Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Použité pneumatiky … čo si všímať pri ich kúpe

Pri výbere pneumatík sa viacerí vodiči obzerajú po lacnejších pneumatikách. Niektorí dokonca nakupujú ojazdené pneumatiky. Nie vždy sa to však oplatí, najmä vtedy, ak neviete posúdiť ich kvalitu. Na čo by ste si pri ich kúpe mali dať pozor?
Použité pneumatiky ... čo si všímať pri ich kúpe
Vodiči si často medzi novými a ojazdenými pneumatikami zvolia tú lacnejšiu verziu. Nie vždy sa to však oplatí. Pri nakupovaní ojazdených pneumatík sú tu riziká, na ktoré by ste si mali „posvietiť”.

Poškodenia pneumatiky prezradia veľa

Keď sa rozhodnete kúpiť si ojazdené pneumatiky, nikdy si ich len tak neobjednajte od cudzej osoby z internetu. Fotka pneumatík nestačí, musíte ich vidieť naživo. Väčšinou neviete, z akého dôvodu sa ich majiteľ zbavuje. Všímajte si, či nie sú pneumatiky zodrané do strany. Pri rýchlej jazde alebo prudkom brzdení sa pneumatiky poškodzujú. Pokiaľ je opotrebované iba jedno miesto na gume, vzniklo pri brzdení alebo šmyku. Prešmykovanie alebo hrabanie zase spôsobuje pozdĺžne drážky a ryhy.

Zle nastavenú geometriu prezradí ojazdený kraj behúňa. Pokiaľ sú ojazdené oba kraje behúňa, pneumatika má nízky tlak. Ak majiteľ pneumatík nahustil pneumatiky príliš veľa, ojazdený bude stred behúňa. V každej situácii skontrolujte hĺbku dezénu. Pri letných pneumatikách nemôže byť menšia ako 1,6 mm a pri zimných sa neodporúča jazdiť s hĺbkou pod 4 mm.

Použité pneumatiky ... čo si všímať pri ich kúpe

Vek pneumatiky je dôležitý faktor

Záleží aj na správnom uskladnení pneumatík. Pokiaľ boli pneumatiky dlhú dobu odložené a nepoužívali sa, hrozí, že sa na nich objavia praskliny. Zistite si teda aj vek pneumatík. Na každej pneumatike sa nachádza DOT kód, ktorý vám odhalia rok výroby. Je to štvormiestne číslo – prvé dve čísla prezradia týždeň a druhé dve rok, v ktorom boli pneumatiky vyrobené. Životnosť ovplyvňuje veľa faktorov, no ak majú pneumatiky šesť rokov, radšej ich nekupujte. Je to dosť dlhá doba a po čase by ste s nimi nemuseli byť spokojní.

AZ-pneu má pneumatiky pre každého

Ak potrebujete nové pneumatiky, nájdete ich v e-shope AZ-pneu. V ponuke máme tovar za extra ceny, preto si u nás vyberiete aj lacné pneumatiky. Kúpte si pneumatiky od kvalitných a známych výrobcov a budete s ich vlastnosťami určite spokojní.

Nahoru