Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Viete, čo znamenajú čísla na pneumatike ?

Pneumatiky si nemôžete kúpiť iba na základe toho, že sa vám páčia. Musíte dodržať všetky parametre, ktoré majú spĺňať na konkrétny model auta. Všetky informácie nájdete v technickom preukaze. No viete, čo znamenajú informácie napísané na pneumatikách?

Rozlúštite informácie na pneumatike

Určite ste sa už stretli s takouto kombináciou čísel a písmen, prípadne s nejakou inou, podobnou:195/65 R15 91T. Tieto čísla a písmená sa nachádzajú priamo na bočnej strane pneumatiky. Keďže je najvyšší čas kúpiť si zimné pneumatiky na auto, mali by ste vedieť, čo tieto informácie znamenajú.

Prvé číslo 195 prezrádza šírku pneumatiky v milimetroch. Správna šírka pneumatiky zabezpečí dokonalú stabilitu vozidla na ceste. Druhé číslo nachádzajúce sa za lomkou vyjadruje tzv. profilové číslo. Ak vydelíme výšku (65 %) šírkou pneumatiky (195), zistíme výšku bočnice v milimetroch.

V popise sa stretáme s prvým písmenom R. Prezrádza informáciu o tom, že pneumatika je radiálna. Okrem radiálnej konštrukcie poznáme ešte diagonálnu (D) a semiradiálnu (B). Číslo 15 definuje vnútorný priemer pneumatiky. Tento priemer sa musí zhodovať s priemerom ráfika a uvádza sa v palcoch.

Viete, čo znamenajú čísla na pneumatike ?

Maximálna záťaž a rýchlosť je stanovená

Číslo 91 je index záťaže – podľa neho zistíte, akú najväčšiu záťaž pneumatika znesie pri maximálnej rýchlosti. Posledné písmeno určuje rýchlostný index. Tejto informácii by mali vodiči venovať pozornosť, pretože číslo určuje maximálnu rýchlosť vhodnú pre danú pneumatiku. Pokiaľ túto rýchlosť nedodržujete, ohrozujete seba aj spolujazdcov. Písmeno T znamená, že musíte dodržať maximálnu rýchlosť 190 km/h. Na pneumatike môžete nájsť indexy označené písmenami abecedy od A po Y.

Samozrejme, aj keď máte povolenú určitú rýchlosť, jazdu taktiež prispôsobujte svojim šoférskym schopnostiam, poveternostným podmienkam, stavu vozovky a iným okolnostiam, ktoré sa na cestách vyskytnú. Okrem uvedenej série čísel sa môžu na pneumatike nachádzať aj ďalšie doplnkové znaky (M + S, FR, XL, ML,…). Napríklad označenie M + S hovorí o tom, že ide o zimné pneumatiky.

Mám zimné pneumatiky vymenené správne?

Keď si vyberiete tie správne zimné pneumatiky pre svoje auto, pri ich prezúvaní musíte vedieť, ktorá strana pneumatiky má byť otočená dovnútra a ktorá von. Túto informáciu nájdete napísanú na bočnici. Prezuté pneumatiky musia byť presne vyvážené a musia mať správny tlak, preto sa spoľahnite radšej na kvalitný servis. AZ-pneu sa postará o kompletnú výmenu pneumatík a ich servis.

Nahoru