Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Potrebujete prídavné svetlá na motorku? Dajte si pozor na predpisy

Vidieť a byť videný – to je základný predpoklad pre bezpečnú jazdu na motocykli. Ak máte pocit, že vám výrobcom dodávané svetlá nestačia, a preto by ste si radi zaobstarali prídavné svetlá na motorku, zbystrite. Požiadavky na montáž svetelného zariadenia na motocykloch sú pomerne prísne, a tak si rozhodne nesmiete na svoj stroj nainštalovať všetko, čo sa vám zachce. Napriek tomu máte hneď niekoľko možností, ako zlepšiť viditeľnosť na cestách.

Prídavné svetlá na motocykel

Ak chcete zlepšiť viditeľnosť pri jazde na motorke, zaobstarajte si prídavné svetlá. Dajte však pozor na ich montáž, predpisy sú totiž pomerne prísne.

Diaľkové svetlá na motocykel

Ak chcete zlepšiť viditeľnosť pri jazde v noci a existujúce diaľkové svetlá sa vám zdajú nedostatočné, popremýšľajte nad možnosťou zaobstarať si prídavné diaľkové svetlá. Niektoré typy motocyklov sú prispôsobené na montáž prídavného svetlometu a inštalujú sa v blízkosti hlavného svietidla. Už tu však môžete naraziť na platné predpisy, podľa ktorých môžete mať na motocykli nanajvýš 2 diaľkové svetlomety.

Smernica nepripúšťa montáž dvoch prídavných svetlometov k pôvodnému, ktoré by potom boli umiestnené po stranách. S týmto problémom sa pri STK stretol nejeden majiteľ motorky. Preto si zapamätajte, že k jednému výrobcom dodávanému diaľkovému svetlometu si môžete dodatočne primontovať len jeden ďalší doplnkový zdroj. Vyberajte si svietidlá s dostatočným výkonom a patričnou homologizáciou. Vyhnete sa prípadným problémom pri kontrolách.

Prídavné svetlá na padací rám

Pri výbere vhodného typu prídavných svetiel sa zamerajte na spôsob montáže. Na niektorých typoch motocyklov môže byť ťažké nájsť vhodné miesto na dodatočnú montáž. Na chopperoch, cruiseroch a niektorých naháčoch nebýva pripevnenie dodatočného svietidla vedľa hlavného svetlometu problematické, na cestných a iných typoch je to však oveľa zložitejšie. Hmlové a ďalšie doplňujúce svietidlá sa tak najčastejšie montujú na padací rám. Sú vybavené objímkou, kabelážou a vodovzdorným spínačom. Na konštrukciu rámu také svietidlá pripevníte v priebehu niekoľkých minút, a to aj bez toho, aby ste museli zasahovať do pôvodnej kabeláže.

Predné a zadné hmlové svetlomety

Medzi najvyhľadávanejší typ prídavných svetiel na motorku patria hmlové svetlomety, ktoré nemá mnoho strojov v základnej výbave. Podľa predpisov môžu byť na motocykli najviac 2 predné hmlové svetlá, ktoré sa umiestňujú nad, pod alebo vedľa iného predného svetlometu. Musia byť umiestnené minimálne 25 cm nad vozovkou a žiadny ich svietiaci bod nesmie byť nad najvyšším bodom stretávacieho svetla. Predné hmlovky nemusia mať na riadiacom paneli zelenú kontrolku, a tak by ju po vás nemali na STK vyžadovať.

Podobné požiadavky sa kladú aj na zadné hmlové svetlomety, ktoré si na svoj stroj môžete dodatočne primontovať. Dajte si pozor na to, že svietiaca plocha zadnej hmlovky nesmie byť bližšie ako 10 cm od svietiacej plochy brzdového osvetlenia. V prípade zadných hmloviek je oranžová kontrolka povinná.

Smerové svetlá – blinkre

Majitelia motocyklov si radi dávajú na svoje stroje prídavné blinkre. Aj v tomto prípade platia prísne pravidlá týkajúce sa dodatočnej montáže. Problematike výberu a montáže smerových svietidiel sme sa podrobne venovali v predchádzajúcom samostatnom článku.

Prídavné svetlá pre off-road

Keď sa budete obzerať po nových prídavných svetlách na motorku, overte si, či sú homologizované a určené na prevádzku v premávke na pozemných komunikáciách. Na trhu totiž narazíte na veľa svetiel bez homologizácie určených len pre off-road. Tieto svetlá sa môžu inštalovať v podstate kdekoľvek na motocykel, vynikajú veľkým výkonom a odolnosťou proti poškodeniu.

Off-road svetlomety majú ochranné mriežky, ktoré oceníte najmä pri jazde po štrku alebo po kameňoch. Často ochránia svetelné zdroje pred poškodením. Aj tento typ ochrany je určený výhradne na jazdu v teréne. Ak vyrazíte so svojím endurom alebo motokrosovým strojom na cestu, mali by ste dať mriežku dole.

Prídavné svetlá na motocykle sa vyrábajú v mnohých variantoch. Okrem bežných halogénových sa stále častejšie využívajú LED svetlá. Skôr než si akýkoľvek zdroj svetla pripevníte na motorku, dôkladne si prečítajte predpisy a zákonom stanovené požiadavky. Myslite na to, že akýkoľvek doplnok na motocykel musí mať homologizačnú značku. Aby ste jazdili bezpečne, kúpte si kvalitné motocyklové pneumatiky a nezabúdajte na kontrolu motolekárničky, ktorá má stanovenú dobu exspirácie.

 

Vyberte si spoľahlivé motocyklové pneu

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com 

Nahoru