Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Strešný box na auto – sprievodca výberom

Kufor osobného auta nie je nafukovací. Ak ste sa o tom sami presvedčili napríklad pri balení na letnú alebo zimnú dovolenku, možno uvažujete o strešnom boxe, vďaka ktorému sa odkladací priestor v aute zväčší až o niekoľko sto litrov. Bezpečne a pohodlne uložíte malé aj rozmernejšie predmety vrátane lyží alebo kočíka. Podľa čoho vyberať autobox a na čo si dať pozor? Práve na to sa zameriame v sprievodcovi výberom strešných boxov.

Auto so strešným boxom

Strešné boxy sa líšia tvarom, veľkosťou, nosnosťou aj upínacím systémom. Z bezpečnostných dôvodov by strešný box nemal byť dlhší ako strecha auta.

Strešný box na auto vyberajte podľa spôsobu využitia

Na otázku, aký typ strešného boxu je najlepší, neexistuje univerzálna odpoveď. Na trhu narazíte na množstvo strešných boxov popredných výrobcov, ktorí ponúkajú modely s rôznym objemom, tvarom, rozmermi, nosnosťou, spôsobom upevnenia, systémom zamykania a ďalšími parametrami.

Porozmýšľajte, ako často chcete strešný box na aute využívať a čo všetko v ňom budete prevážať. Na prepravu lyží bude pre vás dôležitý parameter dĺžky. Ak plánujete prepravovať kočík, box by mal mať šírku aspoň 70 cm. Podľa spôsobu využitia určite aj požadovanú nosnosť strešného boxu na auto. Na prepravu oblečenia, potravín a iných ľahších vecí vám stačia lacnejšie a menšie strešné boxy s nosnosťou okolo 40 kg. Ak chcete prepravovať aj ťažšie predmety a kompletne sa zbaliť na dovolenku, dajte prednosť modelom s vyššou nosnosťou, ktorá sa pohybuje spravidla okolo 70 kg. S takýmto strešným boxom na streche odveziete skoro všetko. Možno oceníte aj pár tipov, ako pripraviť auto pred dovolenkou.

Overte si nosnosť strechy a priečnikov

Pri výbere vhodného typu strešného boxu sa nezameriavajte len na jeho nosnosť, ale aj na nosnosť strechy a nosiča (priečnikov). Údaj o nosnosti strechy nájdete vo veľkom technickom preukaze. V žiadnom prípade ju neprekračujte. Pri výpočte zaťaženia nezabudnite pripočítať aj hmotnosť nosičov a samotného boxu. Ak máte menšie auto s nižšou nosnosťou strechy, kúpte si odľahčený typ strešného boxu, ktorý strechu a nosiče príliš nezaťaží. Preťažením auta riskujete, preto sa snažte prevážať v kufri a na streche batožinu primeranej hmotnosti.

Strešný box by nemal prečnievať cez dĺžku strechy

Výber dĺžky strešného boxu by mal závisieť od typu auta. Čím väčší a dlhší osobný automobil máte, tým dlhší strešný box si môžete zaobstarať. Platí základné pravidlo, že strešný box by nemal prečnievať cez dĺžku strechy, a to ani z prednej, ani zo zadnej strany. Používanie príliš dlhého strešného boxu je bezpečnostným rizikom, pretože bude brániť vo výhľade cez čelné sklo. Keď strešný box prečnieva cez zadnú časť strechy, môže brániť v otváraní kufra.

S výnimkou veľmi krátkych áut a kabrioletov sa strešné boxy dajú namontovať na všetky typy automobilov. Univerzálny strešný box na auto však neexistuje, preto si pred nákupom pedantne odmerajte rozmery strechy a overte si kompatibilitu s modelom nosiča, ktorý používate.

Upevnenie strešných boxov: profily, drážky a rýchloupínanie

Na upevnenie strešných boxov na nosiče sa používa niekoľko rozdielnych upínacích mechanizmov. Najrozšírenejšia je montáž pomocou U-profilov na dne strešného boxu, cez ktoré sa box upevňuje k nosičom pomocou strmeňov. Niektoré nosiče sú potom vybavené T-drážkou, do ktorej sa cez „téčkové“ adaptéry na nosičoch box jednoducho zasunie a zaistí.

Ak plánujete strešný box častejšie dávať dolu z auta, uprednostnite pohodlnejší systém rýchloupínania. Upínací mechanizmus sa jednoducho prestrčí cez dno boxu, zachytí sa na priečnik a po zacvaknutí uzamkne. Všetky typy upínania sú certifikované a navrhnuté s ohľadom na maximálnu stabilitu a spoľahlivé pripevnenie. V predajni so strešnými boxmi si vyskúšajte rôzne spôsoby upevnenia a vyberte si taký, ktorý vám bude najlepšie vyhovovať.

Aerodynamický tvar strešného boxu zníži spotrebu paliva

Strešné boxy sa vyrábajú z rôznych materiálov od polystyrénu či polyetylénu po ABS plast, ktorý sa využíva na výrobu drahších a kvalitnejších modelov. Moderné autoboxy majú navyše dno vystužené oceľovými prútmi, vďaka ktorým sa zvyšuje stabilita a nosnosť.

Okrem materiálu je dôležitý aj tvar strešného boxu, ktorý by mal byť aerodynamický, aby nedochádzalo k neúmernému zvýšeniu spotreby paliva. Aj keď použijete osvedčené strešné boxy s aerodynamickými prvkami, počítajte s tým, že dôjde k zvýšeniu spotreby minimálne o 20 %. V prípade lacnejších a menej prepracovaných modelov môže byť zvýšenie spotreby oveľa väčšie.

Zamerajte sa na spôsob otvárania a systém zamykania

Ak sa do odkladacieho priestoru strešného boxu nedostanete, nebude vám na nič platný. Preto si vyberte typ s jednoduchým systémom otvárania, nad ktorým si nebudete lámať hlavu a k uloženým veciam sa dostanete za pár minút. Niektoré boxy sa dajú otvárať len z jednej strany, iné majú praktickejšie obojstranné otváranie. Obľúbené sú aj autoboxy, ktoré majú otváranie zo zadnej strany. Uprednostnite modely vybavené mechanickými vzperami alebo plynovými pružinami, ktoré vám uľahčia otváranie ťažkého boxu. 

V strešnom boxe budete často prepravovať aj drahé vybavenie, preto nepodceňujte systém zabezpečenia. Lacnejšie typy boxov majú často iba jeden zámok, ktorého rozbitie je otázkou niekoľkých minút. Odporúčame, aby ste si vybrali typ s centrálnym zámkom, ktorý, po otočení kľúčom, zamkne strešný box na viacerých miestach. Vypáčiť strešný box s centrálnym systémom zamykania je časovo aj fyzicky náročné. Zlodeji to vedia, a preto sa zabezpečený box väčšinou ani nepokúšajú vykradnúť.

Myslite na to, že viesť auto so strešným boxom vyžaduje prispôsobiť tejto situácii štýl jazdy (ak ste zvyknutí „rezať“ zákruty, kroťte sa). Pred cestou skontrolujte správne nahustenie pneumatík aj ich stav. Ak zistíte, že už pomaly dosluhujú, poobzerajte sa po nových spoľahlivých pneumatikách. Ich výber vám uľahčia aj nezávislé testy pneumatík, v ktorých sa porovnávajú jazdné vlastnosti na suchej aj mokrej vozovke.

 

Vybrať spoľahlivé kvalitné pneumatiky

 

Zdroj fotografií:  Depositphotos.com

Nahoru