Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Viete, ako správne ručne umývať vaše auto?

Pravidelné umývanie vozidla patrí medzi základné povinnosti každého majiteľa auta. Aj keď sa dá veľa času a práce ušetriť návštevou autoumyvárne, dôkladnému ručnému umytiu sa nič nevyrovná. Aspoň raz za čas by ste sa preto mali pustiť do ručného umývania a dôkladne očistiť všetky zákutia karosérie. Použite aj vosk a ďalšiu kvalitnú autokozmetiku, vďaka ktorej bude lak znovu žiariť novotou. Prečítajte si, ako pri ručnom umývaní správne postupovať.

Ako správne ručne umývať auto

Vysokotlakový čistič alebo záhradná hadica vám pomôžu z karosérie odstrániť hrubé nečistoty, ktoré by mohli spôsobiť poškrabanie laku auta.

Začnite s čistením kolies a pneumatík

Skôr ako sa vrhnete na dôkladné umývanie auta, zamerajte sa na očistenie diskov a pneumatík. Práve tie bývajú znečistené bahnom a brzdným prachom. Ak by ste ich umývanie nechali až nakoniec, mohlo by sa odstrekujúce blato znovu usadiť na umytú časť karosérie. Kolesá opláchnite prúdom vody a nezabudnite odstrániť zaschnuté nánosy špiny z podbehov.

Nastriekajte na kolesá špeciálny čistič a narušte nečistoty kefou na kolesá. Disky a pneumatiky opláchnite vodou, vysušte handrou a prípadne naneste voskovú ochranu. Zamerajte sa vždy len na čistenie jedného kolesa, aby voda nezaschla a na diskoch nezostali zaschnuté kvapky a zvyšky nečistôt. Aby ste dosiahli dokonalý výsledok, pneumatiky môžete ošetriť černidlom na pneumatiky. Ak pri čistení zistíte, že sú pneumatiky opotrebované a hĺbka dezénu je nedostatočná, pozrite sa na testy pneumatík a vyberte si tie najlepšie.

Bezkontaktné umývanie odstráni z karosérie hrubé nečistoty

Skôr ako začnete povrch auta ručne čistiť a umývať, odstráňte hrubé nánosy pomocou vysokotlakového čističa (wapky). Ak ho nemáte, svoj účel splní aj obyčajná záhradná hadica. Bezkontaktné umývanie je dôležité, pretože odstráni z povrchu karosérie hrubé nečistoty, ktoré by mohli spôsobiť poškriabanie laku. Potom sa môžete pustiť aj do čistenia skiel. Prúd čistej vody obvykle nestačí. Použite prostriedky na umývanie skla, ktoré povrch odmastia a odstránia aj zvyšky špiny alebo mušiek.

Pustite sa do dôkladného ručného umývania

Ak sa vám podarilo pomocou bezkontaktného umývania odstrániť vrstvu prachu a špiny, je čas pustiť sa do dôkladného ručného umývania. Základom úspechu je použitie dvoch vedier (tzv. Two Bucket metóda) – do jedného napustite čistú vodu a do druhého vodu zmiešanú so šampónom. Na umývanie použite rukavicu vyrobenú z mikrovlákna.

Namočte ju do vedra so šampónom, umyte malú časť karosérie a vyperte ju vo vedre s čistou vodou. Postupujte zhora nadol a namiesto krúživých pohybov uprednostnite rovné ťahy. Prípadné vlasové kruhové škrabance sa totiž budú leštiť oveľa horšie ako tie rovné. Na konci ručného čistenia môžete celú karosériu znovu opláchnuť vodou z hadice alebo wapky.

Nezabudnite karosériu vysušiť

Veľa majiteľov áut robí pri ručnom umývaní chybu v tom, že po opláchnutí nechá vodu vyschnúť na vzduchu. Pri takomto postupe sa však na laku objavia škvrny a zvyšky po zaschnutých kvapkách. Preto je potrebné po opláchnutí vysušiť karosériu handričkou z mikrovlákna, ktorá nasaje vlhkosť a odstráni aj zvyšky nečistôt, ktoré mohli na aute zostať. Ak chcete vozidlo vysušiť čo najšetrnejšie, handričku vždy len priložte a nechajte nasiaknuť vodou.

Auto vyleštite a navoskujte

Ak umývanie auta štandardne riešite návštevou autoumyvárne, je pravdepodobné, že po celom aute budú jemné škrabance. Zbavíte sa ich pomocou leštenky. Počítajte s tým, že je drsná a odstráni aj tenkú vrstvu laku, preto ju používajte len občas a pri aplikácii príliš netlačte. Ak vás vlasové škrabance netrápia, nemusíte použitie leštenky vôbec riešiť.

Nakoniec lak na aute navoskujte. Vosk zaistí krásny lesk a súčasne poskytne laku ochranu. Na aplikátor naberte malé množstvo vosku a naneste ho na karosériu. Po zaschnutí lak vyleštite handričkou z mikrovlákna. Vždy postupujte podľa návodu, ktorý je uvedený na obale konkrétneho prípravku.

6 častých chýb pri ručnom umývaní auta

Ak auto ručne vyčistíte podľa vyššie uvedených rád, bude lak čistý, lesklý a riziko vzniku škrabancov bude malé. Na záver prinášame výber 6 častých chýb, ktorých sa mnohí dopúšťajú pri ručnom umývaní:

  1. Používanie špongie – špongia má rovný povrch, na ktorý sa nečistoty ľahko zachytia. Jej používanie vedie ku vzniku škrabancov. Dajte prednosť handričkám a rukaviciam na umývanie z mikrovlákna.
  2. Umývanie v nevhodnom odeve – gombičky, spony na opaskoch, prívesky, prstene a hodinky môžu napáchať veľké škody. Pri umývaní budete často v priamom kontakte s karosériou, preto si oblečte mäkké pohodlné oblečenie a všetky ostré a tvrdé doplnky si dajte dolu.
  3. Jedno vedro na všetko – pri použití jedného vedra sa voda rýchlo zašpiní. Na auto budete nanášať špinavú vodu so šampónom plnú nečistôt, ktoré môžu poškodiť lak. Používajte 2 vedrá a vodu si v priebehu čistenia vymieňajte.
  4. Samovoľné uschnutie vody – ak necháte vodu po opláchnutí uschnúť na vzduchu, objavia sa škvrny a zaschnuté kvapky vody. Nenechajte vodu samovoľne uschnúť a povrch karosérie vždy vysušte.
  5. Umývanie na slnku – čím teplejší bude povrch auta, tým skôr voda zaschne. Snažte sa auto umývať v tieni a opláchnite ho studenou vodou. Umývanie rozpálenej karosérie neodporúčame.
  6. Použitie nevhodných prostriedkov – čistenie auta pomocou kuchynských a iných univerzálnych čističov neprinesie očakávaný výsledok a v najhoršom prípade naruší povrch laku. Používajte kvalitnú autokozmetiku priamo určenú na umývanie, leštenie a voskovanie áut.

Vaše auto si zaslúži riadnu starostlivosť. Vyberte si z našej ponuky autodoplnkov a zvýraznite vzhľad svojho auta kvalitnými diskami, s ktorými sa blysnete.

 

Vyberte si kvalitné autodoplnky

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru