Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

RunFlat pneumatiky: Výhodná kúpa, alebo zbytočná investícia?

Každý vodič môže dostať defekt pneumatiky, či už preto, že pneumatika nebola riadne nahustená, bola stará, alebo vinou ostrého predmetu. Ak máte vozidlo vybavené RunFlat pneumatikami, čiže pneumatikami umožňujúcimi bezpečný dojazd k najbližšiemu miestu, kde vyriešia váš problém, nemusí už byť rezervná pneumatika súčasťou povinnej výbavy. Dojazdové pneumatiky sú však bezpečným variantom iba v spojení s elektronickým systémom kontroly tlaku, ktorým musí byť vaše vozidlo vybavené.

Aké sú výhody a nevýhody RunFlat pneumatík oproti klasickým? V našom článku sme ich pre vás prehľadne usporiadali.

V čom sa líšia RunFlat pneumatiky od klasických?

RunFlat pneumatiky na prvý pohľad nerozoznáte od bežných pneumatík. Majú však inú konštrukciu. Špeciálne pneumatiky majú vystužené bočnice, ktoré bránia deformácii pneumatiky, keď dostane defekt, a zaisťujú udržanie pneumatiky na ráfiku aj vtedy, ak dôjde k úplnej strate tlaku. Ďalším variantom je podporný krúžok, ktorý sa stará o oporu pozdĺž celého obvodu pneumatiky.

Neznamená to však, že na týchto pneumatikách môžete ďalej jazdiť, ako už napovedá označenie „dojazdové pneumatiky“. Na rozdiel od klasických pneumatík však nemusíte meniť koleso na mieste, ale ste schopní prejsť relatívne veľkú vzdialenosť v dĺžke niekoľkých desiatok kilometrov (presnejší údaj udáva výrobca konkrétneho typu RunFlat pneumatiky).

Systém monitorovania tlaku v pneumatikách (TPMS)

Elektronický systém kontroly tlaku v pneumatikách je nevyhnutnou súčasťou výbavy vozidla, ktoré má RunFlat pneumatiky. Dôvodom je skutočnosť, že keď dôjde ku strate tlaku v dojazdových pneumatikách, vodič túto zmenu nemusí vôbec zaregistrovať a vozidlo pokračuje v jazde. TPMS včas upozorňuje posádku na možný defekt a nutnosť vyhľadať najbližší pneuservis.

Označenie RunFlat pneumatík rôznych výrobcov

Bridgestone RFT
Continental CSR, SSR
Dunlop DSST, ROF
Goodyear EMT, ROF
Michelin ZP
Nokian Run Flat
Pirelli RFT, R/F

RunFlat pneumatiky majú svoje pre aj proti. Záleží na každom vodičovi, ako vyhodnotí pozitíva a negatíva. Za hlavnú nevýhodu bol až donedávna považovaný nízky komfort a priemerné jazdné vlastnosti oproti klasickým pneumatikám. Následkom veľmi rýchleho vývoja a kvôli použitiu nových technológií však vznikla zdokonalená generácia dojazdových pneumatík, ktoré tieto rozdiely eliminujú. Pri testovaní pneumatík nezávislými klubmi boli zároveň zistené zlepšené vlastnosti ako na suchom, tak aj na mokrom povrchu, snehu a ľade.

Výhody dojazdových pneumatík

    • Nečakaný defekt neohrozí bezpečnosť premávky tak, ako defekt bežnej pneumatiky.
    • Odpadá nutnosť meniť koleso na ceste alebo volať asistenčnú službu.
    • Hmotnosť vozidla bude nižšia, lebo nemusíte voziť rezervnú pneumatiku a náradie na jej výmenu ako súčasť povinnej výbavy.

Nevýhody dojazdových pneumatík

      • RunFlat pneumatiky majú vyššie obstarávacie náklady a drahšiu prevádzku.
      • Podmienkou je vozidlo vybavené systémom kontroly tlaku v pneumatikách.
      • Dojazdové pneumatiky sa po prasknutí alebo prepichnutí nedajú opraviť. S novou dojazdovou pneumatikou si väčšinou musíte kúpiť aj druhú do páru pre rozdielne opotrebovanie na jednej náprave.
      • S RunFlat pneumatikou musíte po defekte ísť veľmi opatrne a rýchlosťou max. 80 km/h.

Z uvedeného teda vyplýva: Keď vám nerobia problém vyššie náklady a máte vozidlo vybavené systémom TPMS, sú pre vás RunFlat pneumatiky bezpečnou a pohodlnou voľbou.

 

Zdroj fotografií: Wikimedia Commons

Nahoru