Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Tekuté stierače úplne nenahradia klasiku, ale majú svoje nesporné výhody

Tekuté stierače, čiže nanostierače, síce nepredstavujú žiadnu novinku, ale od čias vzniku tohto užitočného vynálezu zaznamenali veľké technologické zmeny. Pokrok sa nedá zastaviť, a tak sa nanostierače stali šetrnejšie a účinnejšie v daždi aj za hustého sneženia. Okrem čistého skla v akomkoľvek počasí sa môžete radovať aj z úspory za letnú zmes do ostrekovačov a z dlhšej životnosti klasických stieračov.

Výhody nanostěračů

 

Tekuté stierače vedia vďaka nanotechnológii odvádzať vodu z čelného skla do strán a zároveň slúžia ako ochrana proti námraze a nečistotám. Ich účinnosť záleží na kvalite výrobku.

Ako fungujú tekuté stierače?

Špeciálna tekutina vytvára na skle auta hydrofóbny povlak, ktorý vďaka nanotechnológii dokáže odpudzovať vodu. Dažďové kvapky alebo snehové vločky, ktoré sa po dopade na sklo menia na vodu, pôsobením nanostieračov a vetra okamžite putujú do strán a zanechávajú sklo úplne čisté. Tekuté stierače fungujú s takou rýchlosťou, že odpudia vodu z výhľadu ešte skôr, než stihnete zapnúť klasické stierače. Pretože je schopnosť nanostieračov odvádzať vodu závislá od rýchlosti vetra, najlepšie fungujú pri rýchlostiach nad 60 km/hod. Pod touto hranicou budú pravdepodobne klasické stierače stále účinnejšie.

Ako dlho tekuté stierače fungujú? To záleží predovšetkým na kvalite produktu. Od lacných prípravkov pochybných značiek nečakajte veľké zázraky, rovnako keď nevenujete potrebnú starostlivosť aplikácii nanostieračov, nemôžu vám dobre slúžiť. Skúsenosti recenzentov môžu veľa napovedať, neváhajte sa ale poradiť vo svojom autoservise, kde si môžete kvalitný prípravok nechať naniesť od odborníkov.

Ochrana pred námrazou aj nečistotami

Ranné škrabanie námrazy v zimných mesiacoch určite nepatrí medzi obľúbené kratochvíle žiadneho vodiča. Tekuté stierače tento otravný rituál vyriešia za vás. S ich aplikáciou sa vás totiž silná námraza nebude týkať. A oveľa ľahšie bude aj odstránenie vtáčieho trusu, hmyzu, mastnoty, prachu a ďalších nečistôt. Zvýšená odolnosť skla na aute zároveň predlžuje jeho životnosť.

Ostrekovače si väčšinu roka vystačia s obyčajnou vodou

Hydrofóbna vrstva chráni sklo na aute pred nečistotami, preto netreba používať špeciálnu letnú zmes do ostrekovačov. V teplých mesiacoch vám stačí obyčajná voda, v zime je ale nemrznúca zmes stále potrebná.

Aplikácia nanostieračov krok za krokom

  1. Zaistite, aby vozidlo počas prípravy, aplikácie a niekoľko hodín po nej nebolo vystavené pôsobeniu vody. Ideálna je preto garáž alebo prístrešok.
  2. Dôkladná príprava môže dobu účinnosti nanostieračov výrazne predĺžiť. Samotnej aplikácii tekutých stieračov preto predchádza dôkladné vyčistenie skla na aute. K tomu vám pomôže leštenka na sklo, ktorú naneste handričkou z mikrovlákna krúživými pohybmi, až kým neodstránite všetky nečistoty. Zvyšky leštenky otrite.
  3. Následne pomocou čističa autoskiel s odmasťovacou schopnosťou ošetrite všetky sklá.
  4. Nasaďte si ochranné rukavice a aplikátorom z mikrovlákna rovnomerne naneste tekuté stierače na sklo podľa návodu. Po približne 10 minútach vyleštite nanostierače handričkou z mikrovlákna. Vyhnite sa kontaktu s lakom, tesnením a plastovými dielmi, na ktorých by mohol prípravok zanechať zle odstrániteľné škvrny.

Pozor! Použitie nanostieračov neznamená, že by ste mali zabudnúť na stav klasických stieračov! Stále ich v plnej miere využijete pri nižších rýchlostiach a v období, keď tekuté stierače strácajú svoju účinnosť.

Pri jazde v daždi alebo na mokrej vozovke má zásadnú úlohu aj stav pneumatík. Ak na nich máte ojazdenú vzorku, neriskujte a v záujme vlastnej bezpečnosti si kúpte nové pneumatiky od overeného výrobcu.

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru