Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Pískajú vám brzdy? Zistite príčinu a zbavte sa nepríjemného zvuku

Pískanie bŕzd predstavuje bežný problém starších vozidiel, ale vyskytuje sa aj v nových vozidlách. Tento nepríjemný zvuk nemusí nevyhnutne znamenať, že sú vaše brzdy zrelé na výmenu. Ich kontrolu by ste ale nemali podceniť. V našom článku sa dozviete, aké môžu byť príčiny pískania bŕzd a ako túto poruchu odstrániť.

Pískajú vám brzdy? Zistite príčinu a zbavte sa nepríjemného zvuku

Tenká vrstva hrdze sa pri ďalšej jazde obrúsi. Väčšia korózia je však dôvodom na návštevu autoservisu.

Brzdy sú jedným z najdôležitejších prvkov, ktoré vám pri správnej starostlivosti zaistia bezpečnosť. Ak sa z nich ozýva pískanie, drhnutie alebo hučanie, je to znamenie, že by ste ich mali čo najskôr skontrolovať. Vo väčšine prípadov však nemusíte panikáriť, pretože zvuky často zmiznú samy. Prípadne bude stačiť výmena opotrebovaného komponentu. Niekedy je naopak pískanie celkom prirodzeným javom.

Prečo dochádza k pískaniu?

Kotúčové brzdy sú na pískanie oveľa náchylnejšie ako bubnové. Pri šliapnutí na brzdový pedál dochádza k treniu medzi povrchmi platničiek a kotúčov, pričom vznikajú vibrácie, ktoré niekedy spôsobujú vznik nepríjemných zvukov. Brzdy niektorých športových vozidiel dokonca pískajú vždy. Majú totiž vyšší koeficient trenia, a teda aj vyšší brzdný účinok, čo zvyšuje náchylnosť na pískanie. 

Príčin pískania bŕzd je mnoho, patria k nim napríklad usadené nečistoty alebo nadmerné opotrebovanie platničiek a kotúčov, ktoré si vodiči často spôsobujú sami svojím štýlom jazdy

Najčastejšie stálym zošliapnutím brzdového pedála pri jazde z kopca. Preto je dôležité vedieť, ako správne používať brzdy, aby ste predĺžili ich životnosť.

Opotrebované brzdové platničky

Najčastejšou príčinou pískania bŕzd sú opotrebované brzdové platničky. Nepríjemný zvuk spôsobujú malé pliešky, ktoré sú na platničkách umiestnené tak, aby na tento problém vodiča včas upozornili. Len čo je na platničke nedostačujúce množstvo brzdného materiálu, pliešky sa začnú trieť o kotúč „kov o kov“. Niektoré moderné vozidlá majú senzor opotrebovania platničiek, takže vás na ich výmenu včas upozorní kontrolka na prístrojovej doske.

Niekedy sú zvuky spôsobené aj opotrebovanými brzdovými kotúčmi s koróziou na ich hornom okraji. V takomto prípade je možné lem odstrániť orezaním na sústruhu, ale ideálnym variantom je výmena kotúčov.

výmena brzdových platničiek

Opotrebované brzdové platničky sú častou príčinou pískania a je potrebné ich vymeniť.

Brzdy sú zanesené nečistotami

K častým príčinám pískania bŕzd patria aj hrubé nečistoty, ako napríklad:

  • prach, 
  • kamienky, 
  • piesok, 
  • blato.

Tieto nečistoty sa ľahko dostanú do priestoru medzi kotúč a platničku a pískanie bŕzd sa tak môže objaviť ako pri brzdení, tak aj pri plynulej jazde. O dlhodobej prítomnosti nečistôt sa presvedčíte obyčajným pohľadom na brzdový kotúč, v ktorom sú viditeľné hlbšie ryhy

Možno si na čistenie bŕzd trúfnete sami, ale prachové častice a ďalšie nečistoty sa usadzujú v celom brzdovom systéme, preto je najlepšie navštíviť autoservis, kde sa postarajú o kompletné vyčistenie bŕzd.

Pri dlhšom státí brzdy korodujú

Špecifickým druhom nečistôt je korózia, ktorej sa najviac darí, keď vozidlo stojí na daždi. Ak niekoľko dní nejazdíte, kotúče začnú trochu hrdzavieť, aj keď sú nové. Tento problém má jednoduché riešenie. Pri ďalšej jazde stačí niekoľkokrát jemne zošliapnuť brzdový pedál a hrdza sa sama obrúsi.

Kto maže, ten ide

Áno, toto motoristické príslovie platí aj pre brzdový systému. Ak všetky pohyblivé komponenty ošetríte vhodným mazivom, nebudú klásť odpor a brzdy sa nebudú opotrebovávať ani pískať. 

Medenú pastu naneste na strmene a pliešky, silikónové mazivo, ktoré odolá vyšším teplotám, zase na čapy.

Trápi vás pískanie bŕzd na motorke? Prečítajte si, ako ich správne udržiavať. >> 

Zlá inštalácia alebo chýbajúca súčiastka

Vyšli ste zo servisu s novými platničkami a kotúčmi a pri brzdení počujete pískanie? Zachovajte chladnú hlavu, jednotlivé komponenty si na seba musia niekoľko kilometrov zvykať. To platí aj pre nové vozidlá. 

Ak však pískanie neprestáva alebo sa objavuje pri jazde bez toho, aby ste stáli na pedáli, vašim brzdám sa v servise pravdepodobne dôkladne nevenovali. Riešením je znovu navštíviť autoservis, v ktorom skontrolujú stav brzdového systému a zistia príčinu problému.

Najhorším scenárom pri pískaní, hučaní a drhnutí bŕzd je neprítomnosť niektorej zo súčiastok brzdového systému. V takom prípade je každá jazda nebezpečná a musíte okamžite vyhľadať servis. Okrem nepríjemných zvukov môže byť indikátorom takejto poruchy aj pedál, ktorý po zošliapnutí sotva reaguje.

Netrápte svoje uši pískajúcimi brzdami. Ak ste z Bratislavy a okolia, navštívte náš autoservis a my už pískaniu prídeme na kĺb. Určite to ocenia aj vaši spolucestujúci.

 

Objednať sa do servisu

 

Nahoru