnych pneumatík by však akýkoľvek upgrade mašiny prišiel nazmar. Že už vám motocyklové pneumatiky pomaly dosluhujú? Napravte to – pozrite sa na nezávislé testy pneumatík a vyberte si také, ktoré sa vám budú najviac hodiť.

 

Vybrať kvalitné motocyklové pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Unsplash

Nahoru