Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Správne vyváženie kolies na aute vám ušetrí starosti s podvozkom

Zdá sa vám, že auto na ceste „pláva“, alebo cítite, že pri vyšších rýchlostiach vibruje volant? Jednou z príčin môžu byť zle vyvážené kolesá. Táto zdanlivo nevinná chyba však vedie k ďalším poruchám, ktoré by vás nakoniec mohli vyjsť draho. V našom článku sa dozviete, čím sa nevyváženosť kolies vyznačuje alebo ako (často) a kde sa kolesá vyvažujú.

Vyváženie kolies cena

Vyváženie kolies zverte vždy pneuservisu, ktorý je na to špeciálne vybavený.

Čo je vyváženie kolies a podľa čoho poznáte, že sú kolesá nevyvážené?

Pri správne vyvážených kolesách je hmotnosť pneumatiky a ráfika rovnomerne rozložená okolo osi otáčania. V opačnom prípade dochádza k nerovnováhe, kolesá sa pri jazde neotáčajú tak, ako by sa mali, a vznikajú väčšie či menšie vibrácie. Ak by ste tento problém dlhodobo neriešili, mohlo by dôjsť k poškodeniu podvozka. Vibrácie totiž ničia tlmiče, ložiská, čapy a ďalšie komponenty. 

Okrem vibrujúceho volantu alebo podvozka zistíte nevyváženosť kolies podľa:

  • zvýšenej spotreby paliva, pretože pneumatiky majú vyšší valivý odpor,
  • zníženého kontaktu pneumatík s vozovkou,
  • nerovnomerného opotrebovania pneumatík
  • alebo zhoršených reakcií pri vedenie vozidla a dlhšej brzdnej dráhy.

Nepleťte si vyváženie kolies s nastavením geometrie

Mnohí vodiči považujú vyváženie kolies a geometriu za jedno a to isté. Sú to však dve odlišné činnosti. Správne vyváženie zabezpečuje, aby pri vyšších rýchlostiach nedochádzalo k vibráciám. Pri nastavení geometrie sa nastavuje odklon a zbiehavosť kolies tak, aby stáli kolmo na vozovku a pozdĺžne osi zvierali symetrický uhol.

Prečítajte si, koľko vás stojí zle nastavená geometria. >>

Ako dochádza k nevyváženosti kolies?

Hrby, diery, výmole… Mnohé úseky našich ciest sú stále v žalostnom stave a pri každej jazde čaká vaše auto minimálne jedno nepríjemné prekvapenie. Tieto nárazy sa prejavujú predovšetkým na kolesách, preto je potrebné ich pravidelne vyvažovať (ale aj kontrolovať ich geometriu). Nevyváženosť môže vzniknúť aj:

  • keď odpadne z ráfika staré závažie,
  • pri silnom znečistení kolies
  • alebo pri jazde s nerovnomerne ojazdenými pneumatikami.

Rôzna miera opotrebovania behúňa úzko súvisí so zlou geometriou kolies, ale môže byť aj dôsledkom agresívneho štýlu jazdy alebo častého náhleho brzdenia.

Kedy a kde vyvážiť kolesá

Ak nepatríte medzi sviatočných vodičov, za pol roka prejdete milióny výmoľov a nerovností. Ale aj keď necítite žiadne chvenie volantu, nepodceňujte vyváženie kolies. Vibrácie môžu byť jemné a nemusíte ich zaregistrovať. Pociťuje ich však podvozok, ktorého oprava by vás mohla stáť veľa peňazí.

Kolesá nemusíte vyvažovať každý mesiac, ale mali by ste dbať na pravidelné intervaly. V ideálnom prípade spojte tento úkon so sezónnou výmenou pneumatík. Ak máte dve súpravy kolies a meníte si ich sami, na vyváženie sa pri tejto príležitosti objednajte do pneuservisu. Na jarnú a jesennú kontrolu sa objednajte aj v prípade, že jazdíte na celoročných pneumatikách. Pri nasadení nových pneumatík je potom vyváženie nevyhnutné. Vždy to však nechajte na profesionálov, ktorí majú k dispozícii špeciálne vybavenie.

AZ pneuservis bratislava

V AZ pneu máme špičkovú technológiu Hunter, ktorá odhalí oveľa viac ako len nerovnomernosti vyváženia.

Ako sa vyvažujú kolesá?

Samotné vyváženie sa robí na vyvažovačke. Koleso sa do nej upevní a otáča sa, pričom špeciálny snímač zisťuje, či je v profile ráfika nejaká nerovnováha. Ak tam je, na konkrétne miesto na ráfiku sa umiestni závažie.

V našom pneuservise pracujeme s vyvažovačkou Hunter Road Force Elite, ktorá oproti bežným stacionárnym prístrojom dokáže diagnostikovať vibrácie, dynamické nerovnomernosti aj ťahanie do strán. Jej súčasťou je prítlačný valec, vďaka ktorému je možné simulovať kontakt kolesa s vozovkou. Výsledkom je:

  • optimálne vyváženie kolies,
  • eliminácia použitých závaží o 20–30 % v porovnaní s bežnými vyvažovačkami
  • a optimálne osadenie pneumatík na disk, čím sa ešte viac eliminujú vibrácie.

Prezutím pneumatík a vyvážením kolies to u nás nekončí. Postaráme sa o kompletný servis. >>

Čo vám prinesie vyváženie kolies a za akú cenu?

Okrem toho, že podvozok vášho auta zostane v dobrej kondícii, s vyváženými kolesami získate oveľa lepší zážitok z jazdy. Vaše pneumatiky budú mať spoľahlivejšiu odozvu a kolesá budú bezchybne fungovať, čo sa odrazí na vašom jazdnom komforte. Predovšetkým ale budete bezpečnejšie cestovať. Vzhľadom na to, koľko táto služba stojí, sa možné riziká určite neoplatia.

Cena vyváženia kolies je individuálna, vždy závisí od veľkosti ráfikov a počtu závaží, ktoré je potrebné na kolesá umiestniť. Bežne sa pohybuje okolo 10,- €. V AZ pneu si za vyváženie jedného kolesa účtujeme podľa veľkosti ráfikov od 2,50 do 4,50 €.

Máte čerstvo prezuté pneumatiky a aj napriek tomu cítite vibrácie volantu? Je pravdepodobné, že kolesá nebudú v správnej rovnováhe. Ak ste z Bratislavy a okolia, zverte vyváženie nášmu pneuservisu, aby ste si čoskoro nemuseli kupovať nové pneumatiky a vyhli sa nákladným opravám.

 

Objednať vyváženie kolies

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, AZ pneu.sk

Nahoru