Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Svietiace pneumatiky: zaujímavý nápad, na ktorý sa zabudlo

Výstrednosť vám nie je cudzia a máte radi technické riešenia, ktoré idú proti prúdu? Potom musíte oceniť nápad amerického pneumatikového giganta ─ spoločnosť Goodyear, ktorá v polovici minulého storočia prišla s myšlienkou svietiacich pneumatík. Osobné automobily boli oveľa parádnejšie a výstrednejšie ako dnes. Zámožní Američania túžili po autách, ktoré budú originálne a stanú sa odrazom ich osobnosti. Novinka v podobe transparentných a žiarovkami osvetlených pneumatík vyvolala vo svojej dobe veľký rozruch. Čoskoro sa však na ňu zabudlo.

Automobil Golden Sahara II so svietiacimi pneumatikami

Zrenovovaný automobil Golden Sahara II so svietiacimi pneumatikami Goodyear bolo možné v roku 2019 vidieť na autosalóne International Motor Show v Ženeve.

50. a 60. roky sa niesli v duchu
experimentov

Spojené štáty zažívali v 50. a 60. rokoch minulého storočia veľký hospodársky rast. S tým súvisel aj rozmach automobilového priemyslu, vďaka ktorému si výrobcovia automobilov aj jednotlivých komponentov mohli dovoliť experimentovať. Vymýšľali nekonvenčné a inovatívne riešenia, veľký dôraz kládli práve na dizajn a pompéznosť, ktorá priťahovala davy.

Jednoznačne to potvrdil práve americký Goodyear, ktorý prišiel s polyuretánovou zmesou pneumatík komerčne pomenovanou ako Neothane. Vyznačovala sa priehľadnosťou a priam si žiadala prepojiť s farebnými žiarovkami, ktoré pneumatiku zafarbia na ľubovoľný odtieň podľa vkusu majiteľa vozidla. S veľkou parádou predstavil Goodyear nové pneumatiky v roku 1961 a sám ich označoval ako pneumatiky budúcnosti. O nových pneumatikách sa vtedy písalo a výrobca ich predviedol na nejednej výstave, po prvotnom nadšení sa však začali objavovať prvé nedostatky, pre ktoré sa novinka na trh vôbec nedostala.

Transparentná pneumatika podsvietená 18 žiarovkami

Pneumatiky zhotovené zo zmesi Neothane výrobca vybavil 18 malými žiarovkami, ktoré nainštaloval po obvode plechového ráfika. Problematické bolo už samotné zapojenie na zdroj energie, pretože sa vývojárom spočiatku príliš nedarilo zamaskovať kabeláž. Z blatníkov viseli drôty, ktoré zbytočne kazili celkový dojem futuristických pneumatík. Na druhej strane je vhodné vyzdvihnúť jednoduché ovládanie vypínačom pri palubnej doske, s možnosťou rozsvietiť len niektoré pneumatiky alebo prepnúť na „blikajúci“ režim.

Pre nedostatky sa na svietiace pneumatiky zanevrelo

Po predstavení podsvietených pneumatík verejnosti a po kladných ohlasoch sa začalo uvažovať o ich zaradení do predaja. Platilo to však iba do chvíle, kým sa pneumatiky nezačali testovať v bežnej premávke. Aj keď mali motoristi veľký záujem, nedostatkov bolo toľko, že Goodyear radšej ustúpil od sériovej výroby.

Po pár dňoch sa transparentná pneumatika tak zašpinila, že svetlo farebných žiaroviek nebolo skoro vôbec vidieť. Nová zmes vykazovala zlé jazdné vlastnosti najmä na mokrej vozovke, vo vyšších rýchlostiach bola potom veľmi nestabilná. Kritici tiež upozorňovali, že svietiace pneumatiky predstavujú veľké bezpečnostné riziko aj pre ostatných vodičov, ktorých rozptyľujú a vo výsledku komplikujú premávku v uliciach.

„Pri testoch v premávke dochádzalo k veľkým zmätkom. Niektorí motoristi boli z blýskavých farieb tak nadšení, že prešli cez križovatku na červenú, iní zase zastavovali a uprene hľadeli.“ Mark J. Price, Akron Beacon Journal, 1962

Svietiace pneumatiky ste mohli obdivovať na veľtrhu v Ženeve

Farebne osvetlené pneumatiky sa nakoniec objavili len na jedinom aute, a to na automobile Golden Sahara zberateľa Jima Skonzakesa, ktorý vychádzal zo staršieho modelu Chevroletu. Pred nejakým časom sa spoločnosť Goodyear spojila s múzeom Klairmont Kollections a rozhodla sa inovatívne pneumatiky z 60. rokov znovu ukázať svetu.

Na vychýrenom autosalóne International Motor Show v Ženeve bolo možné v roku 2019 vidieť zrenovovaný automobil Golden Sahara II, na ktorom nesmeli chýbať svietiace pneumatiky. Spoločnosť Goodyear vyrobila na zákazku štyri nové priehľadné pneumatiky, a tak pripomenula, že inovácie a nekonvenčné nápady jej nikdy neboli cudzie. Nechajme sa prekvapiť, či bude možné uvidieť zrenovovanú Golden Saharu na veľtrhoch alebo iných autosalónoch a výstavách aj v budúcnosti.

Časy, keď bol dizajn automobilov a jednotlivých komponentov dôležitejší ako jazdné vlastnosti, sú už dávno za nami. Na svietiace pneumatiky tak dnes nikde nenarazíte (ak nepočítame tuningové úpravy v podobe svietiacich ventilčekov). Za to máte na výber z nepreberného množstva špičkových modelov pneumatík Goodyear a ďalších značiek, ktoré vás podržia ako na suchej, tak aj na mokrej vozovke. Keď sa budete obzerať po nových pneumatikách, pozrite sa na nezávislé testy, ktoré vám výber omnoho zjednodušia. V našej ponuke nájdete len kvalitné pneumatiky preverených výrobcov.

 

Vybrať kvalitné nové pneumatiky

 

Zdroj fotografie: Wikimedia Commons

Nahoru