Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Svieti kontrolka ABS? Diagnostika ukáže, ako veľmi je problém závažný

Skratka ABS znamená Anti-lock Brake System, čo sa dá preložiť ako Anti-Blokovací Systém. Tento elektronický asistent zabezpečuje maximálny brzdný účinok, stabilizuje vozidlo, zabraňuje nechcenému šmyku a zlepšuje ovládateľnosť na šmykľavom povrchu alebo pri núdzovom manévri. Ak svieti kontrolka ABS, neznamená to, že sa auto stáva neovládateľné. Napriek tomu radšej vyhľadajte autoservis, ktorý ABS dôkladne otestuje.

Kontrolka ABS

Dávajte pozor na kontrolku ABS! Keď svieti, protišmykový systém nefunguje správne.

Ako funguje ABS?

Funkcia ABS nie je nijako zložitá. Na každom kolese je indukčný snímač otáčok, ktorý odosiela informácie riadiacej jednotke. Tu sa meria frekvencia otáčok a zisťuje sa, či jazda prebieha plynule a bez nebezpečenstva šmyku. Hneď ako riadiaca jednotka vyhodnotí, že riziko šmyku je pri brzdení vysoké, povolá na pomoc ABS. Tento elektronický asistent obmedzí brzdnú silu tým, že niekoľkokrát za sekundu uvoľní zablokované koleso a umožní vodičovi, aby mohol volantom ovládať vozidlo. Keby sa tento proces neuskutočnil, kolesá by sa pri šmyku zablokovali, došlo by k strate adhézie medzi pneumatikou a povrchom a vozidlo by bolo celkom neovládateľné.

Ovládanie vozidla a brzdná dráha s ABS

Aktivácia ABS sa prejaví klepaním brzdového pedála. Mnohí vodiči v tejto situácii dajú dolu nohu z brzdy, ale zachovať sa máte presne naopak. Neprestávajte brzdiť plnou silou a zároveň čo najplynulejšie smerujte volantom vozidlo tam, kam potrebujete. Tak docielite, že ABS bude nepretržite plniť svoju funkciu až do úplného zastavenia.

AZ Pneu tiež odporúča: Ďalšie tipy, ako sa vyhnúť šmyku

Nespoliehajte ani na to, že brzdná dráha so zapnutým ABS bude kratšia. Tento systém sám o sebe brzdnú dráhu neskracuje, iba zabraňuje šmýkaniu kolesa a maximalizuje brzdný účinok na zlom povrchu.

Správne fungujúci ABS najčastejšie využijete pri jazde na snehu a zľadovatenom povrchu, kde vás môže ochrániť pred šmykom. Nezabúdajte, že aj kvalitné zimné pneumatiky sú nevyhnutným pomocníkom bezpečnej jazdy.

Čo znamená, keď svieti kontrolka ABS?

Otočenie kľúčika v zapaľovaní automaticky spúšťa diagnostiku elektrického obvodu snímačov ABS. Pri správnom fungovaní kontrolka po chvíli zhasne. Ak však svieti dlhšie, môže poukazovať na zanesený alebo povolený snímač na niektorom z kolies. Neznamená to, že by v tej chvíli bolo vozidlo nepojazdné alebo že by nefungovali brzdy. Len je potrebné dávať pozor pri prudkom brzdení alebo jazde na snehu, štrku alebo pri silnom daždi. Riešením môže byť dôkladné očistenie podvozku v autoumyvárni alebo odstránenie snehu, ktorý môže zanášať snímače. Ak aj potom kontrolka ABS svieti, bude treba urobiť diagnostiku v autoservise, ktorá odhalí príčinu problému.

Ak svieti kontrolka ABS v kombinácii s blikajúcou kontrolkou bŕzd (výkričník v koliesku), jedná sa o väčší problém. V takom prípade ukončite jazdu a bezodkladne zavolajte na pomoc autoservis.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru