Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Prečo naše auto potrebuje prezuť pneumatiky?

Väčšina z nás by najradšej pneumatiky neprezúvala a vozila sa na jedných celý rok. Prečo máme vlastne letné aj zimné pneumatiky?

Je to preto, lebo sa musíme prispôsobiť stavu vozovky, a teda aj všetkým výkyvom počasia. Letné pneumatiky majú menej hlboký dezén a v horúčavách im nerobí problém rozohriata vozovka. Zimné pneumatiky majú hlbší dezén a hrubšie drážky. Sú prispôsobené na jazdu na snehu a odolávajú nízkym teplotám.

Nie je sneh, takže nepotrebujem zimné pneumatiky?

Ak cez zimu nenapadne sneh, neznamená to, že nie je potrebné mať na aute zimné pneumatiky. Ak by sme jazdili cez zimu na letných pneumatikách, ľahšie by sme dostali šmyk. Aj jazdná dráha by bola dlhšia ako pri zimných gumách. Zimné pneumatiky dosiahnu lepší záber na studenom a šmykľavom povrchu ako letné. Keďže oba druhy pneumatík sú prispôsobené na jazdu v danom ročnom období, neodporúčame používať ojazdené zimné pneumatiky v lete.

Povinnému prezutiu sa nevyhnete

O chvíľu tu máme 15. november, čas, kedy musíme vymeniť letné pneumatiky za zimné. Takto to udáva zákon SR. Zimná pneumatika musí byť na každom kolese, takže ak by ste chceli prezuť iba zadné pneumatiky, dostali by ste pokutu. Zimné pneumatiky musia na našich vozidlách zostať až do 31. marca.

Zvážte, či je potrebné prezuť auto skôr

Platia ale aj výnimky, ktoré sa riadia skôr zdravým rozumom. Ak napadne súvislá vrstva snehu skôr ako 15. novembra, prezuť si pneumatiky, samozrejme, môžete. Prinútiť vás prezuť pneumatiky môže aj nízka teplota. V jesennom období sa výškovo odlišujú nočné a denné teploty. V noci teplota klesne pod 7 °C, no počas dňa vystúpi aj nad 13 °C. V takomto prípade je dobré zvážiť, kedy auto používate. Ak sa vozíte počas dňa, na prezutie pneumatík si ešte pokojne počkajte. No ak sa priemerná teplota dlhodobo pohybuje okolo 7 °C a menej, pneumatiky radšej vymeňte.

Jedny pneumatiky po celý rok?

Existujú aj celoročné pneumatiky, ktoré sa výrobcovia snažili prispôsobiť jazde v lete aj v zime. Takýto typ pneumatík je vhodný do oblastí, kde nie sú veľké rozdiely v teplotách. Ak neplánujete cestovať do náročných zasnežených terénov a jazdíte iba po meste počas dňa, celoročné pneumatiky využijete. Tieto pneumatiky však nemajú také dokonalé jazdné vlastnosti ako zimné pneumatiky.

AZ-pneu robil testy zimných a letných pneumatík, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa, aké pneumatiky si kúpiť. Vyberte si tie najlepšie v našom e-shope AZ-pneu.sk

Testy pneumatík nájdete tu

https://www.az-pneu.sk/testy-pneumatik

Nahoru