Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Starostlivá údržba oblečenia na motocykel sa oplatí

Aj keď sa oblečenie na motocykel zvyčajne nemusí prať tak často ako bežné odevy, raz za čas príde vhod, keď mu venujete náležitú starostlivosť. Zbavíte sa tak nielen nepríjemného zápachu, ale tiež predĺžite jeho životnosť a vylepšíte jeho vlastnosti. A obuv na motocykel vám tiež bude dlhšie slúžiť, keď ju ošetríte tak, ako si za svoju službu zaslúži. Ako to teda urobiť?

Oblečení na motorku

Kožené oblečenie na motocykel do práčky určite nepatrí.

Údržba oblečenia na motocykel

Nie s každým oblečením na motocykel dostanete aj inštrukcie na správnu údržbu, alebo ich už máte dávno stratené. Tipy na správnu údržbu sa vám teda môžu hodiť. A to nielen preto, že odev dlhšie vydrží, ale tiež kvôli bezpečnosti, ku ktorej okrem kvalitných pneumatík a optimálneho technického stavu stroja patrí aj ochrana celej plochy vašej kože.

Pravidlá údržby odevu sa líšia podľa materiálu, z ktorého je vyrobený. V súčasnej dobe existujú v podstate len 3 možnosti – textilné, kožené a kombinované oblečenie na motocykel.

Platí pre obidva dostupné materiály:

  • Čisteniu predchádza vybratie chráničov a všetkých častí, ktoré sa dajú vybrať.
  • Suché zipsy by sa praním mohli poškodiť, preto ich zakryte protiľahlým kusom zipsu.
  • Oblečenie na motocykel nečistite chemicky a nepoužívajte bielidlo.
  • Oblečenie na motocykel sa nesuší v sušičke a nežehlí.

Textilné oblečenie na motocykel

Pred praním sa vždy pozrite na ceduľku, či povoľuje pranie v práčke alebo je nutné len ručné pranie. Niektoré textilné materiály sú veľmi citlivé na pracie prášky alebo gély a ich použitím by ste sa pripravili o jedinečné ochranné vlastnosti.

  • Práčka
    Ako prací program si vyberte pranie športového či outdoorového oblečenia a vynechajte aviváž, ktorá je nepriateľom všetkého oblečenia, o ktoré sa treba špeciálne starať. Oblečenie na motocykel tiež nevystavujte vysokým otáčkam.

Oblečenie na motocykel nechajte úplne uschnúť a naneste naň impregnačný prostriedok určený na textilné oblečenie na motocykel. Ten zlepší odolnosť proti vode a predĺži životnosť odevu.

  • Ručné pranie
    Najkomfortnejšie ručné pranie je vo vani, ale stačí vám aj väčšia nádoba. Použite vlažnú vodu s teplotou do 30 °C, do ktorej nastrúhate kúsok mydla určeného na pranie (áno, obľúbené mydlo s jeleňom je zase v kurze). Oblečenie na motocykel nechajte ponorené asi 20 minút a hubkou s trochou mydla odstráňte väčšie nečistoty. Následne opláchnite, šetrne vyžmýkajte, nechajte dokonale uschnúť a rovnako ako v prvom prípade naneste vhodnú impregnáciu.

Kožené oblečenie na motocykel

Oblečenie z kože nepatrí do práčky, a to nech je akokoľvek znečistené! Tento materiál sa dá vyčistiť handričkou namočenou do vlažnej vody, v ktorej rozpustíte trochu mydla. Dajte si záležať a ošetrite takto celý povrch, bez toho aby ste kožu premočili. Na horšie prístupné miesta použite vatové tyčinky. V druhom kroku urobte to isté s čistou vlažnou vodou, ktorá zmyje mydlo. Na väčšie nečistoty môžete zapojiť do akcie mäkkú zubnú kefku. Aby ste sa vyvarovali toho, že odstránením silného znečistenia povrch poškodíte, ošetrujte kožu pravidelne, nie až vtedy, keď je stav oblečenia na motocykel neúnosný.  

Na trhu existujú aj špeciálne prípravky na čistenie koženého oblečenia na motocykel, ktoré proces urýchľujú. Pri ich použití sa vždy riaďte odporúčaním na etikete.

Kožené oblečenie na motocykel sušte vždy vo vodorovnej polohe, aby ste zabránili nechcenému vytiahnutiu kože. Pri sušení ho nevystavujte priamemu slnku ani teplu radiátora. Po úplnom uschnutí aplikujte ochranné mazadlo určené na ošetrenie koženého oblečenia na motocykel a mäkkou handričkou vyleštite.

Uvažujete o nákupe nového oblečenia na motocykel a neviete, pre aký materiál sa rozhodnúť? Prečítajte si článok o tom, ako vybrať oblečenie na motocykel.

  • Kombinované materiály

    Pre istotu ešte raz pripomíname, že je treba podrobne preštudovať štítok. Aj keď to nie je na prvý pohľad zrejmé, môže textilný odev obsahovať časti vyžadujúce špeciálnu starostlivosť.

Kombináciu kože a textilu ošetrite rovnako, ako kožené oblečenie na motocykel, teda tým šetrnejším spôsobom. Na každý materiál však naneste iný druh impregnácie.

Údržba obuvi na motocykel

Kvalitná obuv na motocykel na bežnú jazdu je spravidla celokožená alebo kožená so špeciálnymi chráničmi. Pri údržbe teda zasa postupujte rovnako, ako pri starostlivosti o kožené oblečenie na motocykel. Špeciálne prípravky na ošetrenie kože možno využiť ako na koženú obuv, tak aj na oblečenie na motorku.

Nahoru