Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Slávne prvenstvá značky Goodyear

V roku 1898 si istý Frank Seiberling požičal peniaze od svojho švagra, pretože nemal dostatok finančných prostriedkov na kúpu svojej prvej dielne, a založil spoločnosť Goodyear Tire & Rubber Company. Pomenoval ju po vynálezcovi vulkanizáce Charlesi Goodyearovi, ktorého Seiberling obdivoval. Tým nevedomky začal písať históriu jedného zo súčasných najväčších výrobcov pneumatík.

Spoločnosť najprv začala vyrábať pneumatiky pre bicykle a vozíky, podložky pod podkovy a dokonca aj pokerové žetóny. Veľmi skoro sa ale v Goodyearu preorientovali na pneumatiky pre osobné automobily. V roku 1904 vyrobili prvú pneumatiku, ktorú bolo možné demontovať z ráfika, a v roku 1908 obulo pneumatiky Goodyear prvé sériovo vyrábané vozidlo – Ford model T. To prinieslo spoločnosti nebývalú popularitu.

To však neboli jediné priekopnícke momenty v histórii Goodyearu. Už o rok neskôr prišiel s prvou leteckou pneumatikou na svete. V roku 1921 predstavil prvú terénnu pneumatiku na svete a v roku 1926 sa stal najväčším svetovým gumárenským výrobcom. Pár rokov pred vojnou potom Goodyear predstavil dnešného predchodcu tzv. RunFlat pneumatík – model Lifeguard, ktorý nestratí stabilitu ani v prípade defektu.

Reklamní tabule Goodyear

Goodyear je v mnohých ohľadoch priekopníkom, má na konte niekoľko objavov, ktoré zmenili automobilový svet.

Sláva Goodyearu sa dotýka hviezd

Teda skoro. V roku 1971 sa pneumatiky Goodyear dotkli povrchu Mesiaca. Boli obuté na module Apolla 14. O niekoľko rokov neskôr sa ale tento americký výrobca pustil aj do niečoho, čo s automobilovým priemyslom až tak veľmi nesúvisí. Spolu s klinikou v Clevelande vyvinul prvé umelé srdce s pneumatickým pohonom.

V 80. rokoch Goodyear prišiel s prvou radiálnou leteckou pneumatikou. Deväťdesiate roky boli v znamení fúzií, reštrukturalizácie a rozvoja spoločnosti. Postupne Goodyear kúpil poľského výrobcu pneumatík Debica, slovinskú Savu a spojil sa s ďalším gigantom Dunlop.

V roku 2005 slávi úspech s prvými sériovo vyrábanými pneumatikami RunOnFlat, ktoré pri defekte či prerazení dokážu pokračovať v ceste bez straty tlaku. Fungujú spoločne so systémom TPMS, ktorý stráži tlak v pneumatikách a upozorní vodiča, ak dôjde k jeho poklesu. Pneumatiky Goodyear EfficientGrip Performance zase ako prvé získali hodnotenie A v priľnavosti na mokrom povrchu a získali niekoľko ocenení v testoch pneumatík.

Všetky tieto prvenstvá sa tiahnu históriou Goodyearu ako zlatá niť. O inovatívnom prístupe a schopnostiach inžinierov a technikov svedčí aj dlhoročné partnerstvo s americkým seriálom závodov NASCAR, ktorého je Goodyear oficiálnym dodávateľom pneumatík, a ktoré trvá bez prerušenia už viac ako 60 rokov. Goodyearu skrátka zaslúžene patrí uznanie, pretože toľkými pokrokovými vynálezmi sa môže pochváliť naozaj málokto.

 

Zdroj foto: Flickr.com

Nahoru