Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Testy autoklubu ADAC 2021: Aké sú najlepšie pneumatiky na leto?

Uvažujete o novom obutí na letnú sezónu 2021? Vyberte si tie najlepšie pneumatiky, ktoré obstáli v testoch autoklubu ADAC! Prinášame prehľadné zhrnutie výsledkov, ktoré ovplyvnila brzdná dráha na suchej aj na mokrej vozovke, opotrebenie alebo ovládateľnosť vozidla!

Automobilové pneumatiky

Prezujte na jar kvalitné pneumatiky, ktoré vás nezradia na suchej ani na mokrej ceste.

Výsledky testu autoklubu ADAC pre pneumatiky s rozmerom 205/55 R16

Hlavným kritériom pri testovaní pneumatík s rozmerom 205/55 R16 pre kompaktné vozidlá od Audi A3 až po VW Golf bolo opotrebenie pneumatík pri jazde. Poďme sa pozrieť, ako v testoch autoklubu ADAC dopadli tie najlepšie pneumatiky z celkom 15 testovaných súčasných modelov. 

Pneumatiky, ktoré vás podržia. Na suchom aj na mokrom povrchu

Continental PremiumContact6 si vás získa perfektnými jazdnými vlastnosťami nielen na suchej vozovke, ale nedá sa zastrašiť ani letnou prehánkou či poriadnou búrkou. Značka Continental totiž dosiahla najlepší výsledok zo všetkých pneumatík pri testovaní na mokrej vozovke a vynikla veľmi krátkou brzdnou dráhou na betóne aj na asfalte. Aj keď pneumatiky zaisťujú dobrú ovládateľnosť vozidla, v zákrutách pri akvaplaningu si môžeme všimnúť drobné nedostatky. Na tie ale pri opatrnej jazde môžete takmer zabudnúť. Ak si vyberiete pneumatiky Continental PremiumContact6, počítajte s trochu vyššou spotrebou paliva a hlučnosťou, čo ale stojí za perfektné výsledky na mokrom povrchu a za nízke opotrebenie. 

Nie ste si istí, ako vybrať pneumatiky? Radi vám poradíme

Turanza T005: perfektné brzdné vlastnosti 

Pneumatiky Bridgestone Turanza 005 ponúkajú veľmi dobré jazdné vlastnosti na suchom aj na mokrom povrchu a vynikajú krátkou brzdnou dráhou. Vďaka silnej priľnavosti umožňujú ľahkú manipuláciu a manévrovanie nielen na rovnom povrchu, ale aj v zákrutách. A to aj na mokrej vozovke, keď aj pri akvaplaningu dosiahli dobré výsledky. Turanza T005 je tak vhodnou voľbou, ak si chcete užiť pohodlnú jazdu bez zbytočného hluku, za ktorý by mohli práve pneumatiky.

Goodyear EfficientGrip Performance 2 toho vydrží najviac

Hlavnou prednosťou pneumatík EfficientGrip Performance 2 od značky Goodyear je ich nízke opotrebenie, ktoré v testoch dosiahlo dokonca najlepšie výsledky. Predpokladaný počet kilometrov, ktoré na týchto pneumatikách najazdíte, je viac ako 53 000 km, čo je viac než dĺžka rovníka, a tak s pneumatikami pomyselne zvládnete obísť celú zemeguľu. Ďalšou výhodou, ktorú si majitelia týchto pneumatík budú pochvaľovať, je nízka spotreba paliva a priemerná hlučnosť, ktorá neruší pri šoférovaní. Na druhú stranu majú pneumatiky Performance 2 na suchej vozovke iba uspokojivé výsledky, mokrú vozovku ale zvládajú bez väčších problémov. 

Pneumatika na mokrej ceste

 Dobrá ovládateľnosť aj na mokrej ceste bola v teste autoklubu ADAC podstatným kritériom.

Výsledky testu autoklubu ADAC pre pneumatiky s rozmerom 225/50 R17

A ako dopadli pneumatiky s rozmerom 225/50 R17? V teste autoklubu ADAC na rok 2021 bolo porovnávaných celkom 17 modelov. Veľmi dobré hodnotenie získali v tomto teste aj pneumatiky z testu pre menší rozmer pneumatík: Continental PremiumContact6 a Turanza T005. Poďme sa pozrieť, ktoré ďalšie pneumatiky si zaslúžia pozornosť. 

Perfektné ovládanie vozidla aj pri vyšších teplotách

Na pneumatiky Falken Azenis FK510 sa môžete spoľahnúť na suchej aj na mokrej vozovke. Zaistia vám dobré ovládanie vozidla, pohodlie aj krátku brzdnú dráhu. Bez ohľadu na ich zahriatie. V porovnaní s ďalšími testovanými pneumatikami dopadli Falken Azenis FK510 v priečnom akvaplaningu uspokojivo a vykazujú vyššiu spotrebu paliva ako ostatné pneumatiky. Jazda na nich je ale maximálne pohodlná a nízku hlučnosť 69 dB oceníte najmä pri jazde v meste alebo v noci. 

Michelin Primacy 4: špecialista na jazdu na suchom povrchu

Výpočet tých najzaujímavejších výsledkov v testoch zakončíme stávkou na istotu a špecialistom na suchý povrch. Pneumatiky Michelin Primacy 4 ponúkajú vďaka priľnavosti perfektné brzdné vlastnosti a celkové ovládanie vozidla. Takúto chválu si bohužiaľ tieto pneumatiky zaslúžia len na suchom povrchu. Na mokrej vozovke pár bodov strácajú, stále ale držia v zákrutách a potešia vás aj svojou brzdnou dráhou. Pozor ale na akvaplaning, pri ktorom dosahujú iba uspokojivé (ako v škole) hodnotenie.

Len čo príde čas, nezabudnite prezuť na letné pneumatiky, pretože jazdiť na zimných celý rok sa nevypláca. Radi vám v našom bratislavskom pneuservise pomôžeme, stačí si zarezervovať termín!

 

Prezuť v AZ pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru