Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Aké sú aktuálne limity pre prevoz tovaru v rámci EÚ a Schengenu?

Čas letných dovoleniek je opäť tu, a preto nie je od veci zopakovať si základné colné predpisy krajín, do ktorých máte namierené. Chcete si na Jadran pribaliť zásobu pív, alebo si z Grécka doviezť starožitný suvenír? Oboznámte sa dopredu s colnými a devízovými predpismi európskych destinácií.

limity pro převoz zboží

Colné predpisy sa v každej krajine môžu líšiť. Zistite si potrebné informácie ešte pred odchodom.

Ak cestujete na dovolenku autom, určite neprotestujete, keď prekračujete hranice štátov Schengenu bez hraničnej kontroly. Nie každá členská krajina schengenského priestoru je však členom EÚ a naopak. S tým súvisí aj fakt, že nie všetky krajiny majú rovnaké limity na prevoz tovaru.

Dovoz tovaru v rámci územia EU

V rámci Európskej únie je možný voľný pohyb tovaru v akomkoľvek množstve. Aj tu ale existujú výnimky, medzi ktoré patrí tovar podliehajúci spotrebnej dani, napríklad:

  • alkohol, 
  • tabak 
  • alebo pohonné hmoty. 

Bez preclenia si tak môžete doviezť iba limitované množstvo tohto tovaru. V tomto prípade už zaplatíte DPH a spotrebnú daň v cene, za ktorú ste výrobok kúpili, takže nič dodatočne nedaníte ani nedoplácate.

Na colnici pri tomto tovare v prípade kontroly len uvediete, že tovar je určený pre vlastnú spotrebu alebo ako dar a pamätajte, že s ním nesmiete ďalej obchodovať.

Prejdite si limity pre prevoz alkoholu a tabakových výrobkov medzi členskými krajinami EÚ v našej prehľadnej tabuľke.

Tovar Všeobecné limity EÚ
Cigarety 800 ks
Cigarky (do váhy 3g/ks) 400 ks
Cigary 200 ks
Tabak 1 kg
Bezdymový tabak (žuvací, náplne do IQOS) 1 kg / 164 krabičiek
Destilát 10 l
Alkoholizované víno 20 l
Víno 90 l (z toho max. 60 l šumivého vína)
Pivo 110 l

Väčšina obľúbených dovolenkových destinácií, kam patrí aj Chorvátsko, sa týmito limitmi riadi, ale každá členská krajina si môže nastaviť benevolentnejšie pravidlá. Limitné množstvo však nikdy nesmie byť nižšie ako vyššie uvedené hodnoty.

členovia schengenskej zóny

Mapa schengenského priestoru vo vzťahu k členstvu v EÚ. Chorvátsko v októbri 2021 splnilo európske podmienky a čaká na prijatie do Schengenu.

Limity pre dovoz tovaru na území EÚ z tretích krajín

Ak sa vraciate na územie EÚ z krajiny, ktorá nie je jej členom, sú množstevné limity pre dovoz cigariet, alebo vína oveľa prísnejšie. Rovnakými limitmi sa musíte riadiť aj v prípade, že cestujete z Kanárskych ostrovov, Gibraltáru a ďalších území, na ktoré sa nevzťahujú európske predpisy ohľadom DPH a spotrebnej dane. Medzi tieto výnimky patrí aj Andorra, ktorá nie je členom EÚ, ale susedí s členskými krajinami.

Nižšie a vyššie limity sa pre dovoz tabakových výrobkov odvíjajú od krajiny EÚ, do ktorej cestujete. V prípade Slovenskej republiky platia vyššie limity. Tovar môžete jednotlivo kombinovať, ale nesmiete prekročiť celkový povolený limit gramov tabaku. Napríklad z Čiernej Hory, ktorá nie je členskou krajinou, si môžete doviezť 100 cigariet a 50 cigariek.

Tabakové výrobky Nižšie limity Vyššie limity
Cigarety 40 ks 200 ks
Cigarky (do váhy 3g/ks) 20 ks 100 ks
Cigary 10 ks 50 ks
Tabak 50 g 250 g
Bezdymový tabak (žuvací, náplne do IQOS) 30 g / 5 krabičiek 150 g / 24 krabičiek

Rovnakým spôsobom je možné kombinovať aj množstvo alkoholu.

Alkoholické výrobky Limity
Destilát s obs. alkoholu viac než 22 % obj. 1 l
Nedenaturovaný alkohol (lieh) s obs. minimálne 80 % obj. 1 l
Alkoholizované alebo šumivé víno 2 l
Víno bez bubliniek 4 l
Pivo 16 l

Pri ostatnom tovare vrátane parfumov platí, že jeho hodnota nesmie presiahnuť 300 EUR pri doprave lietadlom a 430 EUR pri presune po vode. Pri vyššej hodnote sa nevyhnete clu.

Špecifickými krajinami sú Švajčiarsko a Lichtenštajnsko. Tu  platia ich vlastné colné predpisy. Pokiaľ tadiaľto prejdete s väčším množstvom tabaku alebo alkoholu, než je povolené, tovar preclíte dvakrát. Teda vo Švajčiarsku (alebo Lichtenštajnsku), aj v susednej členskej krajine EÚ.

Ako je to s prevozom paliva?

Vo väčšine členských aj nečlenských krajín platí pri tejto komodite limit osobnej potreby, ktorý zodpovedá objemu nádrže a rezerve 10 l v homologovanom kanistri. Nie všade to však platí rovnako. 

  • Ak by ste do Talianska prevážali v kanistri väčšie množstvo, hrozia vám prísne postihy.
  • V Moldavsku alebo San Maríne je povolené prevážať pohonné hmoty iba v nádrži.
  • Naopak v Lotyšsku môžete mať 20 l a vo Švajčiarsku aj 25 l paliva v kanistroch.

Zoznámte sa s predpismi konkrétnej krajiny

Všeobecné predpisy EÚ pre prevoz tovaru, na ktorý sa vzťahuje spotrebná daň, nie sú platné v každej krajine. Než sa vydáte na cestu, zistite si podrobnejšie informácie na stránkach Ministerstva zahraničných vecí alebo na príslušnom colnom úrade. 

Pozor si dávajte aj na prevoz obnosu v hodnote vyššej ako 10 000 EUR, či už v bankovkách, cenných papieroch alebo drahých kovoch. Vo väčšine krajín máte povinnosť túto skutočnosť nahlásiť.

Dovozné a vývozné predpisy sa mnohokrát vzťahujú aj na iný tovar. V Turecku, Grécku alebo Bulharsku platí zákaz vývozu starožitností. Z Chorvátska si zase nesmiete odviezť predmety s historickou hodnotou, ktoré vylovíte z mora. Na Island je dokonca zakázaný dovoz nevareného mäsa, mlieka a vajec.

Plánujete cestovať so svojim psom alebo mačkou? Zistite, ako ich bezpečne převážať, a myslite na to, že aj váš domáci maznáčik bude potrebovať cestovný pas, prípadne čip a očkovanie.

 

Vybrať letné pneu na dovolenku

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, Európsky parlament

Nahoru