Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Snehové reťaze vás môžu zachrániť tam, kde nepomôžu ani najkvalitnejšie zimné pneumatiky

Snehových reťazí na auto existuje viac druhov, ktoré sa líšia nielen cenou a materiálmi, ale aj spôsobom upevnenia. Každý typ, veľkosť a použitie vozidla má pritom vlastné potreby, rovnako tak je potrebné zohľadniť klimatické podmienky miest, kde sa s vozidlom v zime pohybujeme. Ako sa vyznať v typoch snehových reťazí? A vedeli ste, že môžete na pneumatiky použiť tzv. tekuté snehové reťaze?

Nasazené sněhové řetězy

Oceľové snehové reťaze sú pri jazde na ľade a v hlbokom snehu najúčinnejšie. Manipulácia pri ich nasadzovaní je ale náročná.

Vyhláška ukladá každému vodičovi povinnosť použiť snehové reťaze všade tam, kde to prikazuje dopravné značenie. Táto účinná pomôcka vás ale môže zachrániť aj mimo horské oblasti a nebezpečné úseky. Na zľadovatenej alebo snehom pokrytej vozovke pomoc snehových reťazí určite uvítate. Vyberte si ich podľa materiálu.

Oceľové snehové reťaze

Napriek tomu, že sú oceľové snehové reťaze najnáročnejšie na manipuláciu pri ich nasadzovaní, stále sú najobľúbenejšie kvôli ich účinnosti na ľade a v hlbokom snehu. Ich účinnosť a priľnavosť zásadne ovplyvňuje kvalita výrobku, na ktorej by vodiči nemali šetriť. Kvalitu snehových reťazí oceníte najmä v namrznutom kopci. 

Textilné snehové reťaze

Nie sú hlučné, dobre sa skladujú a ľahko sa nasadzujú. To sú najväčšie výhody textilných reťazí, ktoré vytvárajú medzi vozovkou a pneumatikou vodný film a tým zaisťujú potrebnú priľnavosť. Textilné reťaze Autosock sú naviac prateľné, nepoškodzujú hliníkové kolesá a po nasadení sa automaticky vycentrujú. Sú vyrobené z recyklovateľného materiálu, ktorý je prívetivý k životnému prostrediu. 

„Ponožky“ ako plnohodnotné reťaze pre EÚ a Švajčiarsko

Textilné reťaze AutoSock, tzv. “ponožky”, sú teraz homologované pre osobné vozidlá v celej Európskej únii a vo Švajčiarsku ako plnohodnotná náhrada oceľových snehových reťazí na miestach, kde to vyžaduje dopravné značenie. AutoSock je vôbec prvým výrobcom na svete, ktorý splnil požiadavky novej normy EN 16662-1:2020, schválené Európskym výborom pre normalizáciu (CEN) v Bruseli 27. 5. 2020. Medzi ich najväčšie prednosti patrí bezhlučnosť a jednoduchá montáž aj demontáž.

Plastové snehové reťaze

Plastové reťaze do nepriaznivých zimných podmienok sú síce dobrým variantom z hľadiska rýchlosti nasadenia, v účinnosti však ďaleko zaostávajú za oceľovou konkurenciou. 

„Tekuté“ snehové reťaze

V horských oblastiach alebo v zľadovatenom kopci uprostred lesov vás snehové reťaze v spreji pravdepodobne nespasia, ale v ľahkých závejoch a pri miernej poľadovici sú vhodným a rýchlym riešením. Princípom je krátkodobo zvýšená priľnavosť pneumatík, ktorá sa ale stráca oterom už po niekoľkých kilometroch jazdy. Ide teda naozaj o dočasnú pomoc, ktorú však môžete aplikovať za pár sekúnd. 

Prečítajte si, ako jazdiť v zime bezpečne. >>

Varianty sietí oceľových snehových reťazí

Oceľové snehové reťaze sa ďalej delia podľa typu siete na rebríkové, so šikmou stopou, s „H“ alebo „X“ stopou a vyslobodzovacie. 

  • Rebríkové snehové reťaze – majú jednoduchú konštrukciu s dopínaním pomocou háčikov, ktorá pokrýva celú šírku pneumatiky.
  • Snehové reťaze s „H“ alebo „X“ stopou – majú prepracovanejšiu konštrukciu do tvaru písmena H alebo X, tiež s pokrytím celej šírky pneumatiky.
  • Snehové reťaze so šikmou stopou – taktiež pokrývajú celý behúň, sú zo spomínaných variantov najúčinnejšie, ale aj najdrahšie. 
  • Vyslobodzovacie snehové reťaze – slúžia na vyslobodenie zapadnutého vozidla alebo na prejazd hlbokým bahnom. Nie sú náhradou za klasické snehové reťaze!

    Snehové reťaze podľa spôsobu upínania

Automatické upínanie Upínanie oceľovým kordom Upínanie kladkou
Snehové reťaze sa na pneumatiku navlečú a automatický systém sa postará o ich upnutie. Oceľový kord sa prevlečie cez koleso a upne sa na jeho vnútornej strane. Sieť snehovej reťaze sa potom pretiahne cez pneumatiku a spojí. Do kladky sa navíja lanko, ktoré snehovú reťaz utiahne a upne.

Kúpiť si kvalitné snehové reťaze

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru