Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Robíte pri šoférovaní auta začiatočnícke chyby? Poznáme 10 najčastejších!

Myslíte si, že po úspešnom ukončení autoškoly ste dobrým vodičom? Môžeme vám s pokojným svedomím oznámiť, že vás čaká ešte tŕnistá cesta. Začiatočník môže byť akokoľvek talentovaný, ale dobrý vodič sa z neho stane až dlhodobou praxou a správnym prístupom. Je však až prekvapujúce, koľko „skúsených“ šoférov sa aj po rokoch dopúšťa častých začiatočníckych chýb. Robíte ich aj vy?

Nejčastější začátečnické chyby při řízení

Ste si istí, že pri jazde myslíte na všetko? Prečítajte si, aké chyby robia najčastejšie čerství aj skúsení vodiči.

1. Držanie volantu

S väčšou istotou pri šoférovaní auta prichádzajú aj zlé návyky a tým najčastejším je „frajerské“ držanie volantu jednou rukou. Jediná správna poloha, pri ktorej môžete zavčasu a pohodlne reagovať, je mať obidve ruky na volante v polohe „trištvrte na tri“. Vďaka tomuto uchopeniu máte aj dobrý prístup k smerovke a ideálnu východiskovú pozíciu na manévrovanie v nečakaných situáciách.

Ďalším zlozvykom je tzv. rúčkovanie, čiže otáčanie volantu trhavým pohybom obidvoch rúk. Keď bude treba prudko zatočiť, môže sa vám tento zlozvyk veľmi vypomstiť.

2. Nastavenie sedadla

Pre bezpečnú jazdu je zásadná poloha pri šoférovaní auta. Predísť mnohým problémom, ktoré môžu vzniknúť v kritickej situácii, sa dá za pomoci istých nôh na pedáloch, dostatočného výhľadu, správneho držania tela a optimálnej vzdialenosti od volantu.

3. Zbytočná panika

Častou chybou, ktorej sa v premávke dopúšťajú vodiči aj vodičky, je stres a panika v úplne bežných situáciách, ku ktorým patrí zhasnutý motor alebo neprehľadná premávka. Podľahnúť panike ale nevedie k rýchlemu riešeniu, práve naopak. Zachovať pokoj, keď nervózni účastníci trúbia a posielajú nepekné odkazy, je ťažké. Len čo sa to ale naučíte, budete s prehľadom zvládať všetky stresujúce situácie. Netreba z obyčajnej chyby robiť drámu, to väčšinou narobí ešte viac škody.

4. Nezáujem o technický stav vozidla

Táto častá chyba len zdanlivo nesúvisí priamo so šoférovaním. Hneď ako sa s dôsledkom zlého stavu niektorej zo súčastí vozidla stretnete v premávke, uvedomíte si pravý opak.

Poznáte nedostačujúci technický stav vozidla?

Väčšina zbytočných nehôd je spôsobená zlým stavom pneumatík. Začiatočníckou chybou je myslieť si, že zánovné alebo nové pneumatiky nemusíte kontrolovať. Aj keď je hĺbka dezénu v poriadku, stále môžu byť pneumatiky nesprávne nahustené alebo mechanicky poškodené.

5. Prehnane defenzívna jazda

Agresívna jazda s riskantným predbiehaním a nepredvídateľnými manévrami je iste veľmi nebezpečná. Ale brzdiť premávku príliš defenzívnou jazdou, keď dávate prednosť všetkým zo strachu, že budete niekoho obmedzovať, je nebezpečné a pre ostatných nepochopiteľné. Na ceste fungujú určité pravidlá a každý zodpovedá v prvom rade za seba a má sledovať premávku pred sebou, za sebou až na poslednom mieste.

6. Nesústredená jazda

Že sa počas jazdy nesmie telefonovať alebo sa venovať iným činnostiam nesúvisiacim so šoférovaním, je snáď každému jasné. Ale aj príliš hlasná hudba alebo hovor so spolujazdcami môžu spôsobiť znížené vnímanie. Ak dôjde za týchto podmienok k neočakávanej dopravnej situácii alebo k defektu pneumatiky, strácate drahocenné sekundy svojej pozornosti.

7. Výchova ostatných vodičov

Udržať si chladnú hlavu vo chvíli, keď vám niekto urobil „myšku“, nedal prednosť alebo na vás trúbil, je niekedy naozaj ťažké. Dostatočnú „imunitu“ proti takémuto jednaniu nemajú najmä začiatočníci. Tolerancia ale za volant patrí rovnako ako ohľaduplnosť a slušné chovanie. Niekto v rýchlom pruhu prekračuje rýchlosť? Je to jeho problém, určite nie váš. Vy za neho platiť pokutu alebo životom nebudete.

8. Ach, to zipsovanie

Tisíckrát omieľaná téma, a aj tak sa stále nájdu vodiči, ktorí sa nenaučili správne radiť do zúženého pruhu. Stačí jeden šofér, ktorý pravidlo zipsu poruší, a celá kolóna doplatí zdržaním na jeho chybu. Najčastejšími chybami sú vynucovanie prednosti, jazda, pri ktorej vozidlo nedôjde až na koniec zúženia, alebo púšťanie viacerých vozidiel za sebou do pokračujúceho pruhu. Omylom je aj spoliehať sa, že vás vodič do pruhu automaticky pustí – bohužiaľ.

9. Naučená trasa

Jazdíte každý deň do práce a z práce rovnakou cestou a nevnímate tak dopravné značky, ktoré sú vám notoricky známe? Chyba. Dopravné značenie sa môže kedykoľvek zmeniť, bez toho, aby to bolo zrejmé na prvý pohľad.

10. Zapnuté hmlové svetlá

Zbytočne zapnuté hmlové svetlá, napríklad v mestskej premávke a v hustom daždi, oslňujú ostatných vodičov a môžu zapríčiniť vážnu nehodu.

Prečítajte si, za akých podmienok používať hmlové svetlá.

Chybou je myslieť si, že ako skúsenejší vodič nerobíte chyby. Ľahko sa ale môžete zbaviť tých začiatočníckych!

Zdroj obrázka: Depositphotos.com

Nahoru