Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Sme experti na geometriu kolies. Chyby odhalíme za minútu

Zlá geometria kolies môže mať za následok kratšiu životnosť pneumatík alebo riziko poškodenia mechanických častí systému riadenia. Pravidelným nastavením geometrie však týmto problémom predídete. V našom servise pracujeme so špičkovou technológiou, ktorá odhalí všetky neduhy za jednu minútu. Zistite, ako to u nás funguje.

kontrola geometrie kolies

Pravidelnou kontrolou geometrie kolies predídete skráteniu životnosti pneumatík a vyššej spotrebe paliva.

 

Čo je geometria kolies a prečo ju riešiť?

Aby sa vozidlo dalo čo najlepšie ovládať a malo maximálnu akceleráciu a brzdný výkon, kolesá sa musia dotýkať vozovky čo najväčšou plochou. To zabezpečí správna geometria, čiže nastavenie uhlov, ktoré kolesá zvierajú voči pozdĺžnej a zvislej ose, respektíve rovine vozidla. Jednoducho povedané: kolesá by mali byť ideálne postavené voči vozovke. Aj malá odchýlka totiž môže spôsobiť zbytočné náklady navyše.

Prečítajte si, o koľko môžete znížiť spotrebu paliva so správnou geometriou. >>

Pri zlej geometrii je najviditeľnejším problémom nerovnomerné opotrebovanie pneumatík. Tým sa kráti ich životnosť, čo vedie k častejším výmenám plášťov. Vaša peňaženka však zaznamená aj malé odchýlky v uhloch v podobe vyššej spotreby paliva. Správne nastavená geometria má zásadný vplyv aj na celkovú stabilitu vozidla, ktorá sa odráža v bezpečnosti na ceste.

Zopakujte si pojmy, ktoré súvisia s geometriou kolies a je dobré ich poznať.

Odklon kolies

Odklon prezrádza, ako sú kolesá kolmé k vozovke. Čelným pohľadom spredu alebo zozadu poznáte, či majú podobu

  • tvaru „A“ (príklon, alebo pozitívny odklon) 
  • alebo či zvierajú uhol do „V“ (odklon, alebo negatívny odklon). 

Mohlo by sa zdať, že ideálny odklon je nulový, ale to platí len pri jazde po rovine, nie v zákrutách. Preto je na každom vozidle nutné nastaviť optimálne hodnoty, ktoré stanovil výrobca.

Zbiehavosť kolies

Podobne ako pri odklone, aj pri zbiehavosti kolies sa určuje ich uhol do „A“ (zbiehavosť) alebo do „V“ (rozbiehavosť). Tentoraz však pri pohľade z vtáčej perspektívy. Ak sa kolesá zbiehajú, prejaví sa to v nedotáčavosti vozidla a pneumatiky sa budú opotrebovávať na vonkajšej strane. Ak sa kolesá rozbiehajú, dochádza naopak k pretáčavosti vozidla a nadmernému opotrebovaniu pneumatík z vnútornej strany.

Ako rozoznať zlú geometriu

Ideálne nastavenie kolies vášho vozidla môže narušiť výtlk na ceste, náraz do obrubníka pri parkovaní alebo aj menšia nehoda. Potrebu korekcie potom odhalíte pomerne ľahko. 

Napríklad: 

  • počas jazdy cítite, že auto mierne ťahá do strany,
  • volant je vytočený do strany aj pri jazde po rovine,
  • volant sa po zatočení ťažšie vracia do stredovej polohy
  • alebo si všimnete nerovnomerného opotrebovania pneumatík.

Ak sa u vás vyskytne niektorý z týchto prejavov, mali by ste čo najskôr navštíviť autoservis, kde vám skontrolujú geometriu a nastavia na správne hodnoty. Aj keď sa vám zdá, že je všetko v poriadku, a nemáte pocit, že by bol v nastavení kolies nejaký problém, odporúčame vám, aby ste si geometriu nechali skontrolovať aspoň raz ročne.

zbiehavosť opotrebovanej pneumatiky

Zlá geometria spôsobuje nerovnomerné opotrebovanie pneumatík a horšiu stabilitu vozidla.

V AZ pneu sa postaráme o výmenu pneumatík aj o geometriu

Čas prezúvania pneumatík je ideálnou príležitosťou na kontrolu geometrie, ktorú vám v našom servise radi urobíme. Na tento úkon je potrebné si vopred zarezervovať termín, ale ak nám to časový harmonogram dovolí, zvládneme geometriu skontrolovať v rámci výmeny pneumatík. Pri výmene naši mechanici zistia, či je geometria kolies potrebná.

Výmena pneumatík nám zaberie maximálne 20 až 30 minút v závislosti od toho, či sa menia celé kolesá alebo sa pneumatiky demontujú z ráfikov. Pri prezúvaní pneumatík skontrolujeme aj stav brzdového systému a podvozka. 

Meranie geometrie je otázkou jednej minúty, počas ktorej systém vyhodnotí nutnosť nastavenia na požadované hodnoty. Na samotné nastavenie zvyčajne stačí polhodina. Takže do hodiny odídete s vymenenými pneumatikami a so správne nastavenou geometriou kolies.

Skontrolujte tiež, či robíte 11 zlozvykov, ktorými si nevedomky ničíte auto. >>

Ako prebieha nastavenie geometrie?

V priebehu jednej minúty nasadí mechanik snímače geometrie na kolesá a spustí meranie. Kým systém vyhodnocuje stav geometrie, začína kontrolovať podvozok. Na základe nameraných hodnôt potom rozhodne, čo je potrebné nastaviť. Dotiahne a znovu nastaví všetko, čo je na jednotlivých kolesách zle nastavené alebo rozhodené. Keď k nám prídete na geometriu, skontrolujeme aj jednotlivé časti podvozka, takže: 

  • nápravy, 
  • uloženie čapov, 
  • tyče stabilizátorov a ďalšie. 

V prípade potreby vám potom odporučíme ďalší servis.

Cena geometrie kolies sa v AZ pneu pohybuje od 40 do 60 eur, v závislosti od veľkosti vozidla a od toho, či je nastavenie geometrie potrebné na prednej aj zadnej náprave.

meranie geometrie hunter hawkeye

Vďaka technológii Hunter zistíme problémy s geometriou kolies za jednu minútu.

Pracujeme so špičkovou technológiou Hunter WinAlign a systémom HawkEye Elite

Aby naši mechanici mohli odvádzať precíznu prácu, pomáha im technológia Hunter, ktorá je na špičkovej úrovni. Je rýchla, spoľahlivá, presná a vždy obsahuje aktuálne údaje od výrobcov automobilov. Pomocou 3D kamerového systému Hunter HawkEye Elite nameria hodnoty geometrie už za 1 minútu. Mechanici potom nastavia geometriu na parametre definované výrobcom.

Súčasťou nášho servisného vybavenia od spoločnosti Hunter je aj vyvažovačka kolies Road Force Elite, ktorá dokáže diagnostikovať:

  • vibrácie, 
  • dynamické nerovnomernosti 
  • alebo ťahanie do strán. 

Tieto neduhy odhalí pomocou prítlačného valca, ktorý počas vyvažovania simuluje kontakt s vozovkou a tlačí na pneumatiku. Pneumatika sa pri snímaní otáča a prístroj vyhodnocuje jej kompletné vlastnosti. Hlavné prínosy tohto testu sú:

  • optimálne vyváženie kolies pre bezpečnú a komfortnú jazdu,
  • eliminácia množstva použitých závaží o 20–30 % v porovnaní s bežnými vyvažovačkami,
  • vyhodnotenie, kde je potrebné namontovať jednotlivé pneumatiky, aby sa ešte viac eliminovali vibrácie.

Ako jedni z mála disponujeme technológiou Hunter, preto k nám vodiči prichádzajú po nastavení v iných servisoch, kde im vyváženie kolies alebo geometriu nezvládli dať do poriadku. Ak teda pociťujete pri niektorých rýchlostiach vibrácie a tento problém pretrváva, aj keď ste si kolesá nechali vyvážiť, alebo pozorujete, že sa dezén na vašich pneumatikách nerovnomerne opotrebováva, pridajte sa k našim spokojným zákazníkom.

 

 

Objednať sa na geometriu a vyváženie kolies

 

Nahoru