Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Space Master – skladacia rezervná pneumatika, ktorá preslávila značku Vredestein

Keď sa povie Vredestein, mnohým fanúšikom automobilového priemyslu sa vybavia legendárne skladacie pneumatiky Space Master. Holandský výrobca sa vo svete pneumatík pohyboval už desiatky rokov pred vývojom skladacej rezervnej pneumatiky, ale až táto technologická vychytávka ho preslávila po celom svete. Možno máte aj vy v batožinovom priestore ukrytú kompaktnú rezervu od Vredesteinu a ani o tom neviete. Koncept rezervy, ktorá zbytočne neprekáža, totiž zaujal nejednu svetoznámu automobilku.

Pneumatika Vredestein Space Master

Skladacia rezervná pneumatika Vredestein Space Master je oveľa menšia ako bežná pneumatika, pretože jej časť je vo vyfúknutom stave ukrytá vo vnútornom priestore disku. 

Vredestein vyrába pneumatiky už viac ako 100 rokov

Holandská značka Vredestein nie je na poli výroby pneumatík žiadnym nováčikom. Vznikla už v roku 1908 ako jedna z prvých veľkých tovární na svete zameraných na spracovanie gumy. Prvá pneumatika Vredestein určená pre bicykle uzrela svetlo sveta v roku 1910, o dva roky neskôr potom vznikla prvá pneumatika pre osobné automobily.

Počas svojho pôsobenia predstavil výrobca veľa technologických inovácií. Napríklad v roku 1955 zahájil výrobu pneumatík Profilux, s ktorými sa zaradil medzi priekopníkov bezdušových pneumatík v Európe. V polovici 60. rokov predstavil svoju prvú zimnú pneumatiku, ktorá priniesla výrazné zlepšenie jazdných vlastností a bezpečnosti pri jazde v zimnom období.

Celosvetovo sa však Vredestein presadil až v roku 1979, keď predstavil skladaciu rezervnú pneumatiku Space Master, ktorá oslovila nejedného výrobcu osobných automobilov. Pneumatiky Vredestein sú medzi vodičmi vyhľadávané aj dnes. Už nejaký čas však Vredestein nepatrí medzi čisto holandské značky – v roku 2009 sa stal súčasťou indického výrobcu pneumatík Apollo Tyres.

Rezervná pneumatika, ktorá šetrí priestor

Pneumatika Space Master vyvolala vo svete automobilového priemyslu veľký rozruch. Bežné typy dojazdových kolies, ktoré boli až donedávna neoddeliteľnou súčasťou povinnej výbavy, totiž v batožinovom priestore zaberali zbytočne veľa miesta.

Pneumatika Space Master je na pohľad podstatne menšia ako bežná pneumatika, pretože jej časť je vo vyfúknutom stave ukrytá vo vnútornom priestore disku. Až po nahustení sa pneumatika rozšíri a stane sa plnohodnotnou rezervnou pneumatikou bežných rozmerov.

Na skladaciu pneumatiku stavilo veľa automobiliek

Úspora miesta v batožinovom priestore bola a je pálčivým problémom mnohých automobiliek. Preto nie je žiadnym prekvapením, že po koncepte skladacej pneumatiky, ktorá je kompaktná a nikde neprekáža, rýchlo siahol rad výrobcov. Od 80. rokov sa rezervné koleso Vredestein Space Master začalo postupne objavovať v základnej výbave vozidiel prestížnych značiek, ako Volkswagen, Maseratti, Porsche, Audi, Mercedes alebo Ferrari. Skladacie rezervné pneumatiky sa pre náročnejšiu výrobu (a teda aj vyššiu cenu) začali objavovať najmä v drahších a luxusnejších automobiloch.

Ušetrite si miesto v kufri so súpravou na opravu defektov

Ak máte pocit, že vám rezervná pneumatika v batožinovom priestore zbytočne prekáža, a nepatríte medzi hrdých majiteľov pneumatiky Space Master, ušetrite si miesto obstaraním súpravy na opravu defektov. Od septembra 2009 na území Českej republiky totiž rezervu voziť nemusíte. Stačí mať poruke súpravu, ktorá v prípade defektu poslúži na provizórnu opravu a núdzový dojazd do pneuservisu. Súčasťou opravnej súpravy je okrem tesniacej hmoty, ktorá vyplní vnútorný priestor pneumatiky a zacelí miesto defektu, aj malý kompresor. Za pár minút pneumatiku sami opravíte a môžete hneď pokračovať v ceste.

Ak chcete na cestách minimalizovať nebezpečenstvo defektu, kúpte si na svoje auto nové kvalitné pneumatiky, pretože čím sú plášte staršie a opotrebovanejšie, tým väčšie je riziko ich prepichnutia. A pneumatiky Vredestein majú skutočne špičkovú kvalitu.

 

Vyberte si z kvalitných pneumatík Vredestein

 

Zdroj fotografií: Pneucentrum Bilina

Nahoru