Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Poznáte nové dopravné značky, ktoré pribudli v ČR za posledné roky, a ich význam?

Patríte medzi vodičov, ktorí občas cestujú cez Českú republiku? V posledných 3 rokoch pribudli na českých cestách nové dopravné značky, alebo boli upravené podľa aktualizovanej vyhlášky. Zmenili sa tiež niektoré pravidlá cestnej premávky súvisiace so zvislým dopravným značením. Staršie verzie týchto značiek sú postupne nahrádzané v celej Českej republike. Posúdenie, ktoré nové dopravné značky majú zmysel a ktorými české ministerstvo dopravy zbytočne zaťažuje vodičov, necháme na vás.

Nové dopravní značky a jejich význam

V posledných rokoch sa objavili na českých cestách niektoré nové dopravné značky. Je dobré, aby vodiči, ktorí príležitostne jazdia cez ČR, poznali ich význam.

 

Zmeny v zvislom dopravnom značení

Diaľnice sú novo značené na zelenom, a nie na modrom pozadí, a do kategórie diaľnic bola preradená tiež väčšina rýchlostných ciest. Zvyšné úseky rýchlostných ciest teraz patria medzi cesty I. triedy s maximálnou povolenou rýchlosťou 110 km/h, ak nie je vyznačené inak.

 

 

 

Okruh na obchádzanie obce

Predtým ste označenie okruhu poznali ako štvorcovú značku so zeleným pruhom na bielom pozadí. Nová dopravná značka má pravdepodobne za cieľ nediskriminovať vodičov, ktorí si pletú strany. Šípka vám napovie, ktorým smerom mestského okruhu sa vydávate. Značka môže mať aj dodatkovú tabuľku. Napríklad, ak vám zlyhá navigácia pred cestou do Prahy, nemusíte sa báť, že by ste si pomýlili pražský obchvat napríklad s plzenským.

 

 

Zimná výbava

Značka upozorňujúca vodičov na povinnosť mať na aute zimné pneumatiky platila predtým v období od 1. novembra do 31. marca. Platnosť sa však rozšírila na celý rok s možnosťou pridať dodatkovú tabuľku s termínmi. Znamená to, že ak pri tejto dopravnej značke nebude dodatková tabuľka, platí na vyznačenom úseku povinnosť mať na aute zimné pneumatiky bez ohľadu na klimatické podmienky a stav vozovky. Ak sa teda chystáte v ČR v lete do vyšších nadmorských výšok, nezabudnite si okrem opaľovacieho krému pribaliť aj súpravu zimných pneumatík pre prípad, že by sa na dodatok zabudlo.

 

 

Zver na ceste

Vďaka značeniu ste vedeli už predtým, že sa na ceste môžete stretnúť s kravou. Nové dopravné značky môžu varovať aj pred výskytom žiab, somárov alebo mamby zelenej.

 

 

 

 

Zákaz predchádzania pre nákladné automobily

Táto dopravná značka zakazuje vodičom nákladných automobilov s celkovou hmotnosťou prevyšujúcou 3 500 kg predchádzať motorové vozidlá. Novo však tiež zakazuje na vozovke s dvomi a viacerými jazdnými pruhmi v jednom smere použiť na jazdu iný, než pravý pruh.

 

 

 

Nové dopravné značky za posledné 3 roky

Bezpečný odstup

Dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti od vozidla pred vami je síce jedným zo základných pravidiel cestnej premávky, ale na českom ministerstve dopravy vedia, že opakovanie je matka múdrosti. Keby niekomu nebolo jasné z oznámenia, čo sa od vodičov žiada, je značka doplnená ešte o vodorovné dopravné značenie v podobe šípok. Koľko šípok je na značke, toľko ich musíte vidieť pred sebou na vozovke. My by sme si ešte dovolili navrhnúť doplnenie značky o číslo udávajúce počet šípok, aby to bolo úplne jasné. Dodržiavanie bezpečného odstupu je určite veľmi dôležité. Z hľadiska bezpečnosti sa však oplatí poistiť sa kvalitnými pneumatikami s čo najkratšou brzdnou dráhou.

 

 

 

Nábrežie

Pozor, nejedná sa o značku upozorňujúcu na časté kúpanie automobilov, ale o značku informujúcu vodičov, že pri ceste je nechránené nábrežie. Keby ste teda chceli s automobilom zísť do vody, nerobte to. Môžete za to dostať pokutu. A môže vám skorodovať podvozok.

 

 

Emisná zóna

Nová dopravná značka označuje úsek s obmedzenou prevádzkou vozidiel nespĺňajúcich zvláštne emisné podmienky. Vjazd je povolený vozidlám definovaným príslušnými symbolmi. Emisná plaketa, viditeľne umiestnená na vozidle, je prideľovaná na základe emisnej kategórie vozidla.

 

 

 

 

Schádzanie vozidiel verejnej hromadnej dopravy osôb z električkového pásu

Keby z názvu novej dopravnej značky nebolo jasné, čo znamená, vyobrazenie vám pravdepodobne moc nepomôže. Vysvetlenie teda máte nájsť v definícii dopravnej značky: „Ak prechádza vodič vozidla, pre ktoré je vyznačený jazdný pruh, z vyhradeného jazdného pruhu do priľahlého jazdného pruhu, vodič vozidla idúci v tomto pruhu mu to musí umožniť znížením rýchlosti jazdy, prípadne aj zastavením vozidla.“ Strohá definícia „Daj prednosť vozidlám MHD“ sa nám ale zdá o niečo jasnejšia.

 

 

 

Návesť pred odpočívadlom

Návesť pred odpočívadlom nie je názov obce, ale novej dopravnej značky, ktorá informuje vodičov o vzdialenosti k najbližšiemu odpočívadlu a tiež o službách, ktoré tu nájdete.

 

 

 

V jednotlivých krajinách sú pravidlá a dopravné značky trochu iné. Chystáte sa na dovolenku? Prečítajte si náš článok o povinnej výbave a sezónnych pneumatikách u nás a v cudzích krajinách.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru