Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Úpravy motoriek sú na vzostupe. Poznáte ich základné štýly?

Možno snívate o motorke, ktorá bude jediná svojho druhu a stane sa odrazom vašej osobnosti. Ak vás omrzia sériovo vyrábané stroje, objavte kúzlo custom motocyklov, ktoré sú upravené majiteľom alebo vyrobené na zákazku. Rastie túžba po originalite a s tým aj počet každoročne realizovaných úprav. Len v ČR pôsobí hneď niekoľko garáží, ktoré sa zameriavajú na úpravy a prestavby motoriek, nehovoriac o početnej komunite nadšených amatérov. Zorientujte sa v custom svete a spoznajte základné štýly, z ktorých vychádza väčšina úprav.

Oprava motocykla v pneuservise

Úpravy motocyklov získavajú v posledných rokoch na popularite. Medzi najznámejšie štýly patria napríklad café racer, chopper, scrambler, bobber, brat alebo tracker.

Café racer

Fenomén úprav sériových motocyklov nie je žiadnou novinkou. Dôkazom toho je známy štýl café racer, ktorý vznikol už v 50. rokoch v Anglicku. Inšpiráciou prvých café racerov boli špeciály, ktoré pretekali na Moto Grand Prix. Cestné stroje sú charakteristické jednoduchou rovnou linkou pod nádržou a sedlom, ktorá je vedená vodorovne s cestou. Štýl týchto custom strojov sa vyznačuje výrazným minimalizmom a redukciou hmotnosti na úkor pohodlnosti. Na dlhé cesty tak café racery rozhodne nie sú stavané.

Do Česka prenikol tento štýl úprav vo väčšej miere až po revolúcii. Spočiatku sa najviac upravovali stroje značky Harley-Davidson, neskôr sa v štýle café racer začali prestavovať mnohé ďalšie stroje. Napríklad česká garáž Spark Plug Motorcycles sa v súčasnosti zameriava najmä na prestavby motoriek BMW a Honda vyrobených v 80. rokoch. Česká a slovenská komunita jednotlivcov, ktorí sú nadšenými priaznivcami úprav, sa potom združuje v rámci Café Racer clubu.

Chopper

Videli ste niekedy kultový seriál Americký chopper? Potom si určite dokážete predstaviť, aký pestrý je svet tejto custom scény rozšírenej najmä v USA. Na motorkách v štýle chopper nájdeme veľký pevný rám s predĺženou prednou vidlicou. Charakteristické sú aj riadidlá, ktoré sa konštruujú v dvoch základných vyhotoveniach. Buď sú vytiahnuté vysoko nad ramená vodiča, alebo sú dlhé a rovné. V druhom prípade musí byť jazdec počas celej doby jazdy v predklone.

Na chopperoch nenájdete veľa nadbytočných konštrukčných dielov (podľa toho získal štýl svoje pomenovanie – chopped, v preklade „osekaný“). Pretože choppery neobsahujú ani zadné pruženie, nie sú na dlhé jazdy po českých cestách práve ideálne. Zážitok z jazdy je však nezabudnuteľný.

Scrambler

V súčasnej dobe sú na vzostupe prestavby v štýle scrambler, ktoré predstavujú návrat k dávnym cestným motocyklom. Spravidla ide o stroje v retro štýle, na ktorých sú riadidlá aj sedlo umiestnené vyššie, než je dnes zvykom. Vyšší je aj zdvih odpruženia. Vďaka tomu majú scramblery dobré jazdné vlastnosti aj pri jazde v ľahkom teréne. Scramblery poznáte aj podľa offroad pneumatík, výfukov vedených nahor alebo malých budíkov umiestnených čo najbližšie k riadidlám.

Na veľký záujem o úpravy aj stroje postavené na zákazku v tomto štýle zareagovali aj samotní výrobcovia. Vo variante scrambler sa vyrába napríklad BMW R nineT, ďalej Ducati Scrambler alebo Triumph Street Scrambler.

Bobber

Vzhľadom aj stavbou majú blízko k už spomenutým chopperom tzv. bobbery, pre ktoré je charakteristická jednoduchšia ovládateľnosť. Od chopperov ich odlíšite pomerne ľahko – vždy sú jednomiestne, navyše majú rovné riadidlá a podstatne kratšie predné vidlice. Prestavby bobberov sú rozšírené najmä v Amerike, čas od času na ne však narazíte aj u nás.

Brat

Početná custom scéna pôsobí nielen v Európe a v USA, ale aj v Ázii. V Japonsku sa uchytil štýl brat, ktorý je z hľadiska jazdných vlastností totožný s európskymi café racermi. Braty sa líšia predovšetkým vzhľadom. Na prvý pohľad zaujmú patinovanou povrchovou úpravou, vďaka ktorej motorka vyzerá ošarpaná a poškriabaná. Namiesto klasického tvarovaného sedla majú zvyčajne sedlo ploché – tzv. „skejt“.

Tracker

Vo svete custom motocyklov sa často stretnete aj s úpravami v štýle trackerov. Rovnako ako v prípade café racerov sa zdrojom inšpirácie stali staré športové špeciály z majstrovstiev sveta cestných motocyklov. Sú charakteristické polohou jazdca, ktorý sedí na stroji vzpriamenejšie.

Vydarené úpravy si zaslúžia špičkové pneumatiky

Neoddeliteľnou súčasťou všetkých custom strojov sú motocyklové pneumatiky, ktoré majú veľký vplyv ako na dizajn, tak na jazdné vlastnosti. Ak sa pustíte do prestavby, výber pneumatík rozhodne nepodceňujte. Vyberajte ich samozrejme aj s ohľadom na štýl.

Príkladom sú scramblery, ktoré si bez offroad pneumatík nevieme predstaviť. Vhodné sú pre ne napríklad pneumatiky Bridgestone AX 41S, ktoré poskytnú dokonalý výkon pri zachovaní typického scrambler vzhľadu. Ak patríte medzi majiteľov zákazkovo vyrobených cruiserov, vyberte si nové výkonné pneumatiky Metzeler ME 888 Marathon Ultra. Vynikajú trvanlivosťou, stálosťou a atraktívnym dizajnom. Pneumatiky boli podrobené náročnému testovaniu na cestách v Európe aj v USA. Elegantné drážky v tvare pohybujúceho sa hada zdôraznia jedinečný vzhľad vašej custom mašiny.

 

Vyberte si kvalitné motocyklové pneumatiky

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru