Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Prevencia korózie na aute sa skutočne oplatí

Korózia auta je nepríjemná záležitosť, ktorá sa nevyhýba ani moderným vozidlám, aj keď sú na ňu prirodzene náchylnejšie staršie automobily. Koróziu na aute možno oddialiť správnou starostlivosťou a prevenciou, ktorá zahŕňa nielen ochranu proti posypovej soli. Ako opraviť hrdzu na aute a ochrániť vozidlo pred zbytočnou koróziou na čo najdlhší čas? 

Jak opravit rez na autě

Ak chcete predísť korózii na aute, najlepším receptom je pravidelná údržba. Malý kúsok hrdze si však zvládnete opraviť aj svojpomocne.

Ochrana proti korózii auta je dôležitá nielen kvôli jeho životnosti, ale vozidlo tiež veľmi rýchlo stráca hodnotu a bez včasného zásahu môžu byť škody nezvratné.  

Časti vozidla, ktoré sú náchylné ku korózii

►  podvozok
►  motor
►  výfuk
►  rám
►  prahy
►  kapota
►  dvere
►  blatníky
►  lakované povrchy

…teda veľmi podstatná časť automobilu. Už preto sa vyplatí proti korózii auta bojovať všetkými dostupnými prostriedkami.

Ako opraviť hrdzu na aute?

Ak sa chcete zbaviť hrdze bez vážnejších následkov, je predovšetkým potrebné konať hneď, ako sa korózia na aute objaví. Korózia sa totiž šíri na aute veľmi rýchlo, najmä v nepriaznivom počasí, a známky na povrchu môžu byť len slabou predzvesťou nepríjemného prekvapenia, ktoré sa skrýva pod vrstvou laku. Zistenie rozsahu poškodenia by malo byť prvým krokom k náprave škody. 

Podchytili ste koróziu auta ešte v začiatočnom štádiu, keď ide iba o malú zhrdzavenú plochu? V takomto prípade si môžete pomôcť sami. Brúsnym papierom odstráňte lak aj všetku hrdzu až na kovový podklad. Celú túto plochu odmastite technickým benzínom, zatmeľte a nechajte stvrdnúť. Jemným brúsnym papierom miesto obrúste, natrite základnou farbou a prelakujte.

Pozor! Celý ten čas, čo koróziu na aute odstraňujete, používajte ochranné okuliare a masku proti prachu

Nie každý má potrebný materiál a trúfa si opraviť koróziu na aute svojpomocne. V takom prípade bezodkladne kontaktujte autoservis, v ktorom odborníci presne vedia, ako opraviť hrdzu na aute tak, aby sa už neobjavila. 

Prevencia proti korózii na aute

Automobil je náchylnejší ku korózii predovšetkým vo vlhkom prostredí, v zimnom období je preto vyššie riziko hrdzavenia. A ak sa pridá pôsobenie agresívnej posypovej soli, kašovitého snehu a ďalších nečistôt, problém je na svete. Na mieste je teda postarať sa o ochranu povrchu vozidla ešte pred zimou. Ako to urobiť?

► Pravidelné umývanie auta špeciálnymi prípravkami je základnou prevenciou proti korózii auta. Zažratá špina môže hrdzavenie povrchu urýchliť, najmä ak ide o vtáčí trus, ktorý obsahuje chemikálie. Po každom umývaní by malo nasledovať nanesenie ochranného vosku.

►  Veľa vodičov považuje umývanie auta v zime za zbytočné a odkladajú ho na jar. Je to ale práve posypová soľ používaná v zime, ktorá najviac škodí povrchu vozidla. V tomto období trpí hlavne podvozok, ktorý nemáme na očiach, a tak mu nevenujeme dostatočnú pozornosť. Ochrana proti pôsobeniu posypovej soli je preto v rámci prevencie proti korózii na aute veľmi dôležitá. 

►  Včasné ošetrenie škrabancov, aj tých najmenších, nad ktorými sa ľahko mávne rukou, môže zabrániť rozšíreniu korózie auta. 

► Pravidelná kontrola v autoservise, napríklad spojená s prezutím pneumatík 2x ročne, môže zavčasu odhaliť skryté nebezpečenstvo. 

Na pneumatiky je síce korózia krátka, ale zato sú pre bezpečnú jazdu najdôležitejšie. Najmä v zime, keď vám dostatočne hlboká vzorka môže na snehu zásadne skrátiť brzdnú dráhu. Ak sú vaše pneumatiky už ojazdené, neriskujte a kúpte si nové!

 

Dajte na svoje vozidlo na zimu nové kvalitné pneumatiky!

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com 

Nahoru