Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Viete, aké sú zásady správneho uskladnenia pneumatík?

Pravidelná údržba a prevencia pneumatík na vaše vozidlo vám dokáže ušetriť veľa peňazí. Jej súčasťou je aj uskladnenie pneumatík mimo ich sezónu, ktoré ovplyvňuje ako životnosť, tak ich jazdné vlastnosti. Viete, ako správne uskladniť pneumatiky, aby vám vydržali čo najdlhšie a zachovali si svoju kvalitu?

5 pravidiel, ako uskladniť pneumatiky

Ak chcete, aby vám pneumatiky dlho vydržali v top stave, uskladnite ich na tmavom a suchom mieste so stálou teplotou.

Aké následky môže mať zlé uskladnenie pneumatík?

Najdôležitejšie je nenechávať vaše pneumatiky vonku, nehľadiac na ročné obdobie. Vonkajšie vplyvy im dávajú poriadne zabrať. Pneumatiky čoskoro začnú vysychať, popraskajú, a vy do nich auto obujete len ťažko. Slnečné lúče tiež pôsobia škodlivo. UV žiarenie môže spôsobiť vyprchanie rôznych spojív. Ani uloženie iba vonku pod strechou nie je dobrý nápad. Mali by ste sa takisto vyvarovať ukladaniu pneumatík blízko chemikálií, pretože guma je na ne veľmi citlivá. 

Posledná vec, na ktorú by ste si mali dať pozor, je poloha, v akej pneumatiky ukladáte. Môže totiž dôjsť k ich deformácii a postupne aj k zníženiu ich použiteľnosti pri jazde.

Ako správne uskladniť pneumatiky?

Súčasťou bežnej starostlivosti o pneumatiky je ich uskladnenie. V štyroch krokoch vám poradíme, ako na to.

1. Očistiť

Najskôr je potrebné pneumatiky po sezóne poriadne umyť, prezrieť a vyčistiť drážky od kamienkov a ďalších cudzích telies. Nezabudnite – používajte vodu bez chemických prípravkov. Nakoniec pneumatiky utrite suchou handrou a počkajte, až úplne vyschnú.

2. Dať do obalu

Pneumatiky môžete buď zavesiť, alebo uložiť. Ak sa ich rozhodnete uložiť, použite igelitové vrecia, ktoré zabránia prístupu vzduchu k vašim pneumatikám. Použiť môžete aj vákuové vrecia, z ktorých vysávačom dostanete von všetok vzduch.

3. Správne uložiť 

Uskladnenie kolies

Najčastejším spôsobom uskladnenia celých kolies je uloženie naležato, jedno koleso na druhom. V tomto prípade je ale potrebné chodiť ich asi raz mesačne poprekladať, aby celú sezónu nebolo naspodku najviac zaťažené len jedno koleso. Odporúčame kolesá skôr ukladať zavesením vo vzduchu, keď cez stred ráfika prestrčíte tyč.

Uskladnenie pneumatík

Ak nedávate dolu celé kolesá, ale iba pneumatiky, nechajte ich buď stáť na zemi, alebo ich uložte do kovovej konštrukcie. Kovové stojany sú praktické preto, lebo pneumatikám v nich uloženým už nemusíte venovať žiadnu ďalšiu energiu. Ak ale vaše pneumatiky skladujete na zemi, dochádza k rovnakým otlakom, ako keď sú naskladané na seba celé kolesá. Je preto dobré ich zhruba raz až dvakrát do mesiaca mierne otočiť, aby sa zaťažená plocha menila.

4. Udržiavať vhodné prostredie

Ako sme už písali, nie je dobré uskladniť pneumatiky vonku. Najlepšie im bude v suchom, tmavom prostredí, kde je stála teplota medzi 10 a 15 °C. Pneumatiky by nemali prísť do styku s chemikáliami, ktoré ich môžu poškodiť, ani s ropnými produktmi (ako sú napr. oleje, pohonné hmoty, mazadlá a pod.), ktoré môžu spôsobiť stratu elasticity materiálu a hubovatenie pneumatík. Škodia im aj mastnota a nadmerný prach, ktorý prispieva k ich vysušeniu. Dávajte tiež pozor na to, aby v ich blízkosti neboli zdroje ozónu a nedochádzalo k elektrickým výbojom.

Poraďte si s dlhodobým uskladnením pneumatík

Ak skladujete celé kolesá dlhšie než jednu sezónu, nezabudnite pravidelne kontrolovať tlak v pneumatikách. Ak nezodpovedá hodnote odporúčané výrobcom, vždy tlak upravte. Nezabúdajte aj na to, že pneumatiky nemôžu byť uskladnené večne. Odborníci sa zhodujú, že pneumatiky si udržia svoje vlastnosti zhruba 6 rokov. Vždy preto skontrolujte dátum výroby na boku pneumatiky.

Ako je to so stavom pneumatík staršieho dátumu výroby?

Výrobcovia si dobre poradili s opotrebovaním pneumatík, ktoré ešte len čakajú na svojho majiteľa alebo na správny čas, keď ich budete môcť prvýkrát nasadiť na kolesá. Napustili ich špeciálnou zmesou proti starnutiu, ktorá sa postupne uvoľňuje a chráni pneumatiku pred opotrebovaním. Vďaka tomu výrobcovia garantujú, že ak vytiahnete novú pneumatiku z garáže až po piatich rokoch, bude ako nová. K minimálnemu starnutiu prispieva aj správny spôsob uskladnenia, teda už spomínané:

  • sucho,
  • chlad
  • a tma.

Pamätajte, že pri správnej starostlivosti začínajú pneumatiky skutočne starnúť až vo chvíli, keď ich začnete používať.

Na význam DOTky upozorňujeme aj v našom videu

Nezabúdajte tiež, že odborné prezutie je pre životnosť pneumatík rovnako dôležité ako ich skladovanie. Rozmýšľate, že by ste sa pustili do domáceho prezúvania? Prečítajte si, ako prezuť pneumatiky svojpomocne. A ak potrebujete nové pneumatiky, obráťte sa na odborníka v tejto oblasti.

 

Vyberte si kvalitné pneumatiky z ponuky preverených značiek!

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru