Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Rozpálené auto je pasca, ktorá počas chvíľky môže aj zabíjať!

Leto je dobou dovoleniek, kúpania a uvoľnenej nálady, ale tiež nebezpečenstiev, ktoré môžu vzniknúť so stúpajúcou teplotou. A zďaleka nejde len o meniaci sa tlak v pneumatikách. Vnútri rozpáleného auta na priamom slnku môže teplota počas chvíľky vystúpiť až na 70 °C, čo je predovšetkým zdravie a život ohrozujúce, ale aj rizikové, v prípade zabudnutých predmetov, ktoré vo vysokých teplotách menia svoje vlastnosti.

Rozpálené auto

Hlavne nenechávajte v lete v uzavretom aute vaše ratolesti a psíkov osamote, môžete ich tým aj ohroziť na živote. Pootvorené okienko im totiž veľmi nepomôže.

Deti a domáci miláčikovia v rozpálenom aute

Ľahkomyseľnosť ľudí, ktorí svoje dieťa alebo domáceho miláčika nechajú čakať v rozpálenom aute, kým si odskočia na nákup, vyzdvihnúť poštu alebo na krátku návštevu lekára, môže mať fatálne následky.

Aj keď sa môže zdať, že pár minút nikomu ujmu nespôsobí, v letných mesiacoch, keď teploty veľmi často presahujú 25 °C, stačí iba okamih a situácia môže mať nevratné následky. 

Teplota v aute, ktoré stojí na priamom slnku pri vonkajšej teplote do 30 °C, môže už za necelú polhodinu dosiahnuť 50 °C. Palubná doska sa dokáže za rovnaký čas rozžeraviť na 70 °C. To je teplota, pri ktorej môže dospelý človek utrpieť popáleniny tretieho stupňa. A čo potom dieťa, ktoré má oveľa citlivejšiu pokožku a odlišný termoregulačný systém. V týchto podmienkach je rizikové nechať dieťa zatvorené v rozpálenom aute aj iba na 5 minút.

Riziko poškodenia zdravia však hrozí aj v prípade, že necháte dieťa v aute zaparkovanom v tieni. Teplota bude síce stúpať o niečo pomalšie, ale dieťaťu, ktoré je oveľa citlivejšie na zmeny teplôt, môže ublížiť takisto už za pár minút.

Viete, že…

…čím menšie auto, tým rýchlejšie a na vyššiu teplotu sa rozpáli?

…tmavé auto absorbuje viac slnečného svitu a rýchlejšie sa zahrieva?

…ani stiahnuté okienko nezachráni dieťa pred vyhňou, ktorá vzniká vnútri vozidla?

…v uzavretom priestore prestáva fungovať termoregulačný systém? Dochádza teda k rýchlejšiemu prehriatiu organizmu a nevratnému poškodeniu orgánov už za niekoľko minút.

…malé dieťa je v sedačke uväznené a nemôže si samo pomôcť? Je teda odkázané iba na vás. Čo keby vás po ceste k autu niečo zdržalo?

…bábätku stačí 15 minút v rozohriatom aute pri vonkajšej teplote 25 °C, aby nastala smrť z prehriatia?

…telesná teplota u dojčiat stúpa až 5x rýchlejšie než u dospelých osôb?

Čo robiť, keď vidíte dieťa samotné v zaparkovanom aute?

V prvom rade zistite, či dieťa reaguje na podnety. Zaťukajte na okno, prípadne zatraste autom.

  • Ak nereaguje na žiadny podnet, bez váhania rozbite okno, pri ktorom dieťa nesedí. Vytiahnite ho čo najrýchlejšie von. Bezprostredne potom ihneď volajte záchranku a začnite poskytovať prvú pomoc pri prehriatí. Dieťa odneste na chladnejšie miesto, dajte mu napiť čistej vody. Ochladzujte ho studenými obkladmi postupne od končatín cez trup k hlave.
  • Ak dieťa na podnety reaguje a nevykazuje známky prehriatia (malátnosť, sčervenanie tváre, nadmerné potenie), ihneď kontaktujte políciu a do jej príchodu sa snažte s dieťaťom komunikovať. Ak sú nablízku ľudia, pošlite ich hľadať rodičov, ktorí môžu byť neďaleko a môžu tak vyslobodiť dieťa ešte pred príchodom polície.
  • Ak sa vám podarí včas kontaktovať rodičov a hrozí, že budú chcieť utiecť pred konfrontáciou s políciou, zapíšte si registračnú značku vozidla a odovzdajte ju vyslanej hliadke. Opustenie malého dieťaťa v zamknutom aute je totiž trestným činom.

Poskytnutie prvej pomoci je vašou povinnosťou danou zákonom, na to nezabúdajte! Buďte preto vybavení povinnou autolekárničkou.

Tlak v pneumatikách v horúčavách

Správny tlak v pneumatikách má zásadný vplyv na jazdné vlastnosti. Predpísaný tlak pre daný typ vozidla je uvedený na kryte viečka nádrže, alebo na stĺpiku dverí. V horúcich letných dňoch je však treba počítať aj s teplotnou rozpínavosťou plynov. Tlak v pneumatike sa vo veľkej horúčave zvyšuje, preto ak bola pneumatika na začiatku prehustená, poškodená, alebo sa v priebehu jazdy stretnete s ostrým predmetom, hrozí jej prasknutie. Kombinácia prvotného prehustenia a nadmerného zaťaženia automobilu, ktorá je typická pre cestovateľov na letnú dovolenku k moru, je v tomto ohľade veľmi riziková.

Ani vo veľkých horúčavách však nie je nutné tlak v pneumatikách znižovať. Dôležité pre optimálne vlastnosti je mať na vozidle homologizované kvalitné pneumatiky bez prasklín, ktoré musia vydržať štandardné európske klimatické podmienky. A tiež nezabudnite vozidlo zaťažovať s rozumom a so zreteľom na údaje v technickom preukaze.

Čo by ste ešte nemali nechávať v rozpálenom aute?

Potraviny

Čokoládové tyčinky, nápoje a ďalšie potraviny zabudnuté v aute sa začnú veľmi rýchlo prehrievať, roztekať a meniť svoj objem. Testy dokonca preukázali, že na palubnej doske ohrievanej slnečnými lúčmi sa dajú upiecť sušienky a usmažiť slanina. Vo svojom vozidle to ale neskúšajte, ak nechcete zbytočne míňať peniaze za vyčistenie interiéru. 

Zapaľovače

Že zapaľovač pri zahriatí na určitú teplotu exploduje, vie snáď každé malé dieťa. Nie je však výnimkou, že sa na fajčiarsku pomôcku zabudne a katastrofa je na svete. 

Spreje

Voňavky, laky a ďalšie prípravky v spreji môžu v horúčavách explodovať a spôsobiť tak veľké škody na majetku. 

Lieky

Lieky pri nadmernom zahriatí strácajú svoju účinnosť, a to dokonca aj vtedy, keď sú starostlivo uložené v zatvorenej schránke.  

Rastliny 

Rastliny ako živé organizmy podľahnú vysokým teplotám ako prvé. 

Ďalšie riziká jazdy v rozpálenom vozidle

  • Vo veľkých horúčavách naplánujte cestu buď v ranných hodinách, alebo po 15. hodine. V tej dobe nemá slnko takú silu a nebude vám hroziť zvýšené riziko únavy pri šoférovaní.
  • Vysoké teploty zvádzajú, aby ste pustili klimatizáciu na plné obrátky. Zvýšená spotreba paliva nepredstavuje v tej chvíli veľký problém. Prechod medzi veľkými rozdielmi teplôt vám môže spôsobiť zdravotné komplikácie a dokonca aj kolaps.
  • Pri ceste na dovolenku k moru sa často stane, že uviaznete v zápche a klimatizáciu nemôžete mať pustenú po celú dobu. V takej chvíli oceníte vzdušné oblečenie a dostatočnú zásobu tekutín.

Letný tip na záver: Pred ostrými slnečnými lúčmi vás ochránia kvalitné polarizačné okuliare.

Ak máte obavu, že vaše staré pneumatiky už nevydržia letné horúčavy, kúpte si nové a nechajte si ich pohodlne vymeniť v odbornom pneuservise.

 

Zdroj obrázka: Depositphotos.com

Nahoru