Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Test letných pneumatík 2017: pneumatiky na osobné vozidlá nižšej strednej triedy

Nezávislé testy nemeckého automotoklubu ADAC (Allgemeiner Deutscher AutomobilClub) sa zamerali na obutie na automobily nižšej strednej triedy s rozmermi 195/65 R15. Skúšky sa uskutočnili na vozidle VW Golf 7, ktoré malo možnosť preveriť letné pneumatiky na suchej aj mokrej vozovke.

Testování letních pneumatik pro osobní vozy nižší střední třídy 2017

Letné pneumatiky sú v sezóne vystavené nielen vysokým teplotám a teplotným výkyvom, ale tiež mokrej vozovke, a občas aj riziku akvaplaningu v silnom daždi. Preverené boli stabilita, brzdná dráha, ovládateľnosť, hlučnosť, spotreba paliva a opotrebenie dezénu v týchto štandardných podmienkach.

Prečo sledovať testy pneumatík?

Každý môže mať na letné pneumatiky iné nároky, preto sa nespoliehajte iba na odporúčanie priateľov, ktorí majú iný štýl jazdy a očakávania. Nezávislé testy pneumatík vám prinesú informácie o pneumatikách z niekoľkých skúšaných disciplín, ktoré za vás absolvovali nadšení motoristi.

Test letných pneumatík 2017

Medzi testovanými modelmi sa objavili ako svetoznáme značky, tak aj menej slávni súperi. Výsledky väčšiny skúšaných pneumatík boli relatívne vyrovnané, napriek tomu sa našli nedostatky, za ktoré si jedno obutie vyslúžilo zlú známku. A ako teda test letných pneumatík 2017 dopadol?

Začneme od konca. Ako najslabšie z testovaných sa ukázali letné pneumatiky GT Radial Champiro FE1, ktoré kvôli nedostatkom na suchom aj mokrom povrchu dosiahli len na hodnotenie „dostatočné“.

Známku „uspokojivé“ získala väčšina testovaných pneumatík, ktorá mala menšie nedostatky, najčastejšie na mokrej vozovke. Sú medzi nimi modely Dunlop Sport BluResponse, Nokian Line, Vredestein Sportrac 5, Aeolus PrecisionAce 2 AH03, Kumho ECOWING ES01 KH 27, Michelin Energy Saver+, Sava Intensa HP, Semperit Comfort-Life 2, Hankook Ventus Prime K125 3 a Maxxis Premitra HP5.

Tesne pod pomyselným vrcholom skončili hneď 4 letné pneumatiky: Bridgestone Turanza T001, Continental ContiPremiumContact 5, Goodyear EffecientGrip a Esa-Tecar Spirit 5 HP. Tieto modely nevykazovali žiadne výrazné nedostatky a zaslúžili si známku „dobré“.

A nakoniec víťaz testu letných pneumatík 2017, avšak iba s nepatrným náskokom pred uvedenými štyrmi súpermi – Pirelli P1 Cinturato Verde. Ako už bolo spomenuté, vlastnosti letných pneumatík v tomto teste sa ukázali ako pomerne vyrovnané. Značka Pirelli si získala prvenstvo nižším opotrebením dezénu oproti modelom s rovnakým výsledkom v ostatných disciplínach a takisto si odnáša známku „dobré“.

Zdroj fotografií: Flickr.com

Nahoru