Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Užitočné aplikácie pre vodičov – poznáte ich všetky?

Pre vodičov existuje nepreberné množstvo chytrých aplikácií, webových stránok a ďalších vychytávok. Vybrali sme pre vás tie najzaujímavejšie, ktoré sme si rovno nainštalovali. Pomôžu vám zorientovať sa v mestách, nájsť parkovanie, ale aj zavčasu zavolať záchrannú službu.

Užitočné aplikácie pre vodičov

Existuje veľa chytrých aplikácií pre váš telefón, ktoré vám zavčasu podajú informácie o stave vozovky, doprave aj o prípadných rýchlejších trasách.

Aplikácia Výmoly.cz

Kvalita slovenských a českých ciest je takmer legendárna. Diaľničné úseky sú na Slovensku v slušnom stave, o to horšie sú však okresky – vaše auto na ceste narazí na desiatky výmoľov. V rebríčku Svetového ekonomického fóra sa Slovensko umiestnilo na smutnom 72. mieste v kvalite cestnej siete. Nielenže nezvládame udržať tempo s veľkou časťou Európy, ale dokonca nás predbehli krajiny ako Maďarsko, Turecko alebo Egypt. Kvalitou ciest sme na úrovni Iránu, Jamajky alebo Čiernej Hory.

Mohol by vás preto zaujať projekt Výmoly.cz, ktorý pokrýva aj Slovensko. Funguje na báze mobilnej aplikácie a webu, kde vodiči upozorňujú na výtlky a nebezpečné úseky ciest, ktoré sú v nevyhovujúcom stave. Získané údaje putujú priamo ku správcom ciest, ktorí tak majú aktuálne informácie. Vďaka tejto aktivite bolo minulý rok opravených viac ako 40 % nahlásených problémov na vozovke.

Dostali ste na našich cestách defekt pneumatiky? Ak nechcete volať asistenčnú službu, najrýchlejšiu pomoc predstavuje súprava na opravu defektov. Majte ju vždy pri sebe.

Záchranka

V krízových situáciách nie je ľahké nepodľahnúť panike. Aplikácia Záchranka vám uľahčí život – jediným stlačením tlačidla vás spojí priamo so záchrannou službou a operátor vás vďaka GPS signálu môže rovno lokalizovať. Nemusíte sa preto báť, že by ste neboli schopní dať vedieť, kde sa nachádzate. Aplikácia je plne funkčná na území slovenských hôr, v ČR, v Rakúsku a novo aj v Maďarsku. Poradí vám tiež, ako správne poskytnúť prvú pomoc.

Aplikácia Waze

Ak radi cestujete vlastným autom do zahraničia, určite uvítate tipy, ako sa najlepšie zorientovať v novom meste. Vďaka aplikácii Waze sa po meste pohybujete ako miestni, viete o všetkých skratkách, zápchach aj uzávierkach. Okolo Waze vznikla rozsiahla globálna komunita ľudí, ktorá si vymieňa aktuálne informácie o vozovkách. Uľahčite si s Waze cestu aj vy.

Zaparkuju.cz

Aplikácia Zaparkuju funguje jednoducho. Nájde blízke parkovisko, vyberiete si parkovacie miesto a zarezervujete si ho. Niekoľko kliknutí a zaplatiť môžete priamo z telefónu. Zobrazíte si aj nabíjacie stanice a zásuvky pre elektromobily, miesta pre ZŤP a mestské parkovacie zóny.

Drivemode

Vodič by nemal robiť nič, čo by odvádzalo jeho pozornosť od jazdy. Preto je tu handsfree aplikácia Drivemode, ktorá výrazne zjednodušuje zaobchádzanie s mobilom a umožňuje jeho hlasové ovládanie. Môžete hlasom odpovedať nielen na textové správy, ale aj na Facebook, Messenger či WhatsApp a s pomocou aplikácie budete ľahko ovládať aj prehrávač hudby alebo navigáciu. 

V každom prípade sa oplatí myslieť predovšetkým na bezpečnú jazdu, preto sa pri vedení vozidla snažte textovým správam a svojmu telefónu venovať minimálne.

AutoGuard Dash Cam

Ak hľadáte pre svoje vozidlo čiernu skrinku, ste na správnej adrese. Aplikácia AutoGuard Dash Cam vie nahrávať videá a robiť snímky počas jazdy, ukladá ich, zverejňuje na YouTube, alebo ich posiela e-mailom. Stačí dať telefón do nabíjacieho doku alebo pripojiť cez Bluetooth a nahrávanie sa automaticky spustí. 

Nikdy nezabúdajte na to, že ani najchytrejšie aplikácie vás nezachránia pred nehodou, ak sa budete namiesto šoférovania hrať s telefónom. To isté sa môže stať, ak vaše pneumatiky nebudú v dostatočne dobrej forme – kúpte si spoľahlivé pneumatiky od profesionálov.

 

Kúpte si kvalitné pneumatiky

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru