Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Sú tu nové testy letných pneumatík 2018

Prestížny nemecký automotoklub ADAC už zverejnil nové testy letných pneumatík pre rok 2018. Testované zatiaľ boli dve skupiny pneumatík. Obvyklý rozmer 175/65 R14, používaný na malých autách typu Škoda Fabia, Ford Fiesta alebo Volkswagen Polo a rozmer 205/55 R16, ktorý najčastejšie obúvajú vozidlá nižšej strednej a strednej triedy, napríklad Škoda Octavia či Superb, Hyundai i30 alebo Volkswagen Golf.

V teste menších 14palcových pneumatík je poradie veľmi zaujímavé. Okrem Dunlopu sa tzv. prémiové značky prakticky pohybujú až v druhej časti tabuľky. Dunlop skončil tretí, navyše dosiahol iba na hodnotenie uspokojivé. Najvyššie hodnotenie dobré dosiahli iba 2 modely, a to Semperit Comfort Life 2, ktorý skončil na druhom mieste, a víťaz Falken Sincera SN832 Ecorun, ktorý prekvapil tiež tým, že je to takmer najlacnejšia pneumatika z testu.

Semperit bol dobrý v jazde na mokrom povrchuu a v hodnotení hluku. Tretí Dunlop zažiaril v spotrebe paliva a pri testoch na suchej vozovke. Bohužiaľ už tak kvalitný výsledok nedosiahol v jazde na mokrom povrchu a v hlučnosti sa dostal len na priemer. Ostatní typickí zástupcovia prémiových pneumatík nepresvedčili zväčša v jazde na mokrej vozovke.

Pneumatiky Falken preukázali svoje kvality predovšetkým na suchom povrchu. Veľmi kvalitný výkon podali aj pri teste na mokrej vozovke. Body im pridala ich celková vyváženosť a čo sa týka opotrebenia, sú na tom rovnako ako napríklad spomínaný Dunlop či Pirelli. Pozrite sa na celkový prehľad testu týkajúceho sa rozmeru 175/65 R14.

Nabídka pneumatikS výberom nových pneumatík vám môžu pomôcť ich testy.

Test 16palcových pneumatík žiadne výrazné prekvapenie nepriniesol. Na prvých troch miestach sa od najlepšieho umiestnili pneumatiky Michelin Primacy 3, Bridgestone Turanza T001 Evo a Continental ContiPremiumContact 5.

Pneumatiky Continental sú stálicou v testoch a pravidelne sa umiestňujú už niekoľko rokov na popredných priečkach. Majú dobré ohodnotenie na mokrom povrchu a sú najlepšie v hodnotení spotreby paliva. Druhý Bridgestone exceloval na mokrej vozovke a dosiahol vysoko vďaka svojej vyváženosti. Michelin dokázal opäť so svojimi pneumatikami niečo, čo ostatní nevedia. Bezkonkurenčná životnosť jeho pneumatík ho vyniesla na prvú priečku, skvelé výsledky dosiahol so svojím modelom Primacy 3 i na suchu a v spotrebe paliva. Aj tento kompletný test pneumatík 205/55 R16 si môžete prezrieť.

Ak vyberáte nové pneumatiky, testy vám môžu všeličo naznačiť. Platí, že vyberať by ste mali podľa toho, ako a hlavne kde svoje pneumatiky používate. Pre niekoho, kto jazdí často a veľa, budú vhodnejšie iné pneumatiky ako pre toho, kto jazdí maximálne do obchodu a späť. Ako vodidlo pri výbere však testy pneumatík poslúžia viac než dobre.

 

Zdroj foto: az-pneu.cz

Nahoru