Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

TOP 15 dopravných značiek, ktoré sa často nevyskytujú

Už je to nejaký piatok, čo ste sa poctivo pripravovali na skúšku v autoškole a učili sa všetky známe aj menej známe dopravné značky? Potom je možné, že vás na slovenských cestách z času na čas zaskočí značenie, ktoré sa príliš často neobjavuje. Pripravili sme pre vás výber TOP 15 značiek, na ktoré narazíte skôr sporadicky. Oprášte svoje znalosti a staňte sa profesionálmi v oblasti dopravného značenia!

Ulica s dopravnými značkami

S niektorými dopravnými značkami sa na cestách bežne nestretnete. Napriek tomu sa ich znalosť môže občas oplatiť.

Na nové dopravné značenie sme sa zamerali už v predchádzajúcom článku Poznáte nové dopravné značky? Teraz máme pre vás sériu takých, s ktorými sa na cestách nestretávate každý deň. Schválne, či všetky poznáte!

1) Bočný vietor

Značka so symbolom veterného rukáva (nie, naozaj to nie je sieťka na motýle) upozorňuje na nebezpečenstvo náhleho poryvu bočného vetra. Na pozore by sa tak mali mať okrem vodičov osobných áut, ktoré môže silný bočný vietor prekvapiť, hlavne motocyklisti alebo vodiči kamiónov. Silný vietor môže pre nich predstavovať výrazné riziko ohrozenia bezpečnosti premávky na pozemných komunikáciách. Podľa naozajstného veterného rukáva, ktorý tu a tam môžete ešte vidieť pri ceste, poznáte aj smer a silu vetra.

Dopravná značka Bočný vietor

 Dopravná značka Bočný vietor upozorňuje na nebezpečenstvo náhleho poryvu bočného vetra.

2) Hmla

Hmla predstavuje pre vodičov výrazné bezpečnostné riziko a vyžaduje úpravu spôsobu jazdy. Na jej častý výskyt upozorňuje táto výstražná dopravná značka. Okrem rizika hmly môže označovať aj riziko výskytu dymu.

Dopravná značka Hmla

Dopravná značka Hmla upozorňuje na častý výskyt hmly či dymu.

3) Osoby na dopravných prostriedkoch s elektrickým pohonom na individuálne presuny

Do kategórie osobných technických prostriedkov bol v rámci novely z roku 2016 zaradený termín „osobné vozidlo so samovyvažovacím zariadením“. Nejde pritom len o známe segwaye, ale aj o ďalšie zariadenia fungujúce na podobnom princípe. Patrí sem napríklad hoverboard, kolonožka, gyroskúter, jednokolesový skateboard alebo napríklad gyrobike.

Na miesto alebo úsek komunikácie, kde sa tento typ dopravných prostriedkov pohybuje vo väčšej miere, upozorňuje výstražná dopravná značka so symbolom osoby na segwayi. Ak na ňu narazíte, počítajte s pohybom a zhromažďovaním osôb na samovyvažovacích vozidlách, prípadne s tým, že budú v danom mieste prechádzať cez vozovku. Okrem výstražnej značky existuje aj zákazová značka s rovnako vyznačeným symbolom, ktorá týmto dopravným prostriedkom vjazd zakazuje.

Dopravná značka Osoby na dopravných prostriedkoch s elektrickým pohonom na individuálne presuny

Dopravná značka Osoby na dopravných prostriedkoch s elektrickým pohonom na individuálne presuny označuje úsek vozovky, kde je nutné počítať s pohybom osôb na segwayi, hoverboarde, kolonožke a pod.

4) Nehoda

Dopravné nehody sú bohužiaľ smutnou súčasťou premávky na cestách a denne sa s nimi stretávame. Inak je to s prenosnými dopravnými značkami upozorňujúcimi na dopravnú nehodu, na umiestnenie ktorých väčšinou nebýva čas ani priestor. Napriek tomu môžete na ne naraziť, a to najmä pri nehodách, pri ktorých je obnovenie plnej premávky otázkou dlhých hodín.

Dopravná značka Nehoda

S dopravnou značkou Nehoda sa stretnete najmä pri nehodách, pri ktorých je obnovenie plnej premávky otázkou dlhých hodín.

5) Pohyblivý most

Táto dopravná značka upozorňuje na otvárací alebo inak pohyblivý most. U nás sa tieto mosty prakticky nevyskytujú, ale v zahraničí sa otváracie mosty bežne používajú, preto ak občas cestujete autom do zahraničia, hodí sa poznať túto dopravnú značku.

Dopravná značka Pohyblivý most

Dopravná značka Pohyblivý most označuje predovšetkým otváracie mosty, ktoré sa u nás vyskytujú len vzácne.

6) Zákaz vjazdu ručných vozíkov

Aj ručné vozíky patria medzi vozidlá, konkrétne tie, ktoré sú poháňané ľudskou silou (rovnako ako bicykel alebo kolobežka). Značka zakazujúca vjazd ručných vozíkov sa moc často neobjavuje, napriek tomu existuje a mali by ste ju poznať.

Dopravná značka Zákaz vjazdu ručných vozíkov

Dopravná značka Zákaz vjazdu ručných vozíkov upozorňuje na vozidlá poháňané ľudskou silou.

7) Zákaz zvukových výstražných znamení

Patríte medzi vodičov, ktorí s obľubou využívajú klaksóny? V tom prípade si dajte pozor na značku vyjadrujúcu zákaz použitia zvukových výstražných znamení. Za trúbenie v takto označených úsekoch vám hrozí pokuta.

Dopravná značka Zákaz zvukových výstražných znamení

V úsekoch označených značkou Zákaz zvukových výstražných znamení hrozí za používanie klaksónu pokuta.

8) Použiť snehové reťaze

Ak nejazdíte do horských oblastí, na príkazovú značku Použiť snehové reťaze veľmi často nenarazíte. Táto dopravná značka prikazuje vodičovi motorového vozidla, ktoré má tri a viac kolies, pokračovať v jazde až po nasadení snehových reťazí na minimálne dve kolesá hnacej nápravy. Nenechajte sa touto príkazovou značkou v budúcnosti zaskočiť a kúpte si preverené snehové reťaze z našej ponuky.

Dopravná značka Použiť snehové reťaze

Ak v horách narazíte na dopravnú značku Použiť snehové reťaze, ste povinní nasadiť snehové reťaze na minimálne dve kolesá hnacej nápravy.

9) Cestička pre jazdcov na zvierati

Tak, ako existujú cestičky pre chodcov alebo cyklistov, existujú aj cestičky pre jazdcov na zvierati. Značka na modrom pozadí so symbolom jazdca na koni priamo prikazuje použiť takúto cestičku.

Dopravná značka Cestička pre jazdcov na zvierati

Dopravná značka Cestička pre jazdcov na zvierati je obdobou dopravných značiek Cestička pre chodcov či cyklistov.

10) Parkovisko P+R

S touto a nasledujúcou značkou sa v posledných rokoch roztrhlo vrece. Predtým sa však veľmi neobjavovali, a tak o ich skutočnom význame mnohí stále nevedia. Informatívna prevádzková značka Parkovisko P+R (park and ride) označuje odstavné parkovisko, z ktorého možno pokračovať v jazde prostriedkom hromadnej dopravy osôb.

Dopravná značka Parkovisko P+R

Dopravná značka Parkovisko P+R sa začala objavovať v posledných rokoch. Označuje odstavné parkovisko, z ktorého je možné pokračovať do centra mesta hromadnou dopravou.

11) Parkovisko K+R

Značka označuje parkovisko, na ktorom môžete zastaviť z dôvodu nastúpenia alebo vystúpenia osôb. Parkovisko K+R (kiss and ride) nie je určené na dlhodobé parkovanie. Objavuje sa najmä v okolí staníc, zastávok, kultúrnych zariadení a pod.

Dopravná značka Parkovisko K+R

Dopravná značka Parkovisko K+R označuje parkovisko určené na krátke zastavenie.

12) Obchádzka električky

Informatívna prevádzková značka Obchádzka električky označuje miesto, kde je možné električku, ktorá stojí na zastávke, obísť z ľavej strany. Existuje aj druhá obdoba značky informujúca o mieste, kde je jazda povolená pozdĺž električky vľavo.

Dopravná značka Obchádzka električky

Dopravná značka Obchádzka električky označuje miesto, väčšinou zastávku električky, kde môže vodič obísť električku z ľavej strany.

13) Úniková zóna

V prípade núdze, napríklad pri poškodení bŕzd alebo pneumatík, budete za značku Úniková zóna naozaj vďační. Označuje totiž miesto, kde sa dá vozidlo zastaviť pomocnými prostriedkami, napríklad protisvahom alebo povrchom s hrubým štrkom. S kvalitnými pneumatikami podstatne znížite pravdepodobnosť potreby využiť únikovú zónu. Výber vhodného modelu vám uľahčia obľúbené nezávislé testy pneumatík.

Dopravná značka Úniková zóna

Dopravná značka Úniková zóna upozorní vodiča na miesto s protisvahom či hrubým štrkom, kde možno zastaviť vozidlo v prípade poruchy bŕzd alebo napríklad poškodenej pneumatiky.

14) Táborisko pre stany a obytné prívesy

Cestujete s obytným prívesom? Potom by ste mali poznať značku, ktorá označuje najbližšie táborisko pre obytné prívesy, prípadne aj pre stany.

Dopravná značka Táborisko pre stany a obytné prívesy

Dopravnú značku Táborisko pre stany a obytné prívesy vidí rád každý táborník, ktorý vyrazí na dovolenku s prívesom či stanom.

15) Kaplnka pri ceste

Značka označuje miesto, kde sa nachádza pri ceste kaplnka. Napríklad v Nemecku je výstavba kostolov či kaplniek v blízkosti diaľnic veľmi rozšírená, preto sa tam s touto značkou stretnete častejšie než u nás. 

Dopravná značka Kaplnka pri ceste

Dopravná značka Kaplnka pri ceste upozorňuje na kaplnku či kostol v blízkosti diaľnice.

Tak čo? Boli ste úspešní v poznávaní značiek? Znalosť dopravného značenia je základným predpokladom bezpečnosti cestnej premávky, ale rovnako zásadné z hľadiska bezpečnosti sú aj kvalitné pneumatiky s dostatočne hlbokým dezénom

 

Vyberajte z kvalitných pneu

 

Zdroj fotografií: Viktor Talashuk (Unsplash) a Wikipedie

Nahoru