Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Vespa oslavuje 75 rokov. K výročiu predstavila špeciálnu edíciu skútrov

Kto túži po štýlovom skútri vhodnom do mestskej premávky, kúpi si Vespu. Platí to dnes a platilo to aj pred 75 rokmi, keď vznikla kultová talianska značka nezameniteľného vzhľadu. Vespu si obľúbili celé generácie a príslušníci rôznych subkultúr, pre ktorých sa stala symbolom voľnosti. K svojmu výročiu predstavila k modelom Primavera S a GTS Super Tech špeciálnu edíciu 75th Anniversario, ktorá bude dostupná na trhu len v roku 2021.

Rad skútrov Vespa

Vespa, ikona v kategórii skútrov, tento rok oslavuje 75 rokov svojej existencie. K výročiu si pripravila špeciálnu edíciu 75th s luxusným vzhľadom a nadštandardnou výbavou.

Lacný dopravný prostriedok pre masy Talianov

Nie je náhoda, že skútre značky Vespa vznikli zanedlho po skončení druhej svetovej vojny. Taliansko totiž prežívalo silný prepad ekonomiky, a tak sa stali automobily pre veľkú časť obyvateľstva úplne nedostupnými. Cesty boli navyše vo veľmi zlom stave, čo spôsobovalo problémy tým, ktorí si auto kúpiť mohli.

V tom čase podnikateľ Enrico Piaggio využil príležitosť a pustil sa do výroby malých skútrov, ktoré zodpovedali požiadavkám širokej verejnosti na cenovú dostupnosť a pohodlnú jazdu na cestách horšej kvality. Prvý skúter s osempalcovými kolesami a s motorom s objemom 98 ccm si nechal patentovať 23. apríla 1946. Od tohto dátumu sa tiež počíta vznik skútrov Vespa, ktoré neskôr ovplyvnili hneď niekoľko generácií.

Symbol talianskeho dizajnu na dvoch kolesách

Vespa je po celom svete považovaná za symbol talianskeho dizajnu. Model GS 150 z roku 1955 sa dokonca nachádza v stálej zbierke Múzea moderného umenia v New Yorku, kde je vystavený ako ikonický dopravný prostriedok. Ak by však bol vtedy Enrico spokojný už s prvotným návrhom, mohla dnes Vespa vyzerať úplne inak.

Prvý návrh na malý ľahký skúter vznikol totiž už v roku 1944 a vytvorili ho inžinieri Renzo Spolti a Vittorio Cassini. Prototyp označovaný ako MP5 mal robustnú stredovú krytú časť a bol pomerne veľký. Enrico Piaggio mal k návrhu výhrady, a tak sa obrátil s žiadosťou o prepracovanie na leteckého inžiniera Corradina D’Ascania, ktorý dizajn kompletne prepracoval a predstavil nový prototyp MP6 podobný ose. O krátky čas putoval tento prototyp do sériovej výroby.

Urobte si radosť novou Vespou z limitovanej edície

Ak vás elegantný štýl talianskych skútrov oslovil a chceli by ste si kúpiť vlastnú Vespu, pozrite sa na špeciálnu limitovanú edíciu k 75. výročiu. Zahŕňa dva modely, a to malú Primaveru S (50 ccm a 125 ccm) a väčší GTS Superch Tech (125 a 300 ccm). Ako je u Vespy zvykom, obuté sú do talianskych motocyklových pneumatík Pirelli.

V čom sa tieto limitované modely líšia od štandardne predávaných modelov? Rozdiel je predovšetkým v ladení farieb a tiež vo výbave, na ktorej Vespa rozhodne nešetrila. Modely z edície 75th poznáte na prvý pohľad podľa žltého metalického laku, ktorým výrobca odkazuje na módu talianskeho dizajnu v 40. rokoch. Na oceľovom tele skutočne vyniká a pôsobí slávnostne. 

Zamerané na detaily

Čaro limitovanej edície nespočíva len vo farbe oceľového šasi, ale aj v detailoch, ktorých na skútroch nájdeme veľmi veľa. Uveďme napríklad sedlo z nubukovej kože, sivé ráfiky kolies s lešteným okrajom alebo zadný chrómový nosič. Chrómových detailov vrátane typickej kravaty alebo plakety s označením edície na dvierkach odkladacieho priestoru nájdeme na tomto krásavci viacero. Obstaranie tejto limitovanej edície sa určite oplatí aj ako investícia, pretože za niekoľko rokov pôjde o motorku so zberateľskou hodnotou.

Klasika povýšená o technologické vychytávky

Hoci Vespa svojou špeciálnou edíciou nadväzuje na slávu talianskych skútrov zo 40. rokov, rozhodne sa nebála využiť moderné technológie. Dôkazom toho je aj veľký štvorpalcový TFT displej, ktorý sa vyznačuje dobrou viditeľnosťou aj pri silnom slnečnom svetle. Prístrojový panel je kompletne digitálny, navyše umožňuje jednoduché prepojenie s mobilným telefónom cez bluetooth. Vďaka rozhraniu Vespa MIA môžete na displeji spustiť navigáciu, prehrávať hudbu aj telefonovať.

Poteší štýlová taška aj uvítací balíček

Na čo ďalšie sa môžete tešiť pri zakúpení limitovanej edície? Nesmieme zabudnúť na okrúhlu tašku z nubukovej kože, ktorá sa pomocou rýchloupínacích klipsní pripevní na zadný nosič. Je vybavená ramenným popruhom, a tak ju využijete aj na každodenné nosenie do práce, na nákupy alebo na obchodné schôdzky.

Vespa si nových majiteľov skútrov naozaj rozmaznáva. K edícii 75th dodáva aj špeciálne uvítacie balíčky, v ktorých nájdete osobnú knihu pre majiteľa, zberateľské pohľadnice, oceľový štítok s logom značky a hodvábny šál s ručne vyšívanými okrajmi. Jasne, kvôli tomu si skúter nekupujete. Ale aj taká drobnosť poteší. Vespa je do veľkej miery životný štýl a vďaka elegantnému dizajnu je to predovšetkým motorka obľúbená u žien.

A ak máte v garáži nejakú tú Vespu už zaparkovanú, radšej skontrolujte, či dezén jej pneumatík nemá svoju najlepšiu hĺbku už dávno za sebou. Ak je dezén ojazdený, kúpte jej nové gumy, aby vás spoľahlivo podržala v každej zákrute aj na mokrom povrchu.

 

Vybrať kvalitné pneumatiky na skúter

 

Zdroj fotografií: Artturi Siivonen, Unsplash

Nahoru